Markku Kamula
Millä aistilla sinä koet ajan kulumisen? Haju-, maku-, kuulo-, näkö- ja tuntoaisti ovat tuttuja, mutta ajan kulun tajuamiseen ei taida olla reseptoreita.
Olen koettanut päästä selvyyteen, mitä aika on. Kellosta ja kalenterista katsoen selviää, että se on sekunteja, minuutteja, tunteja ja päiviä. Auringon nousuja ja laskuja seuratessa selviää päivän ja yön vaihtuminen aina uuteen. Pitkäjänteisempi huomaa taivasta katsellen myös kuukauden kierron. Egyptin ylimyksillä on ollut joutoaikaa jo 3 500 vuotta sitten, koska he hoksasivat ottaa käyttöön aurinkokellon. Fennoskandiassa on ollut kiireisempää. Täällä on eletty silloin vielä kivikautta, eikä kellojen kehittelyyn ole ollut aikaa, se on mennyt ruokaa ja suojaa hankkiessa.
Vaatteet kuluvat käytössä, samoin auton renkaat ja pyyhekumi. Kulutetut vaatteet menevät lumpputehtaalle, auton renkaat kierrätykseen ja pyyhekumin nöyhtä pyyhkäistään pöydän alle tai roskakoriin. Mutta mihin siirtyy kulutettu aika? No historiaanhan se siirtyy, mutta aineettomana sitä ei voida ottaa sieltä eri malliseen pakettiin taputeltavaksi ja jälleen kulutettavaksi. Menneeseen aikaan ei voi palata.
Joskus aika ei tunnu kuluvan millään. Lapsuudesta muistan etäisesti kesäisiä sunnuntaipäiviä, kun oli niin paahtava helle, että ilman väreilyn saattoi nähdä ja linnut olivat vaiti eikä puun lehtikään värähtänyt. Kävelin pihamaalla vailla päämäärää, katselin pellolle, jolla lehmät olivat hakeutuneet metsän varjoon lepäämään, isä ja äiti olivat nukkumassa pyhäpäivän uniaan eikä sisaruksistakaan ollut mitään havaintoa. Aika oli pysähtynyt. Kunnes illuusio särkyi; äiti nousi keittämään kahvia, isä laittoi radion päälle ja lehmä toisensa jälkeen nousi nyhtämään nurmea ja siirtymään pikkuhiljaa kohti navettaa.
Jokin asia voi sitoa mielenkiinnon niin lujasti, että ajan kulumista ei huomaa. Kirjailija Pentti Haanpää on kertonut tapahtumia lapsuuteni kotikylältä Pyhännän Ojalankylästä Iisakki Vähäpuheisen suulla. Novellissa ”Pesäpallo” Iisakki kertoo, kuinka kylälle tuli kerran urheiluohjaaja, joka innosti kyläläiset pelaamaan pesäpalloa. Sillä aikaa kun miehet löivät nahkaista palloa ja muut seurasivat touhua, ”heinäajan pouta kaartui Jokiperän yllä puhtaana kuin kupari”. Palloa lyötiin koko kesä, ja talven heinät jäivät tekemättä.
Olen huomannut, että kalenterimerkinnöillä ja kellonajoilla on suuri merkitys. Jos unohdan merkata jonkin asian kalenteriin, saattaa jotain tärkeää jäädä tekemättä. Jos merkintään liittyy muita ihmisiä tai matkustamista, voi harmitus unohduksesta olla suuri ja monia koskeva. Silloin on hyville selityksille tilausta. Kuten kerran, kun menimme kesäsunnuntaina seurojen jälkeen uimaan. Puhelin soi, ja siinä selvisi, että minun piti olla viiden minuutin päässä pitämässä seurapuhetta yli sadan kilometrin päässä. Silloin minua hävetti tosi paljon.
Suomalaista suhtautumista aikaan kuvaa hyvin sanonta ”aika on rahaa”. Sanonta taitaa olla kyllä kotoisin aivan muualta kuin meiltä, ja se tunnetaan ympäri maailman. Se kuvaa kuitenkin hyvin meidän aikaamme. Kaiken pitää tapahtua juuri ajallaan – just on time – tai joku kärsii. Tavaralähetys pitää toimittaa ajallaan, lääkäriin pitää päästä ajallaan, uutisten pitää alkaa sekunnilleen, samoin kokouksen. Jos aikamerkin jälkeen on kaksikin sekuntia hiljaista, niin johan ihmetellään, että mikäs nyt kun ei ala uutiset ajallaan? Ja kokouksesta myöhästyjää katsotaan kulmain alta ja syytetään siitä, että hän varasti muiden aikaa.
Kerrotaan, että jossakin päin maailmaan suhtautuminen aikaan on aivan erilaista kuin meillä. Jos johonkin asiaan ei ole edellytyksiä nyt, niin katsotaan huomenna. Ja huomenna on sama juttu. Kävin nuorena opiskeluaikoina joitakin kertoja Venäjällä. Siellä aikaan suhtautuminen oli aivan erilaista kuin mihin olin tottunut. Tapaamisia ei sovittu minuutilleen, vaan ne soviteltiin sitä mukaa, kun asioita tapahtui ja ihmisiä ilmestyi kuvioihin. Jos jonkin aikaa eläisi sellaisessa kulttuurissa, niin siihenkin varmasti tottuisi.
Aika ja sen olemus on kiinnostanut ihmisiä aina. Muinaisen kreikkalaisen filosofin Anaksimandroksen lause ”mistä oliot syntyvät, sinne niiden on jälleen tuhouduttava välttämättömyyden mukaan, sillä niiden on maksettava sakko ja jouduttava oikeuteen vääryydestään ajan järjestyksen mukaan” on noin 2 500 vuotta vanha. Eikö näytäkin tutulta? Myös meidän pyhässä kirjassamme Raamatussa käsitellään aikaa. Suosittelen lukemaan Saarnaajan kirjan luvun kaksi, se alkaa sanoilla ”kaikella on määräaika, ja aikansa on joka asialla taivaan alla”. Luvussa Saarnaaja kertoo, että tuo ”kaikki” tarkoittaa syntymää ja kuolemaa, istuttamista ja repimistä, surmaamista ja parantamista, purkamista ja rakentamista, itkemistä ja nauramista, valittamista ja hyppelemistä – kaikkea, sitä, mitä ihmiseloon voi kuulua. Luvun lopussa Saarnaaja toteaa, että ”niin minä tulin näkemään, että ei ole mitään parempaa, kuin että ihminen iloitsee teoistansa, sillä se on hänen osansa. Sillä kuka tuo hänet takaisin näkemään iloksensa sitä, mikä tulee hänen jälkeensä?”
Raamatun tärkein ajan määre on tämä päivä ja tämä hetki (Hepr. 3:15). Nimittäin ”tällä hetkellä” tarkoittaa, että aika on vielä tässä, sanojen lausuja tai kuulija elää. Vielä on aikaa lausua rakastavia sanoja, olla armollinen, sopia riidat, pyytää anteeksi ja antaa anteeksi. Sitten kun tämä hetki ei ole enää voimassa, aika lakkaa kulumasta ja alkaa päättymätön iankaikkisuus. Se on parasta viettää taivaassa.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys