Markku Kamula
Se oli aamusta katsoen aivan tavallinen päivä. En edes muista, kuinka tavallinen. Nyt, kun siitä on melko tarkalleen 20 vuotta aikaa, sitä voisi vähän muistella.
Varmaan luin aamulla Etelä-Suomen Sanomat kahvikupin yli, auttelin lapsia aamutoimissa ja ehkä vein pienimpiä kouluun. Sen muistan, että työpaikalla laitoin tuotemalleja salkkuun asiakaskäyntiä varten ja tarkistin, että kynät, paperit ynnä muut tarpeet ovat mukana. Siinä touhutessa puhelin soi.
Soittaja oli rauhanyhdistyksen johtokunnan puheenjohtaja, joka tervehtimisen jälkeen meni suoraan asiaan kysyen, sopisiko hänen ja erään toisen johtokunnan jäsenen tulla illalla käymään kylässä. Lupasin, että kyllähän se käy. Vai olisinko muka voinut sanoa, että ei käy? Samalla alkoivat ajatukset rullata sellaista vauhtia, että harva puhelu on moista aiheuttanut. Vatsaani alkoi vääntää aivan tosissaan. Pohdin kuumeisesti, olenko tehnyt jotain sellaista pahaa, että muutkin sen tietävät ja että se on niin suureksi pahennukseksi, että johtokunta on päättänyt lähestyä minua.
Ajatusmyllerryksestä huolimatta minun oli pakko lähteä sovitulle asiakaskäynnille. Paneuduin työhöni täysillä, käynti oli oikein mukava ja johti myönteiseen lopputulokseen.
Kun ajelin illemmalla kotia kohti, alkoi ajatusmylly taas pyöriä. Löysin oikeastaan vain yhden mahdollisen syyn, miksi veljet tulevat, eikä se syy saanut vatsaani rauhoittumaan. Kerroin heti vaimolleni tulevasta vierailusta. Hänkin valahti sanattomaksi ja taisi arvata huomattavasti minua nopeammin, mistä on kyse.
Kun he sitten tulivat, istahdimme lasten makuuhuoneeseen saadaksemme olla hetken rauhassa suljetun oven takana. Veljet kertoivat, että johtokunnassa on päätetty kutsua lisää puhujia, ja minä olen yksi heistä. Siinä vaiheessa tunnepatoni murtui ja päästi kyynelet yli. Itkin tovin voimatta sanoa yhtään mitään.
Sain sitten sanottua, että en uskalla kieltäytyä. Päättelin jotenkin siihen malliin, että jos Taivaan Isä on tämän asian takana, minä en uskoni säilyttäen voi kieltäytyä. Juotiin veljien kanssa kahvit, juteltiin. Olin itsekin jo vähän tasoittuneemmassa mielentilassa. Ilman noita kahvejakin olisin valvonut suurimman osan seuraavasta yöstä, mutta tulipahan joka tapauksessa hyvin valvottu yö.
Tajusin aika pian, että Raamatustahan ne veljet seuroissa puhuvat, eikä minullakaan ole muita vaihtoehtoja. Hätäännyin lisää – enhän minä juuri tuntenut Raamattua. Rippikoulussa sitä oli tutkittu, mutta siitä oli aikaa. Lukiossa luin kaikki uskonnon kurssit, siellä kirjoitin yhden pitkän esseen aiheesta Jeesus – Jumala ja ihminen, mutta siihenpä Raamatun tutkiminen oli jäänytkin. Seuroissa olin kyllä kuunnellut, sujuvasti ja yleensä mielelläni, mutta huomasin olleeni unohtavainen kuulija.
Otin jo samana iltana Biblian iltalukemiseksi. Vaimoni oli ostanut sen minulle muutamaa vuotta aiemmin. Päätin aloittaa Uuden testamentin alusta. Luin evankeliumit, Apostolien teot ja kirjeet aika kyytiä pariin kertaan; siinä ei montaa iltaa mennyt. Huomasin aika pian myös sen, että minusta ei tule koskaan sellaista puhujaa, joka siteeraisi pitkiä tekstejä ulkomuistista.
Oli lukemisesta kuitenkin paljon hyötyä. Raamatun kokonaisuus hahmottui, ja sain kokea aitoa löytäjän iloa. Monet kuulemani seurapuheet, tai osa niistä, alkoivat elää uudestaan. Suorastaan hätkähdin, kun luin sanat ”ketuilla ovat luolat ja taivaan linnuilla pesät; mutta ei ihmisen Pojalla ole, kuhunka hän päänsä kallistaa” (Luuk. 9:58). Tajusin että hei, tämä on tässä ja minä kuulin tämän Iisalmen suviseuroissa.
Myöhemmin aloitin myös Vanhan testamentin systemaattisen lukemisen, mutta se urakka on vieläkin kesken. Onhan tässä aikaa…
Johtokunnan veljien kanssa oli sovittu, että emme puhele tästä puhujaksikutsumisasiasta vielä julkisesti, koska asia esitetään seurojen yhteydessä koolla olevalle seurakunnalle myöhemmin. Oli muuten pitkiä viikkoja! Seuroissa käydessä tuntui, että kaikki tuijottavat, että siinä se menee, puhujakandidaatti. En sitten tiedä, tiesivätkö he. Salaisuuksilla kun on tapana paljastua.
Olin vähän väliä pikku paniikissa, kun uusi todellisuus pulpahteli mieleen. Pelkäsin, että voinko hoitaa tuota tehtävää tällaisena – joko minun on muututtava paremmaksi ja arvokkaammin käyttäytyväksi tai sitten lähimmäisten on hyväksyttävä, että puhujan tehtävän arvovalta laskee. Sain onneksi vaihtaa ajatuksia toisen veljen, samassa jamassa olevan ystäväni kanssa. Toki kerroin asiasta myös vanhemmilleni ja lähimmille ystävilleni, jotka vaikuttivat olevan hyvillään ja toivottivat Jumalan siunausta. He totesivat, että näin se on tietysti tarkoitettu.
Tuli sitten päivä, jolloin puin ylleni valkoisen paidan, kravatin ja tumman puvun. Rauhanyhdistyksellä pidettiin pienimuotoinen juhla, jossa meidät kolme veljeä kutsuttiin sananpalvelijoiksi. Se oli rauhoittava ja rohkaiseva tilaisuus.
Väliajalla muuan Jaska tarttui käteeni, onnitteli ja toivotti Jumalan siunausta ja sanoi, että hyvähän se teidän puhujien on, kun käytte uskonne tunnustamassa tuolla edessä, niin tulette myös hoidetuiksi. Olin vähän hölmistynyt enkä meinannut ensin tajuta. Olivat ne kuitenkin turvallisia saatesanoja.
Ensimmäinen saarnavuoroni ilmoitettiin toiselle pääsiäispäivälle. Tutkin päivän tekstejä ja ajattelin, että Emmauksen tien kulkijoista voisi kokeilla puhua. Tutkin Raamattua niin ahkerasti, että hyvä etteivät hikisiksi kastuneet sivut kuluneet puhki.
Seurapäivää edeltävänä päivänä kävin pitkällä juoksulenkillä. Jeesuksen sanat Emmauksen tien matkaystäville “oi te tomppelit ja hitaan sydämestä uskomaan” (Luuk. 24:25) kohisivat ja jyskyttivät päässäni kilpaa kohonneen verenpaineen kanssa. Tuntui koko ajan aivan mahdottomalta. Minä kun en ole koskaan ollut pitkän matkan juoksija, ja sitten tämä puhujaksi asettuminen. Mahdottomuuden tunne kohosi entisestään jonkin verran, kun vanhin poikamme ilmoitti, että minä en sitten lähde seuroihin – “sä pilaat kuitenkin kaiken”. Lähti mukaan kuitenkin. Rauhanyhdistyksen talolle ajaessa jalat olivat jo melko hyytelöä, ja saarnavirren kaikuessa koko mies tuntui hyytyvän.
Kun pääsin puhujan paikalle ja avasin Raamatun, tilanne rauhoittui. Yhdyimme rukoukseen. Koin koko läsnä olevan seurakunnan rukoilevan. Luin tekstin ja puhuin, mitä ylhäältä annettiin.
Ne olivat sittenkin aivan tavalliset seurat.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys