Markku Kamula
Meillä on jokaisena arkipäivänä ruuanlaittovuoro jollakin lapsista. Perjantaina se on kuopuksella, kahdeksanvuotiaalla Helmillä. Tänään hän soitti minulle juuri, kun olin päässyt kotimatkalle. Puhelu kesti kaksi sekuntia: isi, tuo jauhelihaa! Kerkesin huikata, että paljonko. Tuli uusi kahden sekunnin puhelu: 700 grammaa. Iltaruoka olikin sitten makaronipöperöä, eli keitettyjä sarvimakaroneja ja paistettua jauhelihaa. Se jäi tosin vaimoni ja minun tehtäväksi.
Vahvan päivällisen jälkeen tytöt alkoivat kiirehtiä, että pitäisi joutua raamattuluokkaan ja isompien tekemään viikon siivousurakkaa. Vaimolla oli rieskojen paistaminen kesken, mutta sovimme, että minä jään paistamaan ne ja naisporukka lähtee liikenteeseen. Kun vielä haaveilin ääneen kuivakakun leipomisesta, niin Suvi kaivoi esiin tutun ohjeen ja asetti sen valmiiksi pöydälle.
Niinpä laitoin kännykän liesituulettimen päälle laulamaan Golgatalta pääsiäisen valoon ja paistelin loput rieskat. Laitoin niiden jälkeen loput makaronit paistumaan munamaidossa huomista varten laatikoksi ja pyöräytin siinä sivussa paholaiskakun. Koska kukaan ei ollut näkemässä, laitoin vähän normaalia enemmän – eli puolitoistakertaisen annoksen – kardemummaa ja jätin kulhoon syötäväksi raakaa taikinaa ainakin desin. Siinä sivussa latasin astiat koneeseen, pesin isot kattilat ja puiset välineet käsin ja pyyhin pöydät puhtaiksi.
Seuraavaksi siirsin laulun luureihin ja imuroin osuuteni viikonlopun urakasta, se oli tällä kertaa yläkerran julkiset tilat ja meidän makuuhuoneemme. Imuroinnin loputtua nostin makaronilaatikon pöydälle ja työnsin kakun uuniin.
Kakun kypsymistä odotellessa ajattelin kirjoittaa Päivämiehen blogiin ajatuksiani mukavista ja vähemmän mukavista kotitöistä. Käyn ensin läpi inhokit. Niitä on vain vähän, oikeastaan vain pari.
Kaikista ikävintä on pyykkien lajittelu ja viikkaaminen. Se on kömpelöille käsilleni ja vilkkaalle mielikuvitukselleni aivan liian vaativaa. Varsinkin paksut hupparit ovat hankalia, niistä ei saa aikaiseksi kuin muodottomia möykkyjä. Toinen inhokki on pikkutarkka siivoustyö – siis listojen, ovenkahvojen, peilien ynnä muiden yksityiskohtien pyyhkiminen. Sen jätän mielelläni juhannuksena joulusiivoukseen ja jouluna keväämmälle – ja harvemmin tulen noita tehneeksi.
Pyykin peseminen on mukavaa. Siinähän lajitellaan omiin eriinsä tummat pyykit, punertavat pyykit, liinavaatteet, valkopyykit, hienopesua vaativat pyykit ja niin edelleen. Housujen taskut tarkistetaan, ettei ole nenäliinoja, pinnejä tai setelirahaa. Sitten laitetaan pyykit koneeseen lajitelmansa mukaisesti, valitaan koneesta sopiva ohjelma ja annetaan koneen hoitaa työ. Pyykkien telineeseen tai kuivurin lajittelu on mielestäni hieman rasittavaa, mutta ei lähellekään kuivan pyykin lajitteluun verrattavaa.
Imuroiminen on mukavaa. Siinä voi tehdä vaikka mitä samalla, kun koti puhdistuu. Imuroidessa voi laulaa, yleensä melko kovalla äänellä. Jos ei laula, voi kuunnella korvakuulokkeilla vaikka kirjaa, musiikkia tai podcastia. Ja kaikista parasta siinä on se, että ylävartalon lihakset saavat liikettä. Mitä kovempi kitka – esimerkiksi mattoja imuroidessa – sitä parempi jumppa.
Lumen kolaaminen on mukavaa. Siinä on merkittävä määrä samoja elementtejä kuin imuroimisessa, mutta lunta kolatessa saa raitista ilmaa ja jumppavaikutus ulottuu useampaan lihasryhmään. Lumen kolaamisen suhteen tietenkin liika on liikaa. Joskus, kun lunta tulee kymmeniä senttejä päivässä ja kolaaminen pitää suorittaa kolmesti päivässä, tulee mieleen lumilingon tai mönkijän hankinta. Mutta aina nuo ajatukset ovat menneet ohi kuin kiitävä varjo.
Astioiden peseminen käsitiskinä tai astianpesukoneen täyttäminen ja tyhjentäminen ovat kotitöiden top 3 -sarjassa. Näissä tiskaushommissa ehkä viehättää se, että näennäisen kaaoksen saa haltuun melko helpolla konseptilla. Jokainen pesty astia on askel kohti järjestystä. Jokaiselle astialle on selkeä tai melko selkeä paikka. Vertaan tätä ongelmanratkaisutilanteisiin, joihin joudun työssäni. Palkkatyössä ongelmat ovat monimutkaisempia ja tehdyt ratkaisut voivat johtaa tuloksiin, joita on vaikea ennalta arvata. Toisin on siis astioita pestessä: tiskataan käsin tai koneella, jonka jälkeen laitetaan kuivat ja puhtaat ruokailuvälineet omiin lokeroihinsa, lautaset pinoihinsa ja lasit omille paikoilleen. Ja muuta ei tarvita!
Silloin, kun lapset olivat kukin vuorollaan pieniä, heidän kylvettämisensä oli kuin terapiaa. Voi niitä nauruja, kiljahduksia ja tyytyväisiä katseita, joita siinä työssä sai palkinnoksi! Varsinkin vauvojen ensimmäiset kylvyt keräsivät koko perheen seuraamaan toimitusta. Isänä sain pesijän roolin, ja kaikki muut seurasivat ja kommentoivat vieressä.
Nykyään kotitöistä ylivoimaisesti mukavinta on ruuanlaitto. Yksinkertaiset lajit ovat yksinkertaisesti mukavia ja helppoja. Monimutkaisemmat ruuat ja varsinkin useamman ruokalajin ateria ovat haasteita siinä missä sudokun ratkaiseminen tai keskiraskas polkujuoksulenkkikin. Siinä saa laittaa itsensä likoon. Salaatin kyllä saa joku muu tehdä, mutta kypsennettävät ruokalajit teen mielelläni. Pöydänkin saa kattaa joku muu, koska en ole esteetikko ja minulle on aivan sama, missä järjestyksessä ruokailuvälineet ovat ja onko kukkia pöydässä. Minä keskityn siihen, että ruoka on terveellistä tai melko terveellistä ja ennen kaikkea maittavaa! On palkitsevaa, kun perhe tai sukua laajemmin tulee pöytään ja ruoka katoaa nälkäisiin vatsoihin ja nippa nappa riittää.
Tavallinen arki on oikein mukavaa. Varsinkin, jos ei ole selvitettävänä kuutta korillista pyykkiä. Välillä on hyvä pysähtyä ja muistaa Paavalin sanat: kun meillä on ruoka ja vaatteet, saamme olla tyytyväisiä (1. Tim. 6:8)!
Nyt tulivat vaimo ja tytöt kotiin! Kuulen jo ovelta ilahtuneita huutoja, että isi, oletko sinä leiponut! Sitten kuuluu Suvin kummastunut huudahdus, että miten täällä on talo sinisenä savusta!
Asiahan on niin, että vaikka tykkään leipomisesta, en ole siinä kovin taitava. Esimerkiksi paholaiskakku kuulemma kuuluisi paistaa yläalalämmöllä 175 asteessa eikä kiertoilmalla 225 asteessa.
Luotan siihen, että mustakin kakku voi olla sisältä hyvä!
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys