Jouni Lesonen
”Joko sinunkin pitää sinne lähteä? Olet vielä niin nuori, melkein lapsi.”
Mitähän ajattelivat isovanhemmat lähettäessään nuoria poikiaan varusmiespalvelukseen ja rintamalle lähes 80 vuotta sitten?
Muistan, kuinka saimme lapsina katsella sodassa otettuja valokuvia. Isäni oli tuonut niitä muistona ”sieltä jostain,” rajan takaa, Rukajärven rintamalta. Usein hän kertoi, missä ja millaisissa tilanteissa kuvat oli otettu. Monilla kukkuloilla ja ”mottipaikoilla” olivat nimet, samalla tapaa, kuin Yrjö Jylhä kuvaa runoissaan talvisodan taistelupaikkoja Kirvesmäki, Taipaleenjoki… Isäni kertomuksissa ja kuvissa vilahtelivat paikannimet Kontok, Nuokkijärvi, Lietmajärvi, Tahkovaara ja Ontrosenvaara sekä joukko-osastot Raja Jp. 6 ja 14. D-joukoista koottu taisteluosasto…
Kesän 1944 taistelut olivat erityisen raskaita. Ei isäni liittänyt niihin mitään erityisiä kauhukertomuksia, vaikka ehkä kuviin liittyi sellaisiakin muistoja. Kuvat olivat kärsineen näköisiä, nurkista kuluneita, nuhraantuneita ja osin ruttuisiakin. Vähän kuten ne sodassa olleet miehetkin, joita kuvissa esiintyi.
Me lapset emme tietenkään kuvista tunnistaneet ketään, meille niissä esiintyi ”vain” sotilaita. Isänikin oli vaikea tunnistaa niistä kaikkia, muutamia hän muisti nimeltä. Sen hän muisti, että kaikki niissä esiintyvät eivät palanneet sodasta elossa kotiin.
Isäni kutsuttiin varusmiespalvelukseen vuonna 1942, hänen ollessaan 17-vuotias. Lyhyen koulutuksen jälkeen nuoret miehet siirrettiin rintamalle. Sodan päättyessä isäni oli 19-vuotias sotaveteraani. 1960-luvulla kuuntelin usein, kun kotikyläni ”veteraanit” vertailivat sotakokemuksiaan kertoen samalla toisilleen juttuja ”jostain sieltä”.
Kun noin kolmekymmentä vuotta sitten menin ensimmäisen kerran kotikuntani kunnantalon valtuustosaliin, huomasin seinällä suuren taulun. Taulussa oli niiden sotilaiden nimet, jotka olivat kaatuneet sodissa vuosien 1939–1945 aikana.
Ensimmäisillä kerroilla huomioni kiinnitti kaatuneiden määrä. Myöhemmin taulua katsoessani vertasin, kuinka moni heistä oli kaatuessaan ollut isäni ikäinen. Joskus huomasin, että juuri sillä päivämäärällä, jolloin olin taulun luona, oli jonkun syntymäpäivä tai joillakin kuolinpäivä.
Vuodet ja vuosikymmenet kuluivat. Kunnantalon sulkeutuessa taulu siirrettiin seurakuntatalon seinälle. Siellä käydessäni katsoin usein taulua miettien samoja asioita kuin ennenkin. Joskus vanhemmat kirkkovaltuuston tai -neuvoston jäsenet muistelivat kokousten yhteydessä sodassa kaatuneita. Niissä oli heille tuttuja, saman kylän nuorukaisia. Monet muistivat heidän sotaan lähtönsä. Erään koulun pihalla on muistokivi, jossa mainitaan: ”Tästä lähtivät tämän kunnan nuoret miehet yhdessä talvisotaan.”
Seison taas, kolmekymmentä vuotta myöhemmin, saman taulun edessä. Katselen heidän syntymä- ja kuolinaikojaan. Kuinka nuoria he olivatkaan kaatuessaan! Ensimmäisen kerran taulun nähdessäni huomasin heidän olleen vähän minua nuorempia. Nyt huomaan, että vanhimmat poikani ovat jo huomattavasti varttuneempia kuin monet näistä, jotka kaatuivat alle kahdenkymmenen vuoden iässä. Nuorinkin pojistani on jo kauan sitten käynyt varusmiespalveluksen.
He lähtivät kotoaan, ”äidin helmoista”, suoraan sotaan monenlaisten ”hyvän tuurin” toivotusten ja siunausten saattelemina. Monien – lähtevien ja lähettävien – mielessä oli samaan aikaan paljon pelkoa, mutta myös toiveita, että he palaisivat sodasta terveinä.
Lähes kaikki he palasivat, osa terveinä, osa haavoittuneina tai kuolleina. Suomessa oli tuolloin paljon nuoria leskiä ja sotaorpoja. Karjalan mailla etsitään vieläkin rintamilla kadonneita ja sinne jääneitä. Vuosittain heitä löytyy. Heidät tuodaan kotiseurakunnan multiin. Heidän sotaretkensä pituus oli 80 vuotta.
Monissa kodeissa lapset kyselivät: ”Milloin isä tulee taas kotiin?”
He, joiden nimiä nyt katselen, palasivat arkuissa. Heidän kohdallaan toteutui erään sota-ajan runon sanoma: ”Ja kerran hämyssä illan suun, isä palasi jälleen kotiin. Tuli kylmänä valkeessa arkussaan ja mennyt ei enää sotiin.”
Samaa taulua muutaman vuoden kuluttua katsellessani näkökulmani on taas muuttunut: he olivat niin kovin nuoria, saman ikäisiä ovat lapsenlapseni.
Minun varusmiespalveluksestani on kulunut aikaa 45 vuotta. Silloin Puolustusvoimien palveluksessa oli vielä kouluttajina henkilöitä, joilla oli kokemusta sotarintamalta. Ja kertomuksia sieltä. Kertomuksissa ja opetuksissa toistui usein toive ”kunpa ei koskaan enää”.
Monta sukupolvea on ennättänyt käydä varusmiespalveluksen sotien jälkeen. Uskon, että jokainen ikäluokka on kuullut kouluttajiltaan tuon saman toivomuksen: ”Kunpa ei koskaan enää.” Samaa toivon minäkin – ja sitä, että sen kuulisivat myös lapsenlapseni, joista varttuneimmat ovat pian varusmiesiässä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys