Markku Kamula
Tänäkin aamuna mustarastaat, harakka ja orava olivat aloittaneet aamupalansa ennen meitä. Vielä maaliskuun lopulla kerkesin keittää kahvit ja lukea lehteä muutaman sivun ennen kuin ensimmäiset piharuokailijat saapuivat. Kun olin päässyt sarjakuviin, oli vierailijoiden joukkoon tullut myös talitiaisia, sinitiaisia ja yksi viherpeippo. Varpusia en tänään havainnut, mutta nekin ovat varmaan päivällä vierailleet, tapansa mukaan. Punatulkkupariskunta kait on löytänyt ravintonsa jo metsästä, kun sitä ei ole näkynyt aikoihin.
Syksyllä annoin näiden lentävien kavereiden ymmärtää, että kun Lintulaakson Pääskyrinteen takarinteen baarissa on talvinen seisova pöytä, niin se sitten kanssa on. Koko talven. Joka päivä on ollut tarjolla auringonkukan siemeniä ja talipalloja. Kauralyhdekin on ollut, mutta sen harakat pelmuuttivat aivan huvikseen ympäri hankea.
Linnut ovat kauniita ja mielenkiintoisia. Tunnistan helposti ehkä pari–kolmekymmentä lajia ulkonäön perusteella. Minäpä luettelen päällimmäisenä mieleen tulevat: joutsen, haarapääsky, talitiainen, varpunen, punatulkku, sinisorsa, kuikka, silkkiuikku, telkkä, pulmunen, varis ja harakka. Myös kesykyyhky, sepelkyyhky ja naakka ovat selviä tapauksia. Käpytikka on aika helppo, samoin västäräkki ja mustavaris. Myös metsäkanalinnut tunnistan, ja joitakin muita. Voi niitä kertyä neljä–viisikymmentäkin.
Kun tunnistuksissa mennään sille tasolle, että sanopa, onko tuo lentotapa kalalokin vai harmaalokin, joudun nostamaan lapaset ylös – en tunnista. Samoin syksyn arktisessa muutossa minulla menevät somasti sekaisin niin metsähanhet ja merihanhet kuin kanadanhanhet ja valkoposkihanhetkin. Varsinkin jos ne lentävät kolmensadan metrin korkeudessa tuhatpäisenä laumana. Vaan on minulla sellaisia kavereita ja sukulaisia, jotka sanovat suvereenisti mitä siellä lentää!
Ääntelyn perusteella – lintua näkemättä – tunnistan ainakin variksen, harakan, teeren, peipon, kiurun, ja kuikan. En ole kovin tavoitteellinen, mutta on mukava oppia erottamaan jokin laji toisesta, esimerkiksi sepelkyyhky huuhkajasta. Voin melko rennosti sanoa närhen narisevan räikän kuullessani, että kas, närhihän se siellä – kaunis lintu vaikka ei mikään laulaja! Näin voisin sanoa, vaikka ympärilläni olisi joukko ornitologeja. Mutta en ryhtyisi aivan kaikkien kanssa väittelemään vaikkapa peipon ja pajulinnun lauluista, että kumpi nyt lauloi. Mistä sen tietää, jos alakuloinen peippo laulaa pajulinnun äänellä? Tai että matkiiko satakieli nyt laulurastasta vai päinvastoin?
Tapasin muutama viikko sitten ystävän, jonka seurassa tunsin olevani lintumiehenä tasoltani vasta-alkaja. Tämä Jouni kertoi tunnistavansa joka kerta keväisellä lintuaamukävelyllä noin 42 lajia. Jos Jouni tekee pari kolme retkeä erityyppisiin maastoihin, voi tunnistuksia tulla yhdelle päivälle lähemmäs sata! Ihailen tuollaista! Onneksi en kerennyt edes vihjata tietäväni linnuista yhtään mitään, olisin vain nolannut itseni. Olisipa mukava päästä kävelemään Jounin kanssa toukokuiseen lehtometsään!
Toinen tuntemani todellinen lintumies on Kalle, joka napsii upeita kuvia aivan tavallisista linnuista. Ihailen monien muiden tavoin hänen otoksiaan Facebookissa. Kyllä ovat hienoja! Kuten se kuva, jossa sinitiainen tuulettaa oikealla siivellään tai se, jossa tilhi esittelee upeaa pyrstöään niin hienosti, että sellaista en ole missään muualla nähnyt! Kallella on varmasti hyvät välineet kuten kamerat ja objektiivit, mutta voin vain kuvitella, kuinka monta kertaa hän on lähtenyt aamusumuun ennen auringonnousua. Kameran laukausten määrä on varmasti kymmeniä kertoja onnistunutta otosta kohden.
En ole luonnon ihmeiden asiantuntija. Nautin silti melkein liikutukseen asti kuunnellessani kotikulmillani Haikkarinniemen lenkkipoluilla lehtometsän keväistä sointia. Siellä ne laulavat, satakielet ja punarinnat, laulurastaat ja peipposet, peukaloiset ja uunilinnut. Siellä ne laulavat; kutsuvat armastaan ja vastaavat kutsuun, rajaavat reviiriään ja varoittavat tunkeilijoista. Siellä ne touhuavat kiireisen ja kiihkeän keväisen hetken, hoitavat kesällä poikasensa ja lähtevät taas. Vuodesta toiseen, sukupolvesta toiseen, aina vaan. Ja taas kohta – odotan sitä!
Jos saisin esittää Luojalle muutamia lintuaiheisia kysymyksiä, olisi vaikea valita, mitä kysyä. Tuntuu aika selvältä, että joutsenelle piti luoda pitkä kaula ja vahva nokka, kun sen ravinto on järven pohjassa. Ja kotkalle tarvittiin vielä vahvempi nokka ja lisäksi kynnet, että saaliin pyydystäminen ja kuljettaminen onnistuu. Monta muutakin melko selvää tapausta on, kahlaajien pitkät jalat ja niin edelleen.
Olisi minulla heti muutamia kysymyksiä. Ensiksi: kun loit puukiipijän, sen piti tietenkin saada terävät kynnet, että puun rungosta saa hyvän otteen ruokaa etsiessä. Mutta miksi se kiertää kiivetessään puun runkoa, kun suoraankin pääsisi? Toinen asia, johon en ole keksinyt vastausta on tämä: miksi koskikaran pitää harrastaa avantouintia 30 asteen pakkasessa, kun etelämpänä olisi lauhempaa ja sulaa vettä enemmän. Olisihan siellä enemmän ravintoa ja helpompi elää. Kolmanneksi ehkä kysyisin, että mitä varten lapintiiran pitää lentää vuodessa 30 000 kilometriä muuttomatkoilla – käydä kääntymässä etelässä ja lähteä taas pohjoiseen pesimään? Vielä kysyisin monia askarruttavan asian. Nimittäin tuo käki; minkä takia siitä piti tehdä pesänryöstäjä? Jokin tarkoitushan silläkin on.
No, ei noihin tule vastauksia, mutta kyllä niitä ihmetellä kestää. Jobin kirjassa kerrotaan, kuinka Herra puhui Jobille luomistyönsä ainutlaatuisuudesta, se oli väkevää puhetta tähän tapaan: ”Sinunko viisautesi nostaa taivaalle haukan, kun se levittää siipensä etelätuuleen? Sinunko käskystäsi kotka nousee korkeuksiin ja rakentaa pesänsä tavoittamattomiin? Kalliolla se asustaa, viettää yönsä siellä, kielekkeellä, jonne ei pääsyä ole. Sieltä se tähystää syötävää, kaukaa sen silmät tavoittavat saaliin.” (Job 39:26–29.)
Luojalla on tarkoituksensa. Jeesus opetti lintujen avulla luottamusta. ”Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä, eivät ne leikkaa eivätkä kokoa varastoon, ja silti teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ja olettehan te paljon enemmän arvoisia kuin linnut!” (Matt. 6:26.)
Huomenna on uusi päivä huolineen ja iloineen. Haluaisin alkaa ja päättää sen kiitoksella, lintujen lailla!
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys