Aloitin uuden työn, jossa jo muutaman kuukauden aikana olen saanut itselleni paljon ajateltavaa. Niinkuin sitä ei minulla muuten olisi! Lapset monesti nauravatkin, että äiti olisi hyvä dekkarin kirjoittaja, kun hänellä on niin uskomaton mielikuvitus. Se värittää ihan tätä arkista eloammekin, joskus vain unissa, mutta myös hereillä ollessani.
Töissä etsimme tiettyä leivontareseptiä. Emme löytäneet sitä, mutta löysimme mm. vuosikymmenten takaisia koulumuistiinpanoja. Ihan nauratti, kun luimme silloisia lastenhoito-ohjeita. Imetyksen esteiksi mainittiin mm. äidin virkatyö. Vauvan ruokinta-ajat olivat tiettyinä kellonaikoina ja ruokintasuosituksetkin hiukan erilaiset kuin nykyään. Sitä miettii, että miten ihminen toisinaan menee aika kauaksikin ikiaikaisista ja luontaisista tavoista ja rytmeistä. Ollaan tietävinään ja toimitaan muka järkevästi. Mennään osittain muotioikkujenkin mukaan.
Moni asia palautuu takaisin entisille urilleen, kun annetaan vaistoille ja sille kuuluisalle maalaisjärjelle tilaa. Näin minä uskon.
Posiolla on sen verran vähän väkeä, että syksystä asti Rauhanyhdistyksen toiminta on voinut pyöriä rajoitusten sallimissa raameissa. Raamattuluokat ja pyhäkoulut on voitu pitää ulkona tai rauhanyhdistyksellä. Minäkin pääsin raamattuluokkaan, vaikka lähdinkin vain kuskiksi ja kuukausivastuuta tekemään toimitalolle. Vetäjä oli jakanut tehtävät kuudelle ryhmälle ja se kuudes ryhmä olin minä.
Oma ryhmätyöaiheeni oli "Sana ei koskaan katoa" ja siihen liittyviä raamatunpaikkoja etsiessäni mietin samaa kuin Matti Taskila kirjoituksessaan: “Moni asia muuttuu ajan saatossa, ja ihmisten mieltymysten mukaan, mutta Jumalan sana pysyy meistä riippumattakin samana.”
"Ruoho kuivuu, kukka lakastuu, mutta Herran sana pysyy iäti” (1. Piet. 1:24–25). Se on turvallista ja siihen on hyvä palata, ainakin mielessään, kun asiat tuntuvat menevän pieleen tai umpikuja näyttäisi olevan edessä.
Liian harvoin tulee tartuttua Raamattuun ja SRK:n hartauskirjallisuuteen, mutta kokemukseni on ollut se, että sieltä olen saanut lohtua ja turvaa. Joskus etsin hääparille sopivia lauseita, mutta kaikki eteen aukeavat kohdat tuntuivatkin tulevan juuri minulle, siihen elämäntilanteeseen. Häävärssyjä en löytänyt. Se oli vaikuttava ja melkeinpä pelottavakin kokemus ja sen jälkeiset tapahtumat myös. Mutta onnekseni ne vahvistivat kovin heikkoa uskoani ja viitoittivat oikeaan suuntaan. Ne toivat turvaa ja lisäsivät luottamusta Jumalan johdatukseen, joka ei aina tunnu menevän mielestäni oikein. Silloinkin tuntui ja sanoin sen ääneenkin, että Jumalalla ei ole minulle mitään hyvää tarjolla.
Onneksi oli ja vieläkin on, kunhan vain hoksaa sen kaiken hyvän.
Uskon ja luottamuksen lisäksi omalla asenteellaan voi vaikuttaa moneen asiaan. Keskitysleiriltä pelastunut Viktor E. Frankl on sanonut: "Ihmiseltä voidaan viedä kaikki paitsi yksi asia: vapaus valita oma asenteensa, oli tilanne mikä hyvänsä."
Keskitysleirillä hän näki myös sen, että vaikka olosuhteet olivat epäinhimilliset, ne joilla oli usko, saattoivat pitää omissa nurkissaan pieniä jumalanpalveluksia ja rukoushetkiä. Itseäni kiinnostavat erityisesti Auschwitzin keskitysleiriin liittyvät kertomukset, sillä olen kymmenvuotiaana käynyt siellä. Olen nähnyt vitriineissä ihmisiltä kerättyjä asioita, polttouunit sekä dokumenttifilmin leirin ajoilta. Lapsen mieleen ne jäivät, mutta ovathan ne niin käsittämättömiä asioita, ettei niistä silloin edes järkyttynyt. Jos nyt kävisin siellä, varmaan itkisin.
Toisenkin asian hoksasin tuossa raamattuluokassa. Olen miettinyt ajankohtaisia aiheita, diakoniatyötä ja Yhteisvastuukeräystä, että mistä niihin saa voiman ja halun tehdä ja osallistua.
Taskila kirjoittaa: "Uudestisyntynyt ihminen ei enää elä itselleen, vaan Luojalleen ja lähimmäisilleen. Hän tahtoo armahtaa lähimmäisiään samalla rakkaudella kuin häntä itseään on armahdettu. Oppaana hänellä on Jumalan sana, joka pimeässä loistavan lampun tavoin valaisee tien ja näyttää suunnan." (2. Piet.1:19.)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys