Markku Kamula
Kirjanpitolain mukaan yhtiön tilikausi on 12 kuukautta. Yleensä tilikausi on kalenterivuosi, mutta se voi ajoittua muutenkin. Tilivuosittain on tehtävä tilinpäätös. Tilinpäätöksessä yhtiön taloudellista tilaa kuvataan tilivuoden viimeisenä päivänä. Tuloslaskelmassa selvitetään, minkä verran yhtiö on tuottanut voittoa tai tappiota, ja taseessa selvitetään varat ja velat.
Tilinpäätösten tultua julkiseksi menestyneiden yritysten johtoa saatetaan ihailla ja jopa kadehtia. Toisaalta heidän toiminnastaan koetetaan löytää sellaista, mistä voi ottaa opiksi. Huonosti selvinneiden yritysten toiminnasta taas koetetaan löytää asioita, joita tulee välttää ja joista voi myös ottaa opiksi.
Joka vuosi osa yrityksistä ei selviä tilinpäätökseen asti, kun yrityksen johdolle ja omistajille tulee selväksi kesken toimintavuoden, että rahat ovat loppuneet, velkoja on enemmän kuin saatavia ja näkymää tilanteen korjaantumisesta ei ole. Tänä vuonna konkurssiuutisia on ollut enemmän kuin vuosiin. Konkurssiuutisen äärellä syntyy keskustelua työnsä menettäneiden kohtaloista ja kaatuneen yrityksen johdon toiminnasta.
Isoissa konkursseissa päiviteltävää tuntuu olevan enemmän kuin pienissä. Tietäjiäkin tuntuu olevan sitä enemmän, mitä isompi yritys on kaatunut. Aika monella on mielipide, mitä olisi pitänyt tehdä toisin ja mitä ainakaan ei olisi saanut tehdä. Myötätuntoa tunnetaan laajasti, mutta harvemmin kaatuneen yrityksen johtoa ja omistajia kohtaan. Kuitenkin hätä ja häpeä ovat varmasti tuttuja tunteita heille, jotka ovat kaikkensa tehden kantaneet vastuuta yrityksen toiminnasta ja taloudesta ja silti epäonnistuneet.
Moni on joutunut kokemaan pohjan putoavan elämältään, kun on menettänyt työnsä ja jäljelle on jäänyt vain iso velka. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa kaiken loppumista. Laillisen konkurssin jälkeenkin voi yrittää uudelleen, parhaassa tapauksessa vahvempana ja viisaampana kuin ennen konkurssia. Työnsä menettänyt voi saada uutta työtä, ja hänelläkin uuden alku voi olla entistä parempi. Toivoaan ei kannata menettää!
Raamattu on pyhä kirja, ja sen keskeinen sanoma on Jumalan pelastustyö syntiin langennutta ihmistä kohtaan, mutta tätä sanomaa on kerrottu sitoen sitä laajasti ihmisten arkeen. Yksi konkurssikertomuskin Raamatussa on, nimittäin Jobin kirjassa. Jobin kirjaa kannattaa lukea ajatuksen kanssa! Raamatussa puhutaan myös selvästä rahasta; Jeesus käytti rahaa, velkaa ja pääoman tuottoa opetuksissaan välineinä useita kertoja. Ensimmäisinä mieleeni tulevat vertaukset keisarille maksettavasta verosta (Luuk. 20:25), kymmenentuhannen leiviskän velasta (Matt. 18:24) ja palvelijoille uskotuista rahoista (Matt. 25:14).
Raamatun opetus on, että ajallisten tilikirjojen tarkastelua tärkeämpää on tunnon tilikirjojen hoitaminen. Omasta tuloslaskelmastaan uskovainen ihminen joutuu toistuvasti havaitsemaan, että mitään hyvää ei ole saanut aikaiseksi, hyvistä yrityksistä huolimatta on tullut vain tappioita (Room. 3:12). Jatkuva tappion tekeminenhän tarkoittaa koko ajan lisääntyvää velkaantumista. Jopa siinä määrin, että moni ihminen on valmis heittämään matkan tekemisen sikseen, jättämään konkurssi-ilmoituksen. Ja niin moni on tehnytkin. Katsonut, että tämä ei kannata eikä tulevaisuuden näkymää ole.
Jos taivasmatkamme olisi oman osaamisemme ja voimamme varassa, olisimme kaikki konkurssikypsiä jo ennen matkan alkua. Raamatussa kehotetaan kuitenkin jatkamaan aloitettua taivalta kärsivällisesti ja keskeyttämättä, luottaen rikkaan isämme lähettämään velkojemme lunastajaan Jeesukseen (Hepr. 12:1–2). Tunnon taloutta nimittäin hoidetaan toisella tavalla kuin yrityksen taloutta. Eurojen tilalla on anteeksiantamus, ja tulosvaatimuksen tilalla on armo. Tilikauden pituus ei ole vuosi vaan tämä hetki. Näin on joka päivä ja myös uuden vuoden alkaessa. On turvallista todeta, että vaikka taseessa on merkintä hirmuisesta velasta, niin sen toisella puolella on kuittaus: ei yhtään velkaa, kaikki on anteeksi annettu. Matka jatkuu armon varassa!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys