Olen menettänyt läheisistäni mummoni, isäni, äitini ja veljeni lapsen, kummipoikani. Mummoni oli lähes 94-vuotias kuollessaan. Mummo asui perheessämme melkein koko lapsuuteni ajan. Viimeiset pari kuukautta hän oli vanhainkodissa.
Mummoni sai elää pitkän ja terveen elämän. Hänet oli siinä mielessä helppo hyvästellä haudan lepoon.
Kun kävin viimeisen kerran katsomassa mummoa, hän oli jo tajuton. Naapurivuoteen uskovainen täti totesi rauhoittavasti, että mummoni päivät taitavat olla täynnä. Oli turvallista lähteä Suviseuroihin luottaen, että Jumalan tiedossa on jokaisen ihmisen elinpäivien lukumäärä.
Mummon kuolinviestin saimme suviseuralauantaina. Tieto kosketti ja tuli todeksi erityisesti, kun seurakansa lauloi virttä 151 Nyt yhdessä jo lähtekää, iäisiin häihin pyrkikää.
Isäni elämä kesti lähes 83 vuotta. Hän sai asua avustettuna kotona lähes loppuun saakka. Isä sairasteli viimeiset vuotensa ja kunto heikkeni. Kuolema oli odotettavissa. Viimeinen halvaantuminen oli kohtalokas, sen jälkeen isä eli joitakin päiviä. Isän hyvästelemiseen meille läheisille oli annettu aikaa.
Äiti nukkui pois tämän vuoden toukokuussa 91-vuotiaana. Hän sairasti pitkään ja liikuntakyky heikkeni. Äidin elämää varjostivat monet kivut. Niiden lievittäminen oli vaikeaa. Äiti kärsi. Hän toivoi pääsevänsä pois, koska kipuja ei saatu riittävästi hoidettua.
Äiti eli viimeisen vuotensa hoivakodissa, mutta koronan takia otimme hänet kotiin maaliskuun puolivälissä. Äidin viimeisinä elinviikkoina elämäämme toi lohtua ja turvaa Taalainmaan virsi. Sitä äiti pyysi iltaisin soittamaan yölevolle pannessamme.
Olen yksin, mutta silti pelkää en nyt kuitenkaan. Sillä tiedän, että enkeleitä sain yön hetkiin turvaksein. – – Luokse tähtitarhain käy mun aatokset ja luottaa mä saan, siihen että kerran lailla paimenten saan nähdä Jeesuksen. (Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta)
Vielä en pysty itkemättä laulua kuuntelemaan, sillä se palauttaa mieleeni nuo herkät iltahetket ja äidin hauraan olemuksen. Samoin joka kerran hoivakodin ohi kulkiessani muistan ja tunnen äidin lämmön ja ikävän.
Minä olin vuorollani äidin luona, kun hän nukkui pois. Hyvästelin äidin Jumalan rauhaan ja sanoin, että taivaan rannalla tapaamme. Siinä hetkessä oma epäonnistuminen äidin hoitajana painoi. Olisinpa jaksanut työntää omat tarpeeni taaemmaksi. Jumala kuitenkin varjelee, ettei menetystä ehkä täysin tajuakaan – vain sen verran, että sen kestää.
Veljeni ja hänen vaimonsa ensimmäinen lapsi syntyi monivammaisena. Lapsi vaati erityishoitoa, ja häntä piti avustaa kaikessa. Spastisuus ja hengitystietulehdukset aiheuttivat kipua ja vaikeaa oloa hänelle. Lapsi eli hiukan yli viisi vuotta.
Lapsen kuolema on aina hyvin käsittämätöntä, mutta saamme luottavaisesti ajatella, että Jumala näki oikean ajan kutsua tämän lapsen lepoon taivaan kotiin. Hän on pieni enkeli, joka odottaa siellä meitä.
Ihmettelen, kuinka Jumala on ollut lempeä meitä kohtaan menetyksissämme. Monesti etukäteen pelkäsin, kuinka kestän läheisen kuoleman. Näin oli erityisesti vanhempieni kohdalla, koska he eivät olleet uskovaisia. Jumala auttoi heidät vanhuudessa valtakuntaansa, ja se helpotti luopumisen pelkoa. Luopuminen ei ole lopullista. Meillä on jälleennäkemisen toivo. Kuoleman hetkellä minua lohduttavat Jobin kirjan sanat: ”Mutta minä tiedän lunastajani elävän, ja viimeisenä hän on seisova multien päällä” (Job. 19:25).
Kuolema ei ole uskovaiselle pimeyttä, vaan valoa. ”Käy Kristus meitä vastaan loistaen kirkkaana. Hän taivaan kunniassaan tervehtii valolla. Ja valoa myös loistaa saa uusi muotomme, kun lakkaamatta toistaa kiitosta kuoromme.” (SL 290:3).
Jumala on antanut elämän lahjaksi, ja hän ottaa sen pois, kun ihmisen aika on täysi. Se on käsittämätön salaisuus, ja siihen meidän on tyytyminen.
Sinä, joka olet juuri hyvästellyt läheisesi, saatat miettiä, miten jaksat elää. Jumala on luvannut antaa voimia päivien mukaan. Taivaan Isä johdattaa pienin hetkin ajatuksemme pois menetyksestä arkisiinkin askareisiin. Päivän päättyessä saa lohduttautua, että yhden päivän Jumala on auttanut eteenpäin. Elämä jatkuu hetki ja päivä kerrallaan. Läheiset kantavat rukouksin ja antavat elämänhalua. Eron tuskan keskellä oma uskon kilvoituksen merkitys korostuu.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys