Jouni Lesonen
Milloin viimeksi ajattelit kulkiessasi tietä, jota kuljet? Aina, kun suljet kotisi oven, lähdet jollekin tielle. Se tie voi olla iso, pieni, kurainen, tasainen, leveä, kapea, pitkä, lyhyt, kuoppainen, sileä, mutkainen, suora, tasainen tai mäkinen. Matkallasi on aina jokin päämäärä. Tie, jonka valitsit, vie sinut sinne.
Tie on hyvä ja varsin yleinen keskustelunaihe. Kun tapaat jonkun tutun, varsinkin sellaisen, jota et tapaa kovin usein, voi olla vaikea keksiä heti luontevia keskustelunaiheita. On muutamia varmoja aiheita, joista voi aloittaa lähes kenen kanssa tahansa: tiet ja niiden kunto, matkan pituus ja sää.
Kaikki ovat saapuneet kohtaamiseen jostain läheltä tai kaukaa, jonkinlaisessa säässä, hyvässä tai huonossa, ja yleensä tietä myöten. Ehkä kummallakin keskustelijalla on matkan varrelta jotain mielenkiintoista kerrottavaa. Taitaa myös olla varsin yleinen tapa moittia säitä ja usein myös teitä ja niiden kuntoa. Milloin ne ovat auraamattomia, hiekoittamattomina liukkaita tai huonosti lanattuja. Kesällä saattavat pölistä.
Sää ja tiet voivatkin olla sopivassa suhteessa toisiinsa, ja tien huono kunto voi johtua sopimattomista säistä. Tieltä voi myös eksyä, nykyisin se tosin taitaa olla harvinaisempaa kuin ennen. Tiet ovat hyvin nimettyjä, ja suunnilleen kaikki löytävät puhelimestaan tai autostaan navigaattorin, joka opastaa etsijän perille. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten mentiin noin-arvioilla. ”Sitä tietä viisi kilometriä, käänny oikealle ja jatka risteykseen, jossa on suuri kuusi.”
Onko sinulta koskaan tie kadonnut? Tämä aihe oli niin mielenkiintoinen, että otin esille Raamatun ja katselin, mitä siellä kerrotaan tiestä. Ja kyllä: siellä kerrotaan eri tavoin paljon erilaisista teistä, niiden kadottamisesta ja löytymisestä.
Vanhan liiton mies kyseli ja valitti kauan sitten. ”Miksi hän antaa elämän valon miehelle, joka on Jumalan saartama, jolta tie on kadonnut?” Arvaat varmaan, että kyselijä oli Job (Job 3:23).
Raamattu kertoo myös rohkaisevasti, että ”Herra ohjaa omiensa tietä” (Ps. 1:6). Hänen tiensä sanotaan myös olevan hyvä. Sillä tiellä kulkijoiden kerrotaan kulkevan aamunkajoa kohden, "joka kirkastuu kirkastumistaan täyteen päivään saakka" (Sananl. 4:18).
Herran omien tiellä on myös nimi. ”Sitä kutsutaan pyhäksi tieksi. Epäpyhä ei saa sille tielle astua. Herran tien kulkijoille se kuuluu, heille yksin.” Raamatun mukaan se tie on kaita, mutta silti siltä ei tyhmäkään eksy. (Jes. 35:8.) Tielläkulkija saa myös pyytää matkallaan opastusta: ”Herra, opeta minulle tiesi, johdata jalkani oikealle polulle” (Ps. 27:11). Sillä tiellä löytyy myös rauha levottoman ajan keskellä: ”Pysähtykää, katsokaa minne olette menossa. – – Valitkaa oikea tie ja kulkekaa sitä, niin löydätte rauhan” (Jer. 6:16).
Kauan sitten Vanhan testamentin profeetta ennusti kertoen tulevasta ajasta. ”Minä olen ääni, joka huutaa erämaassa” (Joh. 1:23): ”Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme!” (Jes. 40:3.)
Pyhä tie ja sillä kulkemista voidaan opettaa ihmisille, jotka eivät sitä vielä ole löytäneet. Eräästä Uuden testamentin miehestä kerrotaan, että ”hänelle oli opetettu Herran tie.” Sanotaan, että hän pyhää intoa hehkuen kulki sitä tietä, julisti sanaa ja opetti. (Ap.t. 18:25.)
Pyhällä tiellä on toinen, monille hyvin tuttu nimi. Sen sanotaan olevan taivaan tie. Herramme kertoi aikansa ihmisille. ”Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani.” (Joh. 14:6.) Hän kuitenkin huomautti, ”miten ahdas onkaan se portti ja kapea se tie, joka vie elämään, ja vain harvat löytävät sen” (Matt. 7:14).
Virsirunoilija muistuttaa kauniisti ja rohkaisevasti, että pyhällä tiellä ei tarvitse kulkea yksin: ”Tie on auki taivaaseen, pyhäin riemuun ikuiseen! Muista, kuka kanssas kulkee, suojaansa ken sinut sulkee.” (VK 179:5.)
Onpa hyvä ja tuttu tie. Kuljetaan sillä matkan loppuun saakka.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys