Markku Kamula
Kun rahan ostovoima vähenee, sitä sanotaan inflaatioksi. Inflaatioksi sanotaan myös ilmiötä, kun jokin sana tai asia menettää merkitystään esimerkiksi liiallisen tai väärän käytön vuoksi. Inflaation ovat kärsineet ainakin iltapäivälehtien säätiloista kertovat lööpit. Kun otsikoilla halutaan myydä, ei riitä, että kerrotaan normaalin tuiskun tulosta, vaan kansalaisia varoitetaan lumi-infernosta ja hellejakson tullessa käristyskupolista.
Olen ihmetellyt monet kerrat inflaatiota. Ensimmäisen kerran ihmettelin aivan pikkupoikana, kun isä sanoi, että inflaatio syö pankkilainaa. Kuvittelin sen silloin mielessäni jonkinlaiseksi ison, vihaisen kissan tapaiseksi otukseksi, joka syö rahaa Osuuspankin tiskin takana olevassa huoneessa.
Taas ihmettelen, kun tuotteiden ja palveluiden hinnat nousevat ja palkkojen on noustava samaa tahtia, että ostovoima säilyisi. Jos tällaista katselisi sivusta kuin näytelmää, se olisi aika huvittavaa.
Ajatellaanpa asiaa. Ensin nousevat tietyt hinnat jostakin syystä. Sanotaan esimerkiksi, että teollisuuden käyttämän kaasun ja liikennepolttoaineiden hinnat nousevat saatavuusongelmien takia. Jos niiden hinta pysyy korkealla, niin kohta muidenkin hintojen on noustava – tarvitaanhan kaasua tuotteiden valmistukseen ja tuotantotilojen lämmittämiseen ja polttoaineita tavaroiden kuljettamiseen.
Seuraavaksi tuotteita ostavat ihmiset huomaavat, että palkalla ei saa enää samaa määrää ruokaa ja tavaroita kuin aikaisemmin. Ihmiset alkavat tietenkin vaatia palkankorotusta. Joillakin työpaikoilla palkkoja korotetaan yhdessä sopien ja useimmilla siksi, että uusi työehtosopimus niin edellyttää. Vähän aikaa kaikki on hyvin. Palkansaajien neuvotteluita vetäneet johtavat kehuvat, kuinka saatiin lisää ostovoimaa, ja palkansaaja tykkää entistä isommasta tilipussista.
Palkkojen noustessa tavaroita valmistavien yritysten johtoryhmät huomaavat, että tuotteiden hintoja on nostettava. Onhan työvoiman hinta entistä korkeampi, lämmityskaasun ja polttoaineen lisäksi. Joten vaihdetaan hintalaput ja todetaan tyytyväisenä, että tämä oli oikea ja välttämätön päätös. Ja kun onhan onneksi ostovoimaa, kun kansalaisten palkkoja juuri nostettiin. Kunnes kansalainen taas tilipäivänään huomaa, että viime kuussa tili riitti kiloon leipää ja voinokareeseen, kun taas tässä kuussa pitää tyytyä pelkkään leipään. Joten täytyy vaatia lisää liksaa…
Inflaatio on kuitenkin öljyä talouden hammasrattaissa, sen on rahan käyttöön perustuva reaalimaailma todistanut. Ilman inflaatiota ihminen voisi rauhassa laittaa rahaa tyynyn alle tai sukan varteen, mutta kun hinnat nousevat, kannattaa tehdä ostoksia, vaikka velaksi. Sukan varressa rahojen käyttöarvo vain vähenisi. Rahan liikkeitä tuntevien mukaan korkean inflaation aikana kannattaakin laittaa rahat kiinni kiinteään tai hyvin tuottavaan omaisuuteen.
Arvelen, että Jeesuskin oli hyvin perillä talouden perusasioista. Olihan hän rakentanut Joosefin kanssa taloja viisitoista vuotta ja varmasti kerennyt kokea rakennusalan erilaisia suhdanteita. Raamatussa tästä ei kerrota, mutta muuten on tiedossa, että Rooman valtakunnassa oli inflaatiojaksoja, jolloin rahaan sijoittaneet menettivät hetkessä omaisuutensa. Paremmin pärjäsivät esimerkiksi maatilojen omistajat. He olivat kiinnittäneet omaisuutensa pysyvämpään.
Jeesus vei kuitenkin opetuksensa paljon pidemmälle kuin sijoitusneuvojat tai etevimmätkään henkisen pääoman kerryttäjät. Vuorisaarnassa hän tähdentää, että maanpäällisiä aarteita ei kannata kerätä lainkaan, koska maallista omaisuutta tuhoavat korroosio ja tuhoeläimet, ja varkaat murtautuvat varastoihin ja vievät omaisuutta (Matt. 6:19). Jeesuksen opetuksen mukaan kannattaa koota itselleen aarteita taivaaseen. Raamatun opetuksen mukaan taivaassa olevat aarteet säilyvät vielä sittenkin, kun parhailla merenrantapaikoilla olevat linnat ovat savuavia raunioita.
Valtaosa maailman ihmisistä on sitä mieltä, että Raamatun opetuksissa on paljon hyvää, etenkin lähimmäisenrakkaudesta kertovissa osissa. Muuten Raamattu on kokenut monien ihmisten mielissä rajun arvon alenemisen, eli sen sanoma on kärsinyt ihmiskunnan keskuudessa inflaation. Vain harva uskoo sydämessään Ihmisen Pojan neitseestä syntymisen ja kuolleista ylösnousemisen. Juuri kukaan ei usko siihen, että Jeesus jätti avainten vallan seuraajilleen (Joh. 20:23). Kovin harva uskoo muutakaan, mitä ei voi järjellä selittää.
Itse yhdyn Paavalin ajatukseen, jonka mukaan Kristuksen sovitustyön lunastushinta seuraa tarkasti markkinaa. Paavalihan toteaa, että missä synti on tullut suureksi, siellä on armo tullut ylenpalttiseksi (Room. 5:20). Mitä suurempi on anteeksisaamisen tarve, sitä suurempi on lunastuksen voima!
Muutosneuvotteluiden ja hintojen ja korkojen nousujen aikana yhä harvemmalla on mitään sijoitettavaa. Monessa kodissa eletään kädestä suuhun ja huoli huomisesta varjostaa elämää. Yksi ei kuitenkaan muutu: taivaassa olevan kodin hinta on säilynyt samana aikojen alusta alkaen. Sen hintahan maksettiin pari tuhatta vuotta sitten Golgata keskimmäisellä ristillä. Kannattaa uskoa!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys