Marjaana Laivamaa
Kävelen suviseurakentällä. Ympärilläni on ihmisiä, ja kaiuttimista kuuluu laulua. Maa on vielä vihreä, eli seurat ovat juuri alkaneet. Etsiskelen katseellani tuttuja, mutta en löydä ketään. Hypistelen puhelintani, ja mietin, kenelle soittaisin. En muista yhdenkään ystävän nimeä, jolle voisin soittaa. Ahdistaa ja hävettää. Rukoilen mielessäni, että saisin edes yhden ihmisen, kenen kanssa olla seuroissa. En haluaisi näyttää kenenkään silmissä yksinäiseltä, mutta sitä tämä vaan on. Syvää yksinäisyyttä.
Herään unestani ahdistuneena. Unessa tuntemani yksinäisyyden tunne seuraa minua, vaikka unen tapahtumista on reilu kolmekymmentä vuotta. Yksinäisyyden haava on pitkä ja syvä. Sen ylittämiseksi tarvitaan paljon korvaavia ja korjaavia kokemuksia.
Uskovaisen nuoren yksinäisyys voi olla osattomuutta kahden maailman kansalaisuudesta. Siksi se on niin haavoittavaa. Ystäviä ei löydy koulukavereista tai kylän nuorista ja lapsista. Niissä piireissä oma erilaisuus on omien arvojen tuomaa yksinäisyyttä; en halua toimia joissakin tilanteissa niin kuin epäuskoiset nuoret toimivat. Epäuskoisesta nuoresta voi toki löytää hyvän ystävän, mutta arvoissa on yleensä mukana kuilu. Pohjimmainen samanlaisuuden kokemus puuttuu.
Syvintä yksinäisyyttä olen itse kokenut uskovaisena nuorena, yläkoululaisena ja lukiolaisena, uskovaisten nuoren parissa. En löytänyt ihmistä tai kaveriporukkaa, jonka kanssa olisin voinut olla oma itseni kaikkine piirteineni. Tai ainakin itse koin niin. Saatoin istua yksin isossa seurasalissa. Kaikilla muilla oli kaveri vieressään, ja he kuiskivat toisilleen. Toisinaan istuin veljeni vieressä, joka oli raahannut minut mukaansa kotoa. Usein jäin kotiin lauantai-iltaisin, ja odotin, että joku soittaisi ja pyytäisi mukaan.
Miksi sitten en itse soittanut kenellekään? Sain hyvää tarkoittavia neuvoja aikuisilta, että sen kun vain menet mukaan. Teoriassahan se toimii hyvin, mutta ei käytännössä. Arka ja yksinäinen nuori tarvitsee ennen kaikkea rohkaisua ja mukaan pyytämistä. Arkuus on voinut asettua sisimpään pidemmällä ajanjaksolla, tai se on tempautunut mukaan yksittäisistä tapahtumista. Pelkäsin epäonnistumista ja torjuntaa niin paljon, että en edes uskaltanut yrittää.
Aikuisiällä olen kuitenkin saanut ystäviä. Olen löytänyt ihmisiä, joiden seurassa saan olla oma itseni pienentämättä tai suurentamatta itseäni. Saan kertoa syvimmistä tunteistani. Olen löytänyt puolison, joka hyväksyy minut kaikkineni.
Eniten olen kuitenkin joutunut opettelemaan luottamista. Sitä, että jos kerron tämän tai tämän, sitä ei käytetä minua vastaan. Minuunkin suhtaudutaan armollisesti. Luottamuksen harjoittelua taitaa olla koko loppuelämä!
Nyt kesän, kesäseurojen ja muiden kesärientojen kynnyksellä toivon, että kenenkään ei tarvitse kokea samaa kuin minun. Haastankin jokaisen nuoren ja aikuisen pyytämään mukaan henkilön, joka ei ole mukana kaikissa riennoissa. Sen, joka jää syystä tai toisesta syrjään. Sen, jonka yksinäisyyden haavat ovat jo olemassa. Korjaamalla ja korvaamalla niitä hyvillä kokemuksilla teet elämänmittaisen hyvän työn. Kohtaamisesta saattaa viritä ystävyys.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys