Jouni Lesonen
Syyskuun aamuna, heti päivän valjettua, rämmin märällä suolla. Totesin olevani vähän aikaisessa liikkeellä. Suon pinta oli hallayön jäljiltä kohmeinen. Olin etsimässä karpaloita, tai en oikeastaan etsimässä, vaan poimimassa. Tänä vuonna niitä on ollut harvinaisen paljon. Välillä tuntui kuin olisi saapunut viljapellon reunaan ja aloittanut järjestelmällisen ”viljan” keruun.
Jokainen suolla käynyt tietää, että siellä liikkuminen on runsaasta viljasta huolimatta rankkaa. Kuivan kesän seurauksena karpalot kasvoivat tänä vuonna erittäin märillä soilla. Vähän väliä suo ihastui saappaisiini, eikä olisi halunnut luopua niistä. Vedin saapasta ylöspäin. Suo olisi halunnut sen entistä syvemmälle. Voitin kaikki taistelut saappaistani: pitkän päivän päättyessä palasin suolta saappaat edelleen tukevasti jaloissani.
Karpaloiden poiminta on hidasta; en osaa käyttää siinä poimuria. Yritin, mutta sain vain nopeasti sangon täyteen suon pintaa, sammalta. Sille minulla ei ollut käyttöä, joten luovuin poimurista ja noukin marjat käsin, lähes yksitellen. Hitaasti poimiessa on aikaa myös ajatuksille.
Syksyinen suo oli jo hiljainen. Harvakseltaan siellä näkyi joitain lintuja, hirven jälkiä ja metsälintujen jätöksiä. Ne olivat käyneet samoilla apajilla kanssani, mutta muita marjanpoimijoita en nähnyt.
Suolla – matalalla ja selkä mutkalla – kyykkiminen on raskasta. Muutaman tunnin kyykkimisen seurauksena selkä on kuin tulessa. Karpaloiden poiminnasta tuli mieleen piirros, jossa kuvataan Israelin kansan matkaa erämaassa. Sielläkin, Siinain erämaassa, kyykittiin keräten mannaa astioihin. Keräysasento vaatii nöyrtymistä. Mannaa sai kerätä vain yhden päivän annoksen, ja siihen yhtäläisyydet loppuvatkin: karpaloita voi kerätä useiden vuosien tarpeiksi. Elintarvikkeesta kummankin keräämisessä on kuitenkin kyse.
Välillä oli tarpeellista pitää lyhyitä taukoja ja etsiä kuivia ja korkeita mättäitä, joilla saattoi istua tai ainakin laskeutua polvilleen ja viettää kahvitaukoa. Siinä tauolla istuessa katselin korkeaa taivasta ja ympärillä levittäytyvää suota. Katselin sankoon poimittuja karpaloita. Ajatukseni kiinnittyi karpalon kantaan.
Totesin mielessäni, että karpaloilla on kovin ohut elämänlanka. Keväällä tuulisen suon pinnalla kasvaa ohuen ohut, vihreälehtinen varpu. Sydänkesällä varvun haarakkeissa kukkii. Kesän paahtavien helteiden, tuulien, rankkasateiden ja syksyä kohti pimenevien ja viilenevien öiden jälkeen varvuissa erottuu vaaleita marjoja, karpaloiden raakileita. Myöhään syksyllä ne kypsyvät hehkuvan punaisiksi, osa tummanpunaisiksi. Silloin ne ovat keruu- ja syömäkelpoisia.
Kesän ajan karpalo on saanut ravintonsa ja elänyt tuon hyvin ohuen elämänlangan kautta. Kuinka eripituinen se saattaakaan olla: joissain varvuissa pitempi, toisissa hyvin lyhyt. Kauan sitten muuan mies katseli omaa elämäänsä nähden sen lankana kutojan käsissä. Kauniisti hän toteaa: ”Kuin kutojan sukkula kiitävät päiväni: ne päättyvät, kun lanka loppuu” (Job 7:6).
Runsaan kahden viikon ajan kuljin soilla, keräsin marjoja ja katkoin poimiessani sormillani niiden elämänlankoja. Muistelin luomiskertomusta. Siellä kerrotaan, kuinka luomisjärjestykseen kuului luonnon antimet lahjoina ihmisille. ”Minä annan teille kaikki siementä tekevät kasvit, joita maan päällä on, ja kaikki puut, joissa on siementä kantavat hedelmät. Olkoot ne teidän ravintonanne.” (1. Moos. 1:29.)
Luin äskettäin jostain arvion, että kuluvana vuonna Suomen soilla kypsyy karpaloita jopa 25 miljoonaa kiloa. Se tekee lähes viisi kiloa jokaista suomalaista kohti. Kuljin ahkerasti soilla ja ylitin tuon keskiarvon. Viimeisellä reissulla jäin harmitellen katselemaan, kuinka paljon suolle jää marjoja talven syliin. Onneksi en ollut ainut karpaloiden perässä kulkija; lukemattomilla mättäillä ja niiden välissä näki jäljistä, että poimii näitä muutkin – metsäkanalinnut. Marjat on tarkoitettu ravinnoksi myös taivaan linnuille: ”Villieläimille ja taivaan linnuille ja kaikelle, mikä maan päällä elää ja liikkuu, minä annan ravinnoksi vihreät kasvit” (1. Moos. 1:30).
Mutta millainen on karpalon kukka? Suon märkyyden vuoksi sieltä palatessa jouduin kävelemään mutkitellen. Siksi en kerro sinullekaan, arvoisa lukija, millainen se kukka on. Nyt on sinun vuorosi ”mutkitella” ja etsiä kertomus kukasta, vaikkapa googlettamalla. Se mutka kannattaa tehdä. Se on kaunis kertomus aavojen ja tuulien, korventavien helteiden ja kylmien kesä- ja syysöiden kukasta, josta ainakin minä ennen kuluvaa syksyä tiesin kovin vähän.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys