Jouni Lesonen
Ympärillämme mainostetaan olevan paljon täydellisyyttä. Mainokset rohkaisevat meitä pyrkimään täydellisyyteen. Monet median jutut antavat vihjeitä, miten milloinkin siihen päästään: ”Näin onnistut tekemään täydellisen lopputuloksen ateriassa, kattauksessa, pyykkien viikkauksessa, auton pesussa ja kiillotuksessa, huonekalujen sijoittelussa, puutarhan hoidossa, kahvin keitossa.” Onhan näitä täydellisyyksiä.
Kilpaurheilussakin näemme tai kuulemme tuon tuosta ”lähes täydellisyyttä hipovan suorituksen”. ”Lähes täydellinen.” Jotain siis jäi vielä puuttumaan.
Milloin sinä onnistuit jossain tehtävässä täydellisesti? Oletko yrittänyt saavuttaa mainittujen vinkkien innoittamana jossain asioissa täydellistä lopputulosta? Jos olet, petyitkö? Jäikö puuttumaan vähän?
Joskus nämä vinkit saavat mielen hyväksi, jopa naurattavat. Toisinaan ne ärsyttävät. Täydellisyyden ohjeet saattavat alkaa varoituksella tai kysymyksellä: ”Ethän koskaan tee näin?” tai ”Oletko aina tehnyt näin? Ei kannattaisi.” Niitä lukiessa saattaa huomata, että kolmekymmentä vuotta – jopa pitempäänkin – olen keittänyt kahvin väärin, pyyhkinyt pöydän väärin, en ole osannut keittää puuroa enkä keittoja tai edes vettä oikein, en avata tai sulkea ovea oikein. Lumitöiden tekemisessäkin taitaa olla toivomisen varaa. Oikeastaan olen tehnyt kaiken väärin. Jos uskon vinkkeihin, siinä meni vuosikymmenten osaamiseni viemäristä alas. Se saattaa harmittaa.
Ihmissuhteissakin uskotellaan saavutettavan täydellisyys näillä vinkeillä. Ehkä ihmissuhteiden hoitamisessa onkin meillä paljon parantamisen mahdollisuuksia, mutta tuskin ne näiden eri medioiden antamilla vinkeillä kuitenkaan täydellisiksi muuttuvat.
Raamattu on mielenkiintoinen kirja. Sieltä löytyy kertomuksia täydellisyydestä, täydellisyyteen pyrkimisestä ja ihmisistä, jotka kuvittelivat onnistuneensa täydellisyyden tavoittelussaan. Job, vanhan liiton mies, uskoi olevansa sanoissaan täydellinen. ”Sanani eivät ole valhetta – mies, jolla on täydellinen tieto, on edessäsi” (Job 36:4). Uuden liiton mies Jaakob sen sijaan toteaa: ”Jos joku ei hairahdu puheessa, niin hän on täydellinen mies ja kykenee hillitsemään myös koko ruumiinsa” (Jaak. 3:2). Kumpi heistä oli oikeassa?
Monien elämän vaiheiden jälkeen Job toteaa Jumalan puhuttelussa: ”Sen, joka tahtoo ojentaa Jumalaa, on oltava valmis vastaamaan sanoistaan. Silloin Job sanoi Herralle: Olen liian vähäinen. Miten voisin vastata sinulle? Minä panen käden suulleni ja vaikenen.” (Job 40:2–4.) Myöhemmin hän vielä jatkaa. ”Sen tähden minä häpeän puheitani ja kadun niitä tomussa ja tuhkassa” (Job 42:6).
Jeesus kannusti monissa tilanteissa opetuslapsiaan pyrkimään kohti täydellisyyttä: ”Olkaa siis te täydelliset, niin kuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on” (Matt. 5:48). ”Jos tahdot olla täydellinen, niin mene, myy, mitä sinulla on, ja anna köyhille.” (Matt. 19:21) ”Tähän asti te ette ole anoneet mitään minun nimessäni; anokaa, niin te saatte, että teidän ilonne olisi täydellinen” (Joh. 16:24).
Kannattaako täydellisyyteen pyrkiä? Voiko sitä saavuttaa, ja jos voi, missä asioissa? Onko missään täydellisyyttä? Monet Raamatun kohdat kannustavat ihmistä etsimään täydellisyyttä, mutta siitä huolimatta tiedämme jäävämme kauaksi siitä..
Luomistyön päättyessä ”Jumala katsoi kaikkea tekemäänsä, ja kaikki oli hyvää” (1. Moos. 1:31). Luomistyö oli hyvää, mutta Jumala ei sano sanassaan, että ”kaikki oli täydellistä”. Ihmisessä Jumalan luomistyö oli täydellistä, sillä Jumala loi ihmisen kuvakseen. Tosin synti turmeli sen.
Keskellämme on myös sellaista Jumalan luomaa täydellisyyttä, jota ei luonnollisin silmin voi nähdä. Psalmin kirjoittaja ilmaisee sen näin: ”Siionista, jonka kauneus on täydellinen, Jumala ilmestyy kirkkaudessa” (Ps. 50:2).
Jumalan lupauksen mukaan pysyvä, katoamaton täydellisyys on edessä. Noin 350 vuotta sitten virsirunoilija sanoitti tuon täydellisyyden ajan: ”Sieluani virvoittaa, tuskan alta kirvoittaa, kun saan kerran, tiedän sen, täydellisen autuuden. Vanhurskasten kunniaa täällä voin vain aavistaa. Herra, auta valvomaan, uskomaan ja toivomaan.” (VK 598:9–10.)
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys