Kevätlomaviikon alku. Kurkihirran alla kuhina ja puhina. Kaikenkokoisilla oli kova hinku pelaamaan – pelaamasta päästyäkin. Ja jos ei pelikoneella enää riittänyt aika, niin ainakin kännykän mininäppiksillä sormet tanssivat sähäkästi juuri asennetun ilmaispelin polkkaa. Rauhassa sai trampoliini kevätsäässä tuulettua ja lautapelit vaatekaapin ylähyllyllä tomuuntua. Ei mutta hyvänen aika sentään! Tähänkö on tultu? ihmettelin minä itsekseni, kun vain yksi lapsistani hakeutui aktiivisesti seuraani ja pyysi päästä pihalle.
Hetken mietittyni muistin, kuka on kuka. Ja mikä on velvollisuuteni. Niinpä kerroinkin lapsille, että tänään kerään enimmän loman ajaksi talteen niin kännykät, tietokoneen johdot kuin pelikoneiden ohjaimetkin. Rajoitettu ruutuaika tarkoittaa, ettei sitä nyt ainakaan loman alkupäässä ole ja lopussakin vain pienellä varauksella. Kuului mutinaa ja marinaa, mutta suuremmitta kohtauksitta takavarikoitava tavaramäärä luokseni toimitettiin. Ja kappas kummaa, pian oli jo suunnitelmissa hakea kavereita tai lähteä veljesten kesken potkimaan palloa. 1–0 ja kaikki voitti, ajattelin minä mielessäni.
Mutta kuka takavarikoisi minun puhelimeni ja yhteyteni internetin ihanaan ja salakavalasti aikaavievään maailmaan? No, mutta puhelimitsehan olen yhteydessä lapsiini, ystäviini, koulun opettajiin ja vaikka ja ties mihin! puolustelin mielessäni, kun puolisalaa kulman takana kurkistin, mitä sinne Facebookiin kuuluu. Ja kovasti tärkeää asiaa oli tietokoneen näytöllekin jo ennen kuin lapset painuivat pehkuihinsa. Huh huh, pudistelin hiljaa mielessäni itselleni päätä, kun tämän havaitsin. Jotain rajaa!
Ei tarvitse kelata elämää kuin 10 vuoden päähän ja todeta, että nämä nykyiset viestintävälineet eivät silloin syöneet vaivihkaa päivän tunteja, eivätkä orjuuttaneet olemaan saatavilla 24/7. Silloin ne palvelivat siinä ominaisuudessa, johon ne alunperin luotiin: viestinnän helpottajina ja apuvälineinä. Ajat muuttuvat ja tavat ja tottumukset siinä sivussa. Nyt tuntuu, että helposta viestinnästä on muodostunut tiedon tulva. On aivan, kuin olisi oltava koko ajan saatavilla. Siis siellä virtuaalimaailmassa. Ei tarvitse olla, totesin, kun analysoin massiiviset käyttötottumukseni läpi. Johonkin oli vedettävä raja.
Kevätlomaviikko oli vierähtänyt puoleen väliin. Täydellisiä onnistumisia ei ollut ollut, mutta lähes ilman päätteitä ja laitteita olimme saaneet lomapäiviä viettää. Enemmän yhdessä. Enemmän läsnä, vaikka pienellä nahistelulla ja nurinalla kuorrutettuna. Suurimpana kompastelijana minä, aikuinen. Olisi niin houkuttelevaa purkaa kielto ja hellittää peliluvan puolelle ja näin saada vähän enemmän rauhallisia hetkiä omaan lomaviikkoon, haikaili mukavuuspuolelle tähtäävä mielihyvän henki mielessäni. Nyt ei luovuteta, vaan sopimuksesta pidetään kiinni – plussan puolelle tässä yhdessäolossa kuitenkin on jääty, totesi kasvattaja minussa ja jatkoi leikin loppuun asti.
Ja mikä olikaan tämän rajatun elämänjakson loppusaldo? Se oli pelästyttävä havainto siitä, miten paljon eri laitteiden viihdekäyttö nielaisee aikaamme, siis ihan kaikkien meidän aikaa. Se sääti käyttötottumusnappulaa ainakin hetkellisesti pienemmälle volyymille. Jatkossa ajankäytön ja koneiden yhteiselämää oli tarkoitus tarkkailla pontevammin.
älypuhelimilla ja muilla viestintälaitteilla olemme kiinni koko maailmassa lähes alati. On ihan hyvä rajata niiden käyttöä ja arvottaa samalla omaa ajankäyttöään. Ja arvostaa sitä, mitä ympärillämme tapahtuu ihan livelähetyksenä. Voi todeta vanhaa sananlaskua mukaillen: viestintälaitteet ovat hyviä orjia, mutta huonoja isäntiä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys