Sivistyneet ihmiset eivät huuda toisilleen. He keskustelevat hyvin artikuloiden, lausuvat sanat loppuun asti viimeistä tavua nielemättä ja katsovat keskustelukumppaniaan sievästi suoraan silmiin. Lisäksi he varmistavat, että toinen varmasti kuuntelee ja ymmärtää, mitä sanotaan. He puhuvat helppoa ja ymmärrettävää kieltä käyttäen tuttuja sanoja. Keskustelu etenee siten, että puhutaan vuoron perään, ei yhtä aikaa. Vaihdetaan ajatuksia. Sivistyneesti saatetaan kertoa, kuinka sinä aiemmin loukkasit minua puheellasi, puhumattomuudellasi tai käytökselläsi.
Huonotapainen voi näyttää, ettei huomioi toista: kääntää selkänsä, kohauttelee hartioita tai joillain muulla tavalla tekee selväksi, etteivät toisen ajatukset kiinnosta, ja näin loukkaa tahallisesti.
Tunnetko sinä itsesi sivistyneeksi keskustelijaksi ja kuuntelijaksi? Oletko joskus huutanut kotona puolisollesi, lapsillesi, vanhemmillesi, sisaruksillesi, ystävillesi tai joillekin muille ihmisille? Oletko ilmaissut erimielisyytesi mököttämällä, hiljaisuudella, mykkäkoululla? Emme taidakaan aina olla sivistyneitä keskustelijoita.
Kauan sitten eli itäisillä mailla rikas, kunnollinen, rehellinen ja Jumalaa pelkäävä mies, joka karttoi kaikkea pahaa. Elämä hymyili hänelle ja hän elämälle. Sitten ”onni” kääntyi. Lyhyen ajan sisällä hän menetti omaisuutensa, palvelijansa, lapsensa ja terveytensäkin. Lopulta puolisokin houkutteli: "Kiroa jo Jumalaa ja kuole pois!" (Job 2:9). Kauan tuo mies sinnitteli ja jaksoi uskoa Jumalasta pelkkää hyvää. Menetystensä keskellä hän lausui: ”Herra antoi, Herra otti, kiitetty olkoon Herran nimi.” (Job 1:21) Mutta lopulta hänen mittansa täyttyi: ”Minä huudan sinua, mutta sinä et vastaa, minä seison sinun edessäsi, mutta sinä vain tuijotat minua.” (Job 30:20) ”Olen katkera ja huudan tuskani julki.” (Job 7:11)
Sinulle saa huutaa.
Mooses seisoi Punaisen meren rannalla. Takana olivat Egyptin Faaraon joukot ja edessä kuohuva meri. Herra kysyi Moosekselta: ”Miksi sinä huudat minua avuksi?” (2. Moos. 14:15) Psalmin kirjoittajalle Jumala suorastaan kehottaa; ”Huuda minua avuksi hädän päivänä!” (Ps. 50:15) Lukemattomat virret puhuvat huutamisesta. Ahdistuneet, hädän keskellä olevat, murheelliset, pelkäävät, ”tuskan tulessa” kaikki me saamme huutaa Jumalaa avuksemme hädän päivänä ja silloinkin kun elämässä kaikki näyttää olevan hyvin. ”Isä, sinuun katson, tuskan tulessa. Sinä tahdot aina kantaa minua. Sinulle saa huutaa henki rauhaton. Löydän lohdutuksen, yö kun läsnä on.” (VK 482:2)
Jumala auttaa tuskan, ahdistusten, pelon ja kaikkien vaikeuksien keskellä. Rauhan sanassaan, evankeliumissa, hän tuo luoksemme, sydämellemme, levon ja lohdutuksen. ”Ihmisen sydän on levoton, kunnes se löytää levon Jumalassa", totesi kirkkoisä Augustinus. Parhaimman rauhan saa silloin, kun saa, haluaa ja jaksaa uskoa levottomuuden ja pelon aiheuttajat, synnit, anteeksi Vapahtajamme pyhässä nimessä ja veressä.
Sinulle saa huutaa. Saamme ”sivistymättömästi” huutaa tuskamme, katkeruutemme, hätämme, pelkomme, kaikki vaikeutemme julki Jumalallemme. Hän on luvannut kuulla ja auttaa.
”Murheen musta laakso silloin valkenee. Askeleita ottaa arka rohkenee. Kanssasi en pelkää, Isä, yötäkään. Kanssasi voin käydä tuskan pimeään.” (VK 482:3)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys