Jos maatamme ei rakenna
Jumala, auttajamme,
niin työmme tyhjiin raukeaa,
me turhaan harrastamme.
Se minkä ihmisvoima loi,
ei koskaan täällä kestää voi,
jos tuki Herran puuttuu.
On itsenäisyyspäivän aamupäivä. Istun junassa. Tutut maisemat vilistävät silmieni ohi tarmokkaan Pendolinon kuroessa kilometrejä umpeen kiihtyvällä tahdilla. Olen matkalla entiseen kotikaupunkiini. Sitä ajatellessani vatsassani lentelee onnellisia perhosia, ne lepattavat odottavasti.
Olotilani tällä matkalla on kuin viime vuosien elämäntilanteeni. Välivaihetta. Tasan kolme vuotta sitten lähdin perheeni kanssa ulkomaille ajatuksena viipyä siellä useampia vuosia. Elämäntilanteiden muutoksessa taivuimme kuitenkin palaamaan Suomeen jo ennakoitua aiemmin.
Oli kaikille perheenjäsenille arvokas kokemus saada asua ulkomailla ja sisäistää sikäläisiä tapoja ja tottumuksia. Se oli mainio näköalapaikka myös tarkastella omaa kotimaata Suomea etäältä. Pienet ja arkiset asiat nousivat keskusteluissa arvokkaaseen asemaan. Moni itsestäänselvyys todentui käytännön tasolla kiitollisten ajatusten kohteeksi. Turvallisuus. Jokamiehen oikeus. Joukkoliikenteen helppous. Kouluruokailu. Lista on pitkä.
Suomi pitää huolta omistaan. Mielessäni tosin protestoin, että joskus jopa liiallisuuksiin asti, niin että joku saattaa passivoitua jopa tahtomattaan ja elää sosiaaliturvan suojassa aivan kuin vahingossa. Mutta kaiken kaikkiaan Suomi on tavattoman hieno kotimaa.
Suomessa on asiat hyvin. Jokapäiväinen leipämme tarkoittaa monelle meistä samaa kuin jokapäiväinen yltäkylläisyytemme. Ylenpalttinen hyvinvointi saattaa vääristää asioita mielessäni. Tänä syksynä olen yllättänyt itseni usein haaveajattelemasta ja kurkottelemasta aivan kuin oman elämäni ulkopuolelle. Sinne oman reviirini ja kotiaidan toiselle puolelle, jossa kuvittelen olevan jotain isompaa, jotain vieläkin ihanampaa ja – niin no, jotain parempaa. Mikä sitten on sitä parempaa? Suuremmat huoneet? Korkeampi katto? Uudenkarheampi auto? Kun on koti ja katto pään päällä, ruokaa riittämiin, sopivan kokoinen paikka yhteiskunnan jäsenenä ja läheisiä ihmisiä, niin on siinä yhdelle ihmiselle kylliksi. Enemmän kuin riittämiin.
On hyvä keskittyä siihen mitä on. On rikkautta nähdä kauneutta elämän pienissä ja arkisissa asioissa. Aamukahvin autuus. Auton onnistunut käynnistys kovallakin pakkasella. Kodin pikkusaunan terapeuttiset löylyt. Ohimennen saatu halaus omalta perheenjäseneltä.
On turvallista rukoilla taivaan Isältä johdatusta omaan elämään, kun itse ei tarkalleen tiedä, mihin suuntaan lähtisi seuraavaksi. Minä olen Suomeen muuttamisen jälkeen liittänyt asumiseen liittyvät toiveet iltarukoukseeni kerta toisensa jälkeen. Itse en ole osannut suunnitella, onko nykyinen asuinpaikkakuntamme pysyvä. Lasten takia tosin olen ajatellut, että pysyvyys on monien muuttojen jälkeen tärkeä asia. Oma toiveeni on ollut, että saisimme runsaasti enemmän tilaa elämiseen.
Taivaan Isä kuulee pyyntöni. Asumiseen liittyvät asiat järjestyvät kärsivällisen odotuksen jälkeen. Jokin välitila loppuu, kun jouluksi muutamme uuteen kotiin vain muutaman kilometrin päähän nykyisestä asunnostamme. Talo tuntuu heti kutsuvalta ja meille sopivalta. Onnellisena olen jälleen kerran pakannut elämämme lähikaupasta haettuihin banaanilaatikoihin. Laskostanut, rullannut ja pehmustanut. Ne rikkimenevätkin suojannut kolhuilta muutossa. Ajatuksissani olen samalla siirtynyt kohti uutta kotia ja suunnitellut joulua.
Juna pysähtyy pääteasemalle. Tuttu asemarakennus seisoo omalla paikallaan, vaikka dynaaminen kaupunkirakentaminen on muuttanut sen lähiympäristön lähes tunnistamattomaksi. Rauhanyhdistyksen punaisten tiiliseinien tuttu näky aiheuttaa liikutuksen hyökyaallon sisimmässäni. Kodikas entinen kotisiionini. Eteisaulassa lukuisia tuttuja kasvoja. Ystäviä. Perhosparvi mahassani lehahtaa lentoon ja sydän lämpenee. "Jumalan terve, pitkästä aikaa", tervehdimme ja halaamme toisiamme. On hyvä olla.
Tässä viime viikkojen prosessissa on jotain samaa kuin silloin, kun kolme vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen tekstini tähän Päivämiehen blogiini. Samaan aikaan kotimme irtaimistoa sullottiin valtamerikonttiin ulkomaanmuuttoihin erikoistuneen muuttofirman toimesta. Oivallan, että vaikka jokin ympyrä sulkeutuu kirjoittaessani nyt viimeistä blogiteksiäni tänne palstalle, niin toiveikas taivallukseni jatkuu.
Olen matkalla, ja harras toiveeni on kerran päästä taivaaseen. Siionin kevät -lehdessä oli vuosia sitten koskettava kertomus suloisesta Joosua-pojasta. Hän sanoi, että täällä maan päällä olemme vähän niinkuin mökillä, mutta oikea kotimme on taivaassa. Tuon ajatuksen pohjalta olen alkanut ajatella, että välitila onkin ihan hyvä paikka. Se on minulle sopiva paikka tässä elämässä, jota nyt elän.
Kiitos sinulle, joka tätä luet. Kiitos sinulle, joka olet ottanut olkapäästäni kiinni ja kertonut lukevasi tekstejäni. Kiitos sinulle, joka olet kapsahtanut kaulaani ja antanut myönteistä palautetta vaikeaksikin kokemistani asioista, joita olen blogikirjoituksessani käsitellyt. Kiitos vertaistuesta te mainiot blogistikollegat, joita olen koulutuksissa tavannut ja kiitos Päivämiehen verkkolehden toimitukseen kirjoittamisen tukemisesta. Kiitos perheelleni, joka on antanut aihetta ja aikaa kirjoittamiselle. Kiitos ystäville, jotka ovat kommentoineet tekstejäni. Suurin kiitos taivaan Isälle. Uskon, että hän on nähnyt, miten omaa uskoani vahvistavaa tämä kirjoitusprosessi on minulle ollut ja miten paljon se on minua vahvistanut.
Lähesty, Herra laupias,
kansaamme armossasi.
Suo meidän, Kaikkivaltias,
säilyä turvissasi.
Jos sinulta on siunaus,
ei estä meitä heikkous,
vaan työmme tehdä voimme.
(Virsi 582: 1,8.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys