Siinä ne nyt vihdoin loistavat. Ennen toista adventtia ehdin ne laittaa. Neljä joulutähteä, kaksi olohuoneen ikkunoissa ja kaksi keittiön puolella. Niiden valoon ajattelin istahtaa lukemaan ylellisesti muita valoja sytyttämättä neljän Päivämiehen pinoa. Kun tässä on nyt aikaa: kello lähestyy kahta yöllä, ja sylissäni tuhisee minun todellinen nelikuinen joulutähteni, joka sinnikkäästi kuukausi kuukaudelta kääntää unirytmiään väärään suuntaan.
Minä ihan tykkään joulusta ja joulukoristeistakin. Kunhan ne leijuisivat paikoilleen ilman suurta ponnistelua. Tai jos joku muu perheenjäsen saisi suuren inspiraation haluta ne paikoilleen. Ja kun oikeastaan minä haluaisin, että ensin olisi siivottu edes välisiivous ja sitten kodin kiiltäessä puhtauttaan voisimme juhlallisesti kakki yhdessä laulaen ja nauraen koristella talon. Mutta ymmärrän kyllä, että se on jonkun muun unelmaelämää, ja minun haluni ei satu olemaan äänekkäämpi kuin kännyköiden ruudut, koulutehtävien pakot tai palapelien, legojen ja petsileikkien maailmat, jotka vuoronperään valtaavat kaiken tyhjän lattiatilan. Vuosien saatossa on pitänyt hyväksyä oma luonteenikin: jos itseäni jään odottelemaan, niin joskus siinä voisi ehtiä jo joulukin mennä.
Minun siis kannattaisi ottaa mallia ekaluokkalaisesta, joka sinnikkäästi ennen ensimmäistä adventtia haki joulukoristelaatikosta kynttelikön ja asetteli sen sujuvasti muruiselle keittiöntasolle laipäpussien ja piparirasioiden väliin. En muista aivan varmasti, pystyinkö täysin vaientamaan pään sisäiset ääneni, jotka väittivät että "ei tähän kaaoksen vielä saa tuoda mitään joulukoristeita".
Mutta otin hänestä oppia ja päätin olla yhtä sinnikäs siinä, kun halusin polttaa elävää kynttilää keittiön ruokapöydällä. Tai oikeastaan kahta. Yhtä adventtikynttilää ja toista isoa kynttilää, jonka olin saanut ystäviltäni. Päivien kuluessa adventista eteenpäin päätin armollisesti mielessäni, että eivätköhän nämä riitä tämän joulun joulutunnelmaksi. Mutta suunnitelmani menivät uusiksi, kun seitsenvuotiaan liehuvat hiukset ottivat kosketuksen elävään tuleen, vaikka kaksi aikuista oli kynttilän vieressä. Selvisimme sananmukaisesti säikähdyksellä, mutta minun kynttilänpolttamisintoni joutui palaamaan normaalille lapsiperhetasolle. Eli harvoin ja valikoidusti. Kuten nyt keskellä yötä.
Koska sitä siisteyttä ei ole näkynyt ilmestyvän itsekseen, vaikka joulukuu on edennyt, ajattelin tänään, että ehkä nyt kuitenkin jokunen jouluvalo pitää laittaa. Yritin houkutella lapsia auttamaan, ja muutama innokas löytyikin, kunnes huomasin, että itseasiassa paperitähdet vaativatkin aikalailla varttunutta käsittelytaitoa pysyäkseen ehjinä. Alkuillasta oli jo edetty niin pitkälle, että yhden paperitähden johto oli kiinnitetty ylös pistorasiaan ja tähti valui pitkin lattiaa odottaen jatkotoimia. Alku se oli sekin.
No, jos aikoo laittaa tähden, niin eihän nyt pääskyset voi lennellä verhossa. Eli seuraavaksi pitikin vaihtaa verho. Ei nyt sentään pesty ja silitetty, mutta keittiöön saatiin verho ilman pääskysiä. Entistä verhoa irrottaessa tuli vastaan se kertavuotinen pakko pyyhkiä ne pölyt sieltäkin korkeudelta. No, näiden tekemisten väleihin lomittuivat iltapalat, läksyt, iltapesut ja asiat monenmoiset sekä tietenkin keinutuolihetket nuorimmaistani syöttäessäni. Mieskin kotiutui jo töistänsä, ja leikki-ikäiset kukkujat saatiin viimein peteihinsä.
Sen jälkeen siinä puolenyön korvilla sain vihdoin tähdet pujoteltua, teippailtua ja taiteiltua verhotankoihin kiinni. Pääskyset saivat vielä jäädä olohuoneen puolelle seuraksi lentelemään – eiväthän ne viime joulunakaan ottaneet silmään, niin hyvinhän niiden kanssa varmasti nytkin pärjää. (Varsinkaan kun ei oikeastaan ole muita verhoja juuri noihin ikkunoihin.) Eli vihdoin seuraavan vuorokauden puolella tämä pieni homma nimeltään neljä joulutähteä oli valmis.
Mutta ai että kuinka niistä tuli joulumieli. Minä itse sain sittenkin tänä jouluna taas laitettua tähdet loistamaan. Ja lapset yllättyvät varmasti aamulla. Ja tarkemmin ajateltuna, jos sytyttää vain tähtiin valot, niin kaikki kirjaston kirjat, pelikortit, piirustuspaperit, pikkuauto, harso ja puhelin olohuoneen pöydällä näyttävätkin lempeän ystävällisiltä ja kaikki aiemmin sotkuksi luokiteltu on saanut päälleen jouluisen hämärän armollisen valon. Silti siinä valossa näen vihdoin aloittaa postilakon aikana julkaistujen Päivämiesten lukemisen.
Sopivan kirkas valo, sopivan armollinen valo. Tähtien valo täynnä edellisten joulujen muistoja.
Riitta Luiro
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys