Markku Kamula
Toukokuu on toivon, kiitollisuuden ja elämän kuukausi. Äitienpäivä, koulujen päättyminen ja valmistujaisjuhlat tuovat ihmisiä toistensa lähelle. Talvi on takana, kesän odotuksen nouseva riemu kehystetään roudasta sulavan maan kukkaan puhkeamisella ja muuttolintujen raikuvalla konsertilla. Toukokuun neljäntenä päivänä vietetään Ruusun ja Roosan päivää juuri odotuksen kynnyksellä.
Yksi Roosan päivä on jäänyt pysyvästi muistoihimme. Odotimme silloin neljättä lastamme syntyväksi koska tahansa. Odotus oli edennyt lasketusta päivästä jo kaksi viikkoa yli. Silloin Roosan päivä oli sunnuntai. Minulla sattui olemaan työpäivä. Kun tulin kotiin muka väsyneenä ja selkä kipeänä, tapasin vielä itseäni paljon väsyneemmän ja kipeämmän vaimoni. Hän huokaili normaaleja loppuraskauden huokauksia, mutta hän oli myös hirveän huolestunut. Vauvan liikkeet ja potkut olivat vaimentuneet. Yli yhdeksän kuukautta tämän vauvan rytmissä eläneenä hän tunsi, että jotain oli muuttunut. Ei tämän vauvan tapana ole nukkua keskellä päivää näin kauan.
Synnytyksen käynnistys oli suunniteltu seuraavalle päivälle eli maanantaille, mutta päätimme lähteä synnytyspolille kuitenkin tarkastamaan, onko kaikki hyvin. Meidät otettiin lämpimästi vastaan, huolemme kuultiin. Jäin huojentuneena käytävän puolelle odottelemaan, että vaimo käy pikaisesti ultrassa ja saa arvion, jääkö hän odottamaan aamua ja synnytyksen käynnistämistä vai lähdetäänkö kotiin.
Aivan kohta minutkin pyydettiin tutkimushuoneeseen. Aistin heti huoneen ilmapiiristä, että nyt on vakava paikka. Vanhempi mieslääkäri ja murheellisen näköinen vaimoni katsoivat minua hiljaa. Lääkäri pyysi istumaan. Hän risti kätensä syliinsä ja huokaisi. "Kuulkaa, minun on nyt kerrottava teille, että vauvan elämä on päättynyt. Sydän ei syki, lapsenne on kuollut."
Istuin hiljaa, pidin vaimoani kädestä. Kaikki olivat hiljaa. Emme osanneet sanoa mitään. Vaimoni puhkesi itkuun. Minä osasin vain tuijottaa eteeni, ajatukseni pysähtyivät. Ehkä ei mennyt kuin aivan tovi, mutta se tuntui pitkältä. Lääkäri kertoi, että käytännön asiat on nyt vain järjestettävä. Kuollutkin vauva on synnytettävä.
Olen ollut vaimoni tukena synnytyssalissa kolmetoista kertaa. Kaksitoista kertaa sali on ollut hiljainen mutta täynnä ääntä. Kaksitoista kertaa olemme kuulleet vauvan sydämen ääntä toistavan humpsutuksen ja koneiden piippaukset ja suhahdukset. Kaksitoista kertaa olemme jutelleet hiljaisesti kahden kesken. Olen kysellyt vaimoni vointia, olemme kerranneet raskauden vaiheita ja jutelleet vähän tulevista päivistä. Tämän yhden kerran olimme hiljaa. Yksikään kone tai laite ei päästänyt risaustakaan. Huoneessa silloin tällöin vieraillut kätilökin oli hiljaa. Hänkin itki.
Roosan päivän viimeisen tunnin aikana syntyi meidän vauvamme. Vaimoni sanoi, että hän on Roosa. Täydellisen kaunis tyttäremme, jonka sielun enkelit olivat noutaneet jo kohdusta kotiin. Tyttäremme, jonka äiti tunsi kasvavan ja liikkuvan sisällään ja jota minä kuuntelin vatsan läpi. Tyttäremme, jolle minä lauloin ja jolle isoveljet ja isosisko juttelivat vielä eilen. Tyttäremme, jonka elotonta ruumista saimme pitää sylissämme niin kauan kuin halusimme. Emme mitanneet aikaa. Ehkä puoli tuntia, ehkä tunnin. Pidimme häntä, luovuimme niistä yhteistä hetkistä, jotka jäivätkin vain unelmiksi. Katselimme kuollutta lastamme ja toisiamme ja olimme ihmeissämme ja murheellisia. Sitten annoimme hänet pois.
Vaimoni jäi sairaalaan yöksi saamaan lepoa ja hoitoa. Minä palasin kotiin. Lastenhoitajana ollut vaimoni pikkusisko heräsi kysymään, saimmeko tytön vai pojan. Sain sanottua ainoastaan, että tyttövauvamme on kuollut, mutta hän on nyt taivaassa. Kuulin, kuinka nuori tyttö huokaisi syvään ja puhkesi hiljaiseen itkuun.
Aamulla kokosin kolme eläväistä lastamme syliini ja kerroin heille. Totiset silmät katsoivat minua, vastailin heidän kysymyksiinsä. Uskoimme yhdessä, että meidän vauvamme meni edeltämme taivaaseen. Kävimme muutaman päivän päästä vielä yhdessä katsomassa häntä. Kotimme täyttyi kukkatervehdyksistä ja ystävien osanotoista.
Molemmat isoisät, pappa ja vaari, tulivat noutamaan Roosaa. Teimme pitkän yhteisen matkan Kymenlaaksosta Pohjanmaalle. Meidän vauvamme ruumis lepäsi arkussa, auton peräkontissa. Eihän elämän pitänyt näin mennä. Meidänhän piti elää ja kasvaa yhdessä. Opetella sanomaan äiti, isi, kukka ja lamppu. Meidänhän piti opetella yhdessä kävelemään ja kellimään nurmikolla ja tekemään valtavasti kaikkea sitä, mitä kuuluu elämään.
Isäni ja veljeni olivat kaivaneet haudan. Hiekkavallien äärellä oli valkoisella liinalla verhottu koroke. Valkoinen, aivan pieni arkku oli sen päällä. Pappa siunasi Roosan ruumiin haudan lepoon, odottamaan kaikkien vanhurskaiden ylösnousemusta. Lauloimme monta lohdullista virttä aivan lähimpien saattojoukolla. Laskeuduin tikapuita pitkin haudan syvyyteen, sain arkun syliini ja asettelin sen hellästi haudan pohjalle. Sitten täytimme pienen haudan hiekalla ja peittelimme kummun havuilla ja kukkasilla.
Seuraavana päivänä oli äitienpäivä. Onnittelukimppujen ruusut kertoivat rakkaudesta ja onnesta. Melkein keskeltä taivasta – joskin pilvien takaa – paistava aurinko loi toivoa tästä päivästä ja huomisesta. Elämän arki jatkuu niiden rakkaiden kanssa, jotka Jumala on lähellemme antanut. Jälleennäkemisen toivo elää niiden rakkaiden suhteen, jotka ovat jo perillä.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys