On helmikuinen aamupäivä. Saavumme autolla seurapaikan pihalle, jossa innokas lapsijoukko ryntää auton ympärille. Vähän kauempana odottavat aikuiset, myös innokkaina ja vähän jännittyneinäkin. Ulkolämpötila on 36 astetta, kanat etsiskelevät syötävää pihamaalta. Kömmimme ulos pikkubussista, jossa riitti tilaa kaikille kahdeksalle matkustajalle. Miten tähän tilanteeseen tultiin?
Lähetysmatkan järjestelyt aloitettiin jo noin vuotta aiemmin. Alangon Juha sopi LLC:n lähetystyön johtajan Jon Bloomquistin ja SFC:n pääsihteerin Veli-Matti Heikkisen kanssa tämän vuoden lähetysmatkaohjelmasta aiemmin hyväksytyn suunnitelman mukaisesti helmikuussa 2018. Puhujat Jouni Hintikka ja togolainen Emmanuel Ametsiffe varasivat matkan kalentereihinsa alkusyksystä sen jälkeen, kun Juha sai rakennettua palapelin eri lähetysmatkojen puhujista valmiiksi.
Matkapäivineen noin yhdentoista päivän mittaisia Afrikan matkoja puhujat tekevät tänä vuonna Suomesta 23, minkä lisäksi puhujia tulee LLC:ltä, SFC:ltä ja toisista Afrikan maista. Jokaiselle matkalle on omat erilliset ohjelmat ja suunnitelmat, niin että ne ovat rakentamassa kokonaisuutta ja tukemassa toisiaan. Puhujien erilaisia lahjoja ja valmiuksia pyritään huomioimaan matkaohjelmien ja sisältöjen suunnittelussa.
Muutamia kuukausia aiemmin aloitetaan matkan tarkempi valmistelu. Käytännön matkajärjestelyt tekee SRK:n lähetystyön sihteeri yhdessä LLC:n kollegan kanssa. Afrikan matkaamme varten SRK:n Leena äijälä ja LLC:n Helen Hillukka huolehtivat lennoista ja lentokenttähotelleista sekä varmistivat, että tarvittavat viisumihakemukset lähtivät ajoissa eteenpäin. Leenan jäätyä eläkkeelle SRK:n lähetyssihteerin tehtäviä hoitaa nykyään Henna Pärkkä. Hotellimajoitukset paikan päällä varaavat useimmiten paikalliset toimijat. Heidän kanssaan sovitaan myös lähetysmatkojen ohjelmasta. Yleensä käydään sähköpostivaihtoa ja työstetään matkaan liittyvät suunnitelmat sekä toiminnan vaatima budjetti.
Monetko seurat järjestetään ja missä? Kuka hoitaa tulkkaukset ja toimii oppaana? Kuka on autokuski ja miten siirtymiset hoidetaan? Entä ruokailut, majoitukset ja normaalien seurojen lisäksi pidettävät mahdolliset muut toimitukset, joita ovat esimerkiksi kasteet, ehtoollisen vietto, rippikoulut ja pyhäkoululaisten leirit? Lisäksi matkoille kuuluu myös johtokuntien kokoukset, joissa keskustellaan hyvin laajasti erilaisista aiheista käytännön kysymyksistä opillisiin asioihin. Humanitaarisen avun toimikunnan asiat, erityisesti toimintaperiaatteista ja raportointikäytännöistä keskusteleminen, kuuluvat niin ikään puhujien tehtäviin.
Afrikan ähetysmatkoilla puhujat pitävät yleensä 10-12 seurapuhetta. Ne pidetään joko englanniksi tai ranskaksi. Lisäksi matkoilla on yleensä seurakuntapäivää vastaava seminaari, jonka alustuksen aihe määritellään aina etukäteen tilanteen mukaisesti. Puhujat joutuvatkin valmistautumaan melkoisesti matkoihin. Säestys hoituu useimmiten bluetooth-kaiuttimien avulla soitettavilla lauluilla, toisinaan lauletaan ilman säestystä ja joistakin paikoista löytyy myös kosketinsoittimia. Lähetysmatkoilla pyritään opettamaan aina uusiakin lauluja, joita opetellaan seurojen yhteydessä.
Lähetystyön toimintaa rahoitetaan suurimmalta osin SRK:n budjetista, mutta myös lahjoitustuotoilla on ollut kasvava merkitys. Niitä onkin tullut todella paljon! Julkaisujen kautta voidaan toteuttaa evankeliumin kuuluttamisen tehtävää ja samalla sen tuomilla tuotoilla tukea myös lähetystyötä. Näissä tehtävissä monet tekevät erittäin tärkeää, mutta usein melko näkymätöntä työtä: rauhanyhdistysten julkaisuvastaavina ja kirjamyynneissä, julkaisujen kirjoittajina, kuvittajina, tuottajina, tekstien kääntäjinä, lukuryhmäläisinä, soittajina ja laulajina äänitteillä ja monilla muilla eri tavoilla. Myös Suviseuroilla on kasvavan toiminnan jatkuvuuden kannalta kriittinen merkitys.
Mutta takaisin Sidwakan talon pihalle, matkamme ensimmäisiin seuroihin. Autosta meitä nousee pihalle Kevin-kuskin lisäksi oppaamme Peter ja tulkki Elly sekä kaksi muuta henkeä, jotka saapuvat mukanamme seuroihin. Talon väki toivottaa meidät lämpimästi tervetulleiksi, ja päästyämme sisälle muistelee, kuinka elävä usko levisi Keniaan. Talon Sarah-tytärtä ja toista kenialaista opiskelijaa varoiteltiin uskovaisista hänen opiskellessaan 1990-luvulla Oulun terveydenhuolto-oppilaitoksessa. Vierailtuaan rauhanyhdistyksellä he kiinnostuivat elävästä uskosta ja saivat myöhemmin parannuksen armon palattuaan takaisin kotimaahansa.
Sain viime vuoden marraskuun alussa vastuulleni SRK:n lähetystyön koordinoinnin asiantuntija-nimikkeellä. Kenian matka oli tässä tehtävässä ensimmäinen matkani lähetystyökentälle. Matkaohjelmaan kuului paljon keskusteluja paikallisen toiminnan kehittämisestä, raportoinnista, humanitaarisesta avusta ja monista muista kysymyksistä. Lisäksi ohjelmaan kuului pyhäkoulu- ja musiikkituokioita, tervehdysten tuomisia ja seminaarin esitelmä. On tärkeää, että opimme tuntemaan toinen toisemme, jotta osaan opastaa lähetettäviä puhujia ja neuvotella seurajärjestelyistä tulevilla matkoilla.
Miika Kopperoinen
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys