Työni oli kuunnella. Yli 42 vuoden aikana kohtasin kymmeniä tuhansia ihmisiä. Kuuntelin heidän kertomuksiaan, tarinointia omasta ja läheistensä elämästä, kirpeitä, iloisia, surullisia tarinoita, elämän synkistä ja valoisista hetkistä. Paljon niitä jäi mieleen, suurin osa on unohtunut. Kertomuksia muistellessa voin miettiä, millaisen tarinan läheiseni kertoisivat minusta.
”Ei meille mitään tietä ollut, sellainen kärrypolku vei metsän halki. Hevosella sitä pystyi kulkemaan. Kun mies sairastui, nostivat pojat hänet pöydän kannelle ja kantoivat sillä maantien varteen. Sieltä matka jatkui taksilla sairaalaan. Ei hän takaisin sieltä tullut. Jäin leskeksi, yksin lasten kanssa sinne metsien keskelle.”
”Kesällä hänen olisi vasta pitänyt syntyä, en halua nähdä, pitäkää se piilossa.”
Elämä on tarina. Kaikista meistä voisi kertoa sellaisen. Korkeaan ikään ehtineen tarina olisi pitkä, nuoren, tai jo ennen syntymää kuolleen tarina on lyhyt.
Elämä ja tarina siitä voi olla lyhyt. Se voi päättyä jo ennen syntymää. Tarinat liittyvät kuitenkin saumattomasti aina toisiin ihmisiin, läheisimpiin, vanhempiin ja sisaruksiin, usein myös edelliseen sukupolveen, isovanhempiin, setiin, täteihin ja serkkuihin.
Omista isovanhemmista tiedän kovin vähän. Mummoa isäni puolelta en ole nähnyt koskaan. Hän on kuollut isäni ollessa yhdeksän vuoden iässä, jo 22 vuotta ennen syntymääni. Ukkini muistan. Hänkin kuoli, kun olin vasta kahdeksanvuotias.
Äitini isä ja hänen ukkinsa ovat kuolleet sotavuotena 1941. Isoisäni ja isoisoisäni äidin puolelta kuolivat siis 14 vuotta ennen syntymääni. Äitini menetti isänsä ollessaan 15-vuotias. Äitini äiti, mummoni, kuoli ollessani varusmiehenä vuoden 1975 marraskuussa.
Äidin suvun haudalla vierailen vuosittain. Pääosin tieto, mikä minulla heistä on, näkyy hautakivestä, siis syntymä- ja kuolinpäivät. Samalle kirkkomaalle on haudattuna myös isäni suku. Löydän sieltä isäni lisäksi hänen isänsä eli ukkini haudan, mutta en hänen puolisoaan, joka kuoli jo 1933. Aika teki tehtävänsä hoitamattomalle haudalle, se unohtui ja otettiin hautakäyttöön uudelleen.
Isäni ukista tiedän vain nimen, Risto, en mitään muuta. Ehkä hän oli syntynyt suunnilleen suurten nälkävuosien aikoihin.
Kaikista heistä on ollut joskus tarina, jota he itse ja heidän läheisensä ovat aikoinaan kertoneet. Jokaisen heidän elämänsä on liittynyt vahvasti edelliseen ja seuraavaan sukupolveen, aivan kuten meidänkin elämämme liittyy isovanhempiin, vanhempiin, lapsiimme, lapsenlapsiimme ja sisaruksiimme.
Sukupolvien loputon kierto ja elämämme liittyminen toisiin ihmisiin on kuin vahva köysi. Siinä on lukemattomia säikeitä rinnakkain lähellä toisiaan. Luja köysi syntyykin vain vahvasta punoksesta, aivan kuten sukumme ja siihen liittyvät tarinat ihmisistä. Siinä tarinassa kulkevat rinnakkain sukupolvien eri-ikäiset ihmiset. Samaan aikaan kun joidenkin punos sisältää tummia surun vivahteita, on toisilla vaaleita punoksia, elämän onnellista aikaa.
Tarinoissa saamme kasvot. Kertomuksissa elämä jatkuu. Tarinat elävät pitempään kuin ihmiset, joista niitä kerrotaan, lyhyimmilläänkin vuosikymmeniä, joskus vuosisatoja, jopa vuosituhansia.
Jos olisin kuullut ulkopuolisen kertomana tarinan ennen syntymäänsä kuolleesta lapsesta, en olisi tiennyt hänestä juuri mitään. Äidin kertomana lapsi liittyi kuitenkin hänen sukujensa punoksiin. Vaikka elämä päättyi jo äidin kohdussa, liittyi siihen kuitenkin vahvasti muihin kiinnittyvä tarina. Lapsi sai sukunsa kasvot, hän eli hetken siinä keskustelussamme. Lapsi, jonka odotettiin syntyvän valoisan yöttömän yön kesään, syntyi ja kuoli vuoden pitkien ja pimeiden öiden aikaan. Sain kuulla omalla tavallaan kauniin tarinan lyhyestä elämästä, tarinan, joka päättyi suruun ja pettymykseen.
Mutta miten päättyi tämän tarinan ensimmäisen henkilön, vanhan mummon kertomus? ”Olen jo kauan asunut kirkonkylällä, kaupat, kirkko ja sairaala ovat lähellä, niitähän sitä vanha ihminen eniten tarvitsee, hyvä siellä on olla. Lapset muistavat ja käyvät kun ennättävät, he ovat työn perässä muuttaneet maailmalle. Kotitalo siellä korvessa on autio.”
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys