Nyt voimassa oleva koronaeristys on tuonut mukanaan monenlaista mietittävää. Arjen rutiineja on täytynyt tarkastella eri kulmista ja muokata sujuvammiksi.
Etäopiskelu on lähtenyt alkukankeuden jälkeen sujumaan ihan hyvin. Isommat lapset hoitavat tosi itsenäisesti yhteydenpidon opettajiin ja tekevät tehtävänsä, kuka hiljaisemmin, kuka enemmän ääneen pohtien. Ekaluokkalainenkin lähettelee tehtäviään omatoimisesti. Tehtävien tekemiseen häntä pitää kyllä vähän patistella.
Ihailen lasten reippautta olla yhteydessä opettajiinsa! Itse kun jännitän puhelinsoittoja edelleen. Ja nyt viimeistään huomaan sen, miten tärkeitä ihmisiä opettajat ovat kasvaville lapsillemme.
Osa lapsista kaipaa kavereita ja koulun sosiaalista antia, mutta kaikki nauttivat leppoisemmista aamuista ja päivistä yleensäkin. Säästyyhän joka päivä 80 kilometrin edestakaisen koulumatkan verran aikaa eli noin puolitoista tuntia muuhun! Vaikkapa iltapäiväruuan laittamiseen, moottorikelkkailuun, hiihtämiseen tai mäenlaskuun – nuo talviset harrastukset ovat täällä vielä runsaan lumipeitteen ansiosta mahdollisia.
Vaikka lunta onkin vielä paljon, kevään etenemisen näkee muun muassa ikkunoilla kasvavista tomaatin taimista. Tomaatteja kasvattava Mikko jutustelee niille pitkin päivää toiveenaan, että ne kasvaisivat hyvin ja tuottaisivat runsaan sadon.
Eristyksissä olo on täällä meillä teoriassa helppoa, kun kaverit ja kaupat ovat kaukana. Mutta entäpä kun tuore ajokortti polttelee taskussa ja kavereita olisi niin kiva päästä tapaamaan, edes nuotiolla, tai amistyyliin autoista käsin jossain torinnurkalla? Kumpi voittaa, järki ja valtiovallan vetoomukset vai tunteet ja mielenterveyden tarpeet?
Tämä aika on varmasti haastava monille ihmisille. Nuorille, jotka haluaisivat mennä ja nähdä kavereita. Yksineläville. Vanhoille, joilla ei ole ehkä autoa tai mahdollisuutta kauppareissuihin. Ja perheellisille, kun koko porukka on enimmäkseen kotona ja äiti tai isä toimii kouluavustajana, keittäjänä, siivoojana…
Yhdenlainen tahdistin ja elämän rytmittäjä tämä etäopiskeluaika kyllä on. Itsellenikin se on tuonut virettä hommiin. Viimepäivinä olen laittanut itselleni nahkaverstaan: olen keitellyt karjakeittiön muuripadassa puunkuorista parkkilientä kalannahkojen parkitusta varten.
Siellä on nyt minun oma maailmani, jota kukin vuorollaan käy katsomassa, haistelemassa ja toteamassa, että ei äiti taida ihan täysillä käydä, kun se vapaaehtoisesti tuommoista tekee! Hajut ovat kyllä aika tyrmäävätkin toisinaan, mutta loppua kohti tilanne helpottuu niidenkin osalta. Ja kun tiedän, mitä tuleman pitää, niin jo se palkitsee!
Voin sanoa että nautin. Siltikin, vaikka paikat menevät jumiin, kun tunnista toiseen tekee samaa puuduttavaa hommaa. Löytyy uusia lihaksiakin! Välillä pitää muistaa venytellä, kuten metsurimieheni on kokemuksen syvällä rintaäänellä opastanut.
Illalla poikien lämmittämän pihasaunan löylyt rentouttavat ja puhdistavat. Uni tulee houkuttelematta, mutta on hiukan levotonta, kun iltalukemiseni Tex Willer seikkailee unissanikin.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys