Korpivaellus tuo ensimmäisenä mieleen Israelin kansan 40 vuoden matkan Egyptistä nykyisen Israelin alueelle. Päällimmäisenä on mielikuva työläästä ja vaarallisesta matkasta halki kuivan ja kuuman erämaan. Kertomukseen sisältyy paljon kuvauksia riidoista, valittamisesta, kapinoinnista ja epätoivosta. Oli siellä matkalla kuitenkin myös valoisia hetkiä. Hyvät taitelijat osaavat kuvata matkaa jopa romanttisena retkenä.
Kristityn matkaa verrataan usein Israelin kansan korpimatkaan. Onko tuolla lähes 4000 vuotta sitten tapahtuneella vaelluksella yhtymäkohtia aikaamme? Minkä verran ja missä kohdin meidän matkaamme voi verrata heidän matkaansa? Kyseisestä matkasta löydetään paljon hengellisiä kuvia. Se oli kuitenkin myös historiallista todellisuutta. Kuvaukset nälästä, janosta ja toivottomuudesta ovat matkan todellista arkea.
Millainen on 40 vuoden matka? Sen voi käsittää helpoimmin silloin kun voi muistella saman mittaista ajanjaksoa omassa elämässään. Nyt kun vanhimmat lapseni ovat saavuttaneet kyseisen iän, on sopivaa muistella, mitä noina ja edellisinä vuosikymmeninä tapahtui.
Muistan hyvin esikoisemme syntymän kylmänä tammikuisena aamuna. Toinen lapsistamme puolestaan syntyi helteisenä elokuun päivänä ja nuorin äitinsä syntymäpäivänä runsas 20 vuotta sitten. Muistan kaikkien yhdentoista lapseni syntymästä jotain, ainakin sen millainen sää kyseisenä päivänä oli.
Muistelen vähän kauemmaksi. Olemme kaikki nähneet kuvia, piirroksia ja kuvauksia maaseudulta sodan jälkeisistä vuosikymmenistä. Usein kuvat ovat hyvin romanttisia. Pieni, harmaa tai punaiseksi maalattu talo ja vihreät, hyvin hoidetut, runsasta viljaa kasvavat pellot sen ympärillä. Tai puhtaan valkoiset hanget, savu nousee suorana siniselle pakkastaivaalle, iloisia lapsia posket punoittaen pihalla ja siisti polku pieneen navettaan. Pimeällä ikkunasta näkyy himmeä valo.
Romanttinen kuva on valikoivan muistin tuote. Sanotaan, että hyvä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Se voi myös ”valehdella” enemmän kuin tuhat sanaa. Kuvan takana on usein toisenlainen, karumpi todellisuus.
Olen syntynyt edellä kuvattuun idylliin Savon korpimailla. Vähäiset peltotilkut antoivat ankaran työn jälkeen pienen sadon, aina ei sitäkään. Joskus jo elokuussa tuli pohjatuuli, joka tyyntyi yöksi. Aamuyöllä tuli halla, joka palellutti kypsymisvaiheessa olevat maitojyvät. Aurinkoisena aamuna tähkäpäissä kiilteli pakkasyön jäljiltä kuura. Vilja ei kelvannut edes eläinten rehuksi, vaan se kynnettiin suoraan peltoon. Oletan, että sellaisena aamuna vanhempani näkivät kultareunaisesta pilvestä ainoastaan sysimustan sydämen.
Pienet, harmaat talot olivat talviaamuina kylmiä. Sisä - ja navettatyöt tehtiin öljylamppujen valossa. Navetta oli pieni, viileä ja kostea. Muutaman lehmän lypsy käsin, pienellä ja keikkuvalla jakkaralla häilyvässä, paljon varjoja luovassa valossa ei tuo mieleeni mitään romanttista, vaan ankaran ja raskaan työn. Hataria taloja piti lämmittää usein. Savu todellakin nousi tyynellä pakkassäällä suoraan.
Olen miettinyt sen aikaista korpimatkaa. Köyhyydestä ja niukasta toimeentulosta huolimatta ruokaa oli riittävästi. Ei se ollut niin monipuolista kuin nykyisin, mutta nälästä emme tienneet mitään. Köyhyys pidettiin meiltä pieniltä hyvin salassa. Vasta vuosikymmeniä myöhemmin olen ymmärtänyt, että vanhemmillani saattoi useinkin olla samanlainen huoli kuin Koskelassa, jossa todettiin: ”Nyt on sitten elämä kuitti.” (Täällä Pohjantähden alla, osa 1.)
Elintaso nousi jo selvästi meidän sukupolviemme aikana. Yhteisen matkan puolisoni kanssa aloitimme vuonna 1978. Lapsuudestani tuohon aikaan tapahtui nopea muutos sekä maaseudulla että kaupungeissa.
Nyt, vuosikymmeniä myöhemmin, avioituvat nuoret aloittavat elämänsä pääosin vieläkin runsaampien pöytien äärestä kuin me ja meitä ennen eläneet sukupolvet. Ajallisesta köyhyydestä ja ankarasta työstä kertovaa korpivaellusta ei enää ole. Korpien asukkaista monet ovat kuolleet tai vanhennuttuaan siirtyneet kaupunkien ja kirkonkylien keskustoihin. Meistä pidetään hyvää huolta. Elämme hyvinvointiyhteiskunnassa.
Muistatko, miten päättyy kertomus israelilaisten korpivaelluksesta? Kauniisti, eikö niin? ”Herra, teidän Jumalanne, kantoi teitä kuin isä lastaan koko sen matkan, jonka te kuljitte, aina tänne saakka. Mutta siitä huolimatta te ette luottaneet Herraan, Jumalaanne, joka oli kulkenut koko matkan teidän edellänne, etsinyt teille leiriytymispaikat sekä öisin tulipatsaana ja päivisin pilvipatsaana osoittanut tien, jota teidän tuli kulkea.” (5. Moos. 1:31–33.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys