Teksti: Marja-Leena Lamidi
Vuonna 2016 minua pyydettiin mukaan juuri aloittaneeseen SRK:n humanitaariseen toimikuntaan. Humanitaarinen toimikunta suunnittelee, koordinoi ja toteuttaa humanitaarista toimintaa sekä Suomessa tapahtuvaa varainkeruuta ja varojen toimittamista lähetystyön kohdemaihin. Toimikunnan työskentely koostuu kokouksista, kommunikoinnista kohdemaihin ja toiminnan esittelystä kohdemaiden, SRK:n ja rauhanyhdistysten tapahtumissa sekä SRK:n julkaisuissa. Humanitaarinen toiminta aloitetaan kohdemaassa, kun lähetystyö ja paikallinen seura- ja muu toiminta alueella on vakiintunut. Koulutettu paikallinen humanitaarinen toimikunta hoitaa asioita paikan päällä ja raportoi varojen käytöstä. Avustukset pyritään kohdistamaan niitä eniten tarvitseville.
Maissa, jossa ei ole Suomen kaltaista sosiaaliturvaa, melkein puolet avustuksista ovat viime vuosien aikana menneet ruoka-, kriisi- ja katastrofiapuun. Sairauskulut hautajaisavustuksineen kattaa vajaan kolmanneksen. Koulutukseen, erityisesti lasten koulunkäyntiin, on mennyt noin neljännes kerätyistä varoista. Monin paikoin itse peruskoulutus on maksutonta, mutta koulupuvut ja muut välineet pitää itse hommata. Lähin koulu saattaa myös olla niin kaukana, että lapsi on lähetettävä sisäoppilaitokseen. Tällöin koululle suoraan maksettava avustus voi olla ratkaiseva, jotta lapsi saadaan kouluun. Vaikka pääpaino koulutuksen osalta onkin peruskoulutuksessa, ammatillisen koulutuksen tukeminen on myös nähty tarpeelliseksi. Ammatillista koulutusta tuetaan maksamalla osa koulumaksuista.
Keniassa paikallinen humanitaarinen toiminta alkoi vuonna 2020. Kenialaiset 21-vuotias Dorcas Wayua ja 20-vuotias Sevensia Anyango ovat erittäin kiitollisia saamastaan tuesta, mikä on mahdollistanut heidän ammatillisen koulutuksensa. Veljensä kanssa asuva Dorcas Wayua jäi orvoksi kuusivuotiaana. Hän opiskelee Murang’an teknillisessä korkeakoulussa ensimmäistä vuotta kieliä ja viestintää. Kahdeksanlapsisen perheen nuorimmainen Sevensia Anyango opiskelee niin ikään ensimmäistä vuotta matematiikkaa ja fysiikkaa Embun yliopistossa. Muut sisarukset ovat joutuneet lopettamaan koulunkäynnin varhain, koska vanhemmat eivät ole onnistuneet saamaan koulumaksuja kasaan.
Tässä työssä olen saanut kokea hyvin konkreettisesti ja puhuttelevasti eri kansojen etsikonaikoja, ja sen, miten eri tavoilla Jumala tekee työtään. Korona-ajankin olisi voinut kuvitella pysäyttävän kaiken toiminnan, mutta kävikin päinvastoin: WhatsApp-seurojen ja sosiaalisen median avulla Jumalan sana on levinnyt nopeasti eri puolille maailmaa. Erityisen puhuttelevaa on ollut se, miten lähihistoriassaan sisällissodan sekä ebola- ja koronaepidemian läpikäyneessä Sierra Leonessa uskovaisten mielessä päällimmäisenä on, että miten he voisivat kertoa uskosta muille. Vielä on työn aika.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys