Astun mietteliäänä pariovista sisään. Vastassani on pöytäryhmä, jossa on neljä käsiendesifiointipistettä. Hieron nestettä käsiini ja katselen ympärilleni. Iloisia ilmeitä. Hämmentyneitäkin. Miten tässä toimitaan?
Salin penkit on ryhmitelty uudestaan: kaksi penkkiä on työnnetty yhteen. Näin on saatu väljemmät kulkuväylät penkkiriveihin.
Istun tavalliselle paikalleni saliin. Perheet ryhmittyvät istumaan yhteen, ehkä eri paikoille kuin tavallisesti.
Säestäjä aloittaa virren “On riemu, kun saan tulla, sun Herra temppeliis”. Juuri sopiva virsi tähän hetkeen! Yhdyn lauluun. Mutta mitä kummaa: ääneni ei kestä! Se vaappuu välillä falsetissa, välillä kähisee karheasti. Kuukausien laulamattomuusko tempun teki?
Viisi kuukautta on kulunut siitä, kun viimeksi olen ollut rauhanyhdistyksellä seuroissa. Olin jo huolestunut etukäteen, saanko raahattua vanhaa osaani seuroihin, kun se on tottunut kotona venymään seuroja netistä kuunnellen.
Tuttu veli kiipeää puhujanpaikalle. On hiukan liikuttunut olo, minulla ja veljellä. Hänellä kuuluu olleen vielä pitempi seuratauko. Puhe pääsee alkamaan. Olo on ihan tavallinen – näin tässä on istuttu vuosikaudet. Ei mitään suuria tunteita. Keskityn kuuntelemaan sanoja, joita Jumala antaa palvelijalleen. On huomattavasti helpompi keskittyä sanomaan kuin nettiseuroissa. Ei tarvitse vilkuilla kännykkää, ei selailla päivän lehteä, ei kierrellä kastelemassa viherkasveja, ei laittaa ruokaa. Saa istua valmiiseen ruokapöytään, elää juuri tätä hetkeä, jonka Jumala on antanut.
Kun puhe loppuu, saamme ohjeita seurakäyttäytymiseen. Poistutaan salin takaosasta lähtien, laitetaan lähtiessäkin käsidesiä. Toisellekin puheelle saa jäädä, vaikka ensimmäinen puhe on tarkoitettu riskiryhmille. Lähden kuitenkin pois, koska meillä on suvussa rippijuhlat. Muutaman sanan saan vaihtaa ystävien kanssa. On ilo nähdä kasvokkain ja viipyillä eteisessä, ulko-ovella ja pihalla, kuulla ja kertoa kuulumisia.
Toinen seurakerta on erityinen, koska silloin lauletaan korona-aikana poisnukkuneiden muistolle. Minunkin äidilleni. Pappiveli puhuu muistosanat viidelle sisarelle ja veljelle, kuolinpäiväjärjestyksessä. “Ihana rauhanranta, suloisen levon antaa.” Liikuttavia sanoja ihmisen elämän raadollisuudesta, koettelemuksista, sairaudesta, mutta myös Jumalan valtakunnan löytämisen ilosta yhdennellätoista hetkellä. Minunkin lauluääneni on nyt kunnossa, kun se on saanut harjoitusta.
Puhujaveli puhelee meille sureville kokemuksesta. Hän oli vastaavassa tilanteessa kaksi vuotta sitten. Jumala antaa veljelle puhuttavaksi lohduttavia sanoja. Kaikkien uskovaisten lähtö ei tapahdu rauhallista nukkuen pois. Voi olla ahdistusta, kipuja ja pelkoakin lähdönhetkellä. Puhuja muistelee Jeesuksen kuolinhetkeä ristillä: "Jumalani, Jumalani, miksi minut hylkäsit." Vavahduttavaa ja lohdullista.
Seuravieraat siirtyvät rauhallisesti pois salista. Jää hiukan orpo olo. Ei yhteistä kahvihetkeä, ei surunvalitteluja ja kokemusten jakamista niin kuin tavallisesti muistosanojen jälkeen. Niitä olisin nyt kaivannut. Kaikki vain hajaantuvat hiljakseen omiin koteihinsa.
Emme ole vielä voineet palata täysin normaaliin seurakäytäytöön. Olen kuitenkin tavattoman iloinen, kun olemme saaneet jo tulla yhdessä koolle. Vaikka rajoituksin.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys