Hullu sen täytyy olla, lienee moni yliopistoystäväni ajatellut, kun on katsonut menoani edelliset neljä vuotta. Hullulta se ehkä näyttää, jos seuraa omasta opiskelijakämpästään käsin 25-vuotiasta, jolla on neljä lasta, pienehkö vuokra-asunto, oma auto ja kasa opintolainaa. Nuorta isää, jolla ei ole tietoa tulevaisuudesta, mutta epävarmuutta sitäkin enemmän. Ehkä en ole ihan tavallinen opiskelija?
Minulta on joskus kysytty, että eikö sinua koskaan pelota. No, ei pelota. Rehellisyyden nimissä on kylläkin myönnettävä, että joskus hirvittää. Minua ei kuitenkaan pelota se, mitä luulen kysyjän tarkoittaneen. En ole huolissani siitä, ettemmekö selviäisi rahallisesti. Aina sitä on jotenkin sinnitelty. Rahanpuutteen vastapainoksi opiskelijaelämä on paljon työelämää joustavampaa, ja se jos mikä on tärkeää pienten lasten kanssa. Luotan myös aivan naiivisti siihen, että minä kyllä saan töitä, kunhan valmistun.
Mutta muut asiat hirvittävät toisinaan. Oma jaksaminen on joskus koetuksella. Pienten lasten keskellä oma aika on kortilla. Tämän tietää jokainen vanhempi. Lapset antavat paljon, mutta myös vaativat paljon. Ajoittain tuntuu siltä, että kolmiomme seinät työntyvät lähemmäksi ja katto menettää korkeuttaan. Arjen äänet tunkeutuvat syvälle päähän ja tuntuvat aivan kuin fyysisenä kokemuksena. Väsynyt mieli vaipuu synkkyyteen. On kurjaa, kun huomaa muuttuvansa tiuskivaksi mörrimöykyksi, joka ei saa sanottua lapsilleen kuin isoja kirjaimia.
Aika usein lapsiperheiden arjesta keskustellaan pintapuolisesti. Ehkä tämä johtuu osittain meistä vanhemmista. Ei ole ihan helppoa katsoa peiliin ja todeta, että elämä totisesti vaatii veronsa. Myöntää, että kyllä minuakin joskus väsyttää ja suorastaan uuvuttaa. Tässä on ehkä tapahtunut muutosta viime aikoina. Avun pyytämisen kynnys on madaltunut, ja hyvä niin. Me emme onneksemme enää kuulu siihen sukupolveen, joka painoi itkemättä läpi vaikka mistä – tuntui miltä tuntui – koska oli pakko. On mielestäni hyvinvointiyhteiskunnan merkki, että enää ei ole pakko jaksaa mitä vain. Saa kokea väsymystä ja pyytää apua.
Onneksi sateen jälkeen paistaa aina aurinko. Jos hetken synkistelyn jälkeen elämä maittaa taas, tietää, että asiat ovat kuitenkin hyvin. Eihän kukaan ole sanonutkaan, että elämä olisi ainaista ruusuilla tanssimista. En usko, että se on sitä sille opiskeluystävällenikään, joka järkyttyy puolestani lapsilukumäärästämme.
Ehkä sitten olen hieman hullu, mutta kuitenkin onnellinen hullu. Tänä päivänä ei ole ihan tavallista olla tällä tavalla erilainen. Erilaisuus on kyllä muodissa, mutta nuori suurperhe ei ole sitä kaikkein tavallisinta erilaisuutta. Siltikään en koe itseäni häiritsevällä tavalla erilaiseksi. Onneksi on muitakin, joilla sentään on lapsia. Onneksi on ystäviä ja tuttavia, jotka myöskin pyörittävät vilkasta lapsiperhearkea. Erilaisten joukon keskellä erilaisuus muuttuukin yhteiseksi, kantavaksi voimaksi – erilaisuudesta tulee samanlaisuutta.
Sauli Tervaniemi
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys