Taas kerran nieleskelen kyyneleitä. Kohta itken kunnolla ja kirjoitan kynä sauhuten – kas, se kun on niin terapeuttista.
Itken asioiden paljoutta, erkka-asioita ja emo-luokka-asioita. Elämää ja sen vastamäkeä. Mennyttä ja tulevaa. Myös tätä nykyistä elämänvaihetta, jossa on enemmän turbulenssia kuin tyventä.
– äidin pitää vaan aina välillä saada itkeä, ei mitään hätää, selitän lapsille.
Minua varoitettiin, että se iskee, vaikka olisi ollut pois vain vaivaiset parikin vuotta. Paluumuuton kriisi. Luulin, ettei sitä tulekaan, kun ensimmäiset kuukaudet, ne pimeät marraskuun hämärätkin, ohitin kuin kepeästi keinuen.
Mutta paluumuuttajan ulkopuolisuuden tunne olikin vastaanottamassa minua vasta vuodenvaihteessa. Hetkessä, jolloin mieheni hyppäsi jälleen kerran Amerikan koneeseen ja minä lastemme ja ison ystäväjoukon kanssa valmistauduin uudenvuoden leirille. On rankkaa olla erossa aviopuolisostaan. Vielä rankempaa se on ollut, kun asun lasten kanssa uudella alueella. Kaupungissa, jossa emme tunne juuri ketään. Verkostot on punottava uudelleen, ja ilman puolison tukea jaksamisen langat meinaavat pudota käsistäni.
Kun arki vielä yllättää ja päivät täyttyvät monista uusista ja ylimääräiseltä tuntuvista kalenterimerkinnöistä, vie niistä palautuminen usein koko viikonlopun. Sen kalliin pyhänkin, jolloin haluaisi lähteä seuroihin. On lasten vastaanottoaikoja, perheohjaajan konsultaatioita, koulun pienryhmään siirtymiseen liittyviä keskustelutuokioita, koulupsykologin palautepalavereja ja paljon muuta, jota aivojeni ylikuumentunut kovalevy ei kykene enää vastaanottamaan. On toisen pojan kehitysvammahuollon vuositarkastuksia, Kelan lisätietopyyntöjä, terapeuttien etsimisrallia ja avustajan hankintaa. Elämää, joka on kaappaamassa huolettomuuteni ja hymyni.
Mutta en lannistu. Päätän, että riitän. Tämä on hyvää elämää, erilaista kuin kuvittelin, mutta elämää. Itken itkuni ja pyyhin kämmenselälläni kyyneleet pois poskiltani. Tunnevyöry laantuu, ja katseeni kirkastuu. Peruna kerrallaaan kuorin päivälliskeiton aineksia pataan. Niin, peruna kerrallaan neuvoi psykologi Keijo Tahkokalliokin aikoinaan luennollaan suhtautumaan elämän pikku vastoinkäymisiin.
Yritän kuunnella, mitä sisimpäni minulle kertoo. Yritän tasapainoilla niin, että omat voimavarani ja perheen yhteiset suunnitelmat olisivat sopusoinnussa. Jätän menemättä mukavalle päiväreissulle lasten ja ystävien kanssa, vaikka se varmasti olisikin hauskaa, mutta näännyttäisi minua tällä hetkellä yksinhuoltajavastuullisena aivan liikaa. Päätän tehdä sen sijaan pienemmän retken läheiselle luontopolulle, jossa voimme taivaltaa heikkovoimaisimmankin tahdissa tutulle nuotiopaikalle.
Hyvin me tässä pärjäämme, ajattelen. Minäkin, epätäydellisenä äitinä olen lapsilleni kelvollinen. Ja olen kiitollinen siitä, että saan olla aviomieheni hellimä ja rakastama. Hyvin se elämä taas järjestyy. Annan asioille ja tunteille aikaa. Ja itken aina välillä jos siltä tuntuu. Se helpottaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys