Kevättäni on värittänyt osallistuminen ulkosuomalaisten naisten ryhmään, jossa on käsitelty omia kipukohtia, tavoitteita ja unelmia. Koska koolla oli kahden ohjaajan lisäksi kahdeksan toisilleen lähes tuntematonta naista, en ennalta osannut odottaa ryhmän kokoontumisista juuri mitään. Arkaillen, mutta avoimin mielin päätin osallistua keskusteluihin ennakkoluulottomalla asenteella.
Kokoontumisista muodostui syvällisten keskustelujen ketju, joihin jokainen ryhmän jäsen antoi palasen sisimmästään. Syntyi tunne, että on turvallista puhua myös oman elämän kipukohdista, kuten myös pienistä ja suurista unelmista. Yhteiset naurunremakat ja myötäitketyt kyyneleet opettivat meille kaikille paljon ihmisyydestä.
Kaikki ei aina ole aivan sitä, miltä näyttää. Meistä kukaan ei ole täysin yksin ajatustemme tai pohdintojemme kanssa – jopa se minua vastapäätä istunut, suomea vähän brittienglantilaisittain puhunut keski-ikäinen nainen kertoi painiskelevansa minulle tuttujen riittämättömyyksien kanssa. Miten olla riittävä – vaimona, äitinä, ystävänä ja tyttärenä? Huomasin, että noita samoja asioita pohdiskelee niin moni muukin. En yksin minä.
Useamman viikon ajan pääsin tapaamisten myötä lähelle sitä osaa itsestäni, jonka olin melkein unohtanut. Sitä pientä tyttöä, joka sisälläni asuu. Sitä, joka pienenä halusi liikunnanopettajaksi. Tai lentoemoksi. Sitä, joka luisteli jääkentällä talven tullen aamusta iltaan. Sitä, joka halusi ilahduttaa ystävää itsetehdyllä runoviholla. Sitä, jonka toiveet ja unelmat olivat jotenkin jääneet elämän kiireröykkiöiden ja likaisen pyykin alle. Kunnes pääsin ryhmään, jossa kyseltiin: Kuka sinä olet? Mistä sinä unelmoit?
Viime viikolla kokoonnuimme viimeisen kerran. Puhuimme siitä, mitä emme halua elämäämme ja toisaalta siitä, mitä kohti haluamme mennä. Sain kertoa omista unelmistani – asioista, jotka antavat elämääni toivoa ja rauhaa – ja myös henkilökohtaisesta vakaumuksesta, elämän peruspilarista. Se tuntui ihan hyvältä, tunnustaa ääneen oma henkilökohtainen uskonsa.
Viimeinen tehtävä kokoontumisessamme oli nimeltään positiivinen juoruilu. Tehtävässä yksi ryhmäläisistä istui selin muihin ja muut ryhmäläiset alkoivat puhua selän takana mukavia ajatuksia hänestä. Oli lupa juoruilla positiivisesti. Tehtävä nosti pintaan ihania väreitä ja lämmintä tunnelmaa, niin ihania asioita ryhmäläiset toisissaan näkivät. Vaikka en itse sitä osaa havannoida, puhuivat ryhmäläiset kohdallani siitä, miten ihana rauha sisältäni kumpuaa.
Positiivinen juoruilu on asia, jota olisi hyvä käyttää aina sopivan tilaisuuden tullen, tuhlaillenkin. Täällä Amerikassa sitä positiivista palautetta annetaan ihan hassuissakin tilanteissa. Nyt kun siihen on tottunut, osaa sen tuomasta mielihyvästä myös iloita. Positiivisesta huomioimisesta tykkää myös se uudelleen itsestäni löytynyt pieni tyttö, joka sisälläni asuu. Tyttö, joka viisikymppisenäkin haluaa uskoa lapsen lailla.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys