Salla Pätsi
Hopeahääpari vihkikirkkonsa, Pielpajärven erämaakirkon, maisemissa.
Tänä syksynä on saatu nauttia kauniista ja pitkään kestäneestä ruskasta. Sitä on saatu ihailla ihan omalla pihalla, mutta pitihän se käydä "pyhiinvaellusmatkallakin", Inarin Pielpajärvellä.
Ihan alkuun haaveilin saavani reissulle enemmänkin porukkaa, lähisukua ainakin, mutta jo oman perheen aikataulujen sovittamisessa oli haastetta. Niinpä läksimme reissuun viiden lapsen kanssa. Tunnelma oli taattu ja tiivis, kun Hiacessa ja Soliferissa matkusti ja majoittui seitsemän ihmistä.
Asuntovaunuun ei saatu lämmitystä pelaamaan, mutta hyvät nukkumakamppeet ja läheisyys lämmittivät! Olipa kiva olla reissussa jo isojen lasten kera. Osalla heistä oli selvästi perhe-elämän yhteensovitteleva joustavuus unohtunut. Tai ainakin meidän perheen hieman boheemi ja aikatauluton rytmi. Mutta huumorilla selvittiin, ja luulen, että kaikille jäi hyvä mieli matkasta.
Olemme perheenä tehneet Pielpajärven erämaakirkolle jo useamman reissun näin syksyisin, koska hääpäivämme on syyskuussa ja vihkikirkkomme on juuri tuo historiaa huokuva erämaakirkko. Ja me, kuten kaikki muutkin kävijät, saamme olla pala kirkon historiaa!
Lähes 30 vuotta sitten opiskellessani Inarissa saamenkäsitöitä hiihdimme liikuntatunnilla kirkolle, ja silloin päätin että siellä menen naimisiin, jos joskus menen! Onneksi löytyi, toisten epäilyistä huolimatta, mies, joka myös halusi vihkikirkokseen sen.
Vieraita häissämme oli noin 80. Nuorin oli parikuinen, vanhin 88 vuotta. Kirkossa vieraat olivat retkivaatteissa, mutta juhlaan, Inarin srk-talolle, he vaihtoivat ylleen juhlavaatteet, vaikka pukuetiketti antoikin luvan myös rennompiin.
Morsiuskimppu 25 vuoden takaa
Yhteistä taivalta on nyt takana tuo 25 vuotta. Monesti yhteiselon taival on ollut yhtä juurakkoista ja kivikkoista, sateen liukastamaa ja petollista lankeamisille kuin polku Pielpajärvelle. Väliin on pitänyt pysähtyä huokaisemaan, ja samalla on huomannut lähellä olevan kauneuden, matkakumppanin, voimaa antavan hiljaisuuden tai vaikkapa taskussa olevan Sisu-askin, josta on voinut jakaa kaverillekin. Matka on jatkunut taas uusin mielin.
Kohtaamiset matkalla, näillä molemmilla, ovat tuoneet oman mausteensa eloon. Rikastuttaneet ja antaneet uusia ajatuksia ja uutta näkökulmaa omaan katsantoon. Tällä viimeisimmällä Pielpajärven-reissullamme tapasimme yhden vaeltajan, joka saavutti meidät menomatkalla. Monesti on helppo jutella ihan ohimennen, vieraalle ihmiselle syvällisempiäkin. Hänkin kertoili reissuistaan ja kuultuaan meidän reissun syyn, hopeahäämatka, otti ihan aidosti iloomme ja onneemme osaa. Hän kertoi, että hekin viettivät 30-vuotishääpäivää, mutta sitten toinen läksi ja jätti hänet. Kyyneleet nousivat kertojan ja kuulijan silmiin, mutta iloitsen hänen rohkeudestaan jakaa toisten ilo ja omaa tarinaa. “Tapahtunut koskettaa yhä, mutta elämä jatkuu”, hän totesi.
Erämaakirkossa käynti itsessäänkin, vaivalloisine matkoineen ja vuosisataisine kertomuksineen, on kokemus, mutta erilaiset tilaisuudet siellä tuovat kokemukseen syvyyttä. Omat häät, muistot niistä. Seurat, joilla Ivalonlaakson syysseurat nykyisin alkavat. Valitsimme sopivan ajankohdan häillemme, koska syysseurat ajoittuvat nykyisin juuri samoihin aikoihin. Häidemme aikaan niitä ei vielä ollut.
Syysseuroihin emme tänä vuonna päässeet, koska aikataulumme meni mukana olleiden työläisten vapaiden mukaan. Yksin ei silti tarvinnut (tai saanut) taivaltaa: kirkolle oli löytänyt moni muukin matkaaja, kuten korona-aikana muihinkin kotimaan kohteisiin.
On tosi hienoa, että Pielpajärven erämaakirkon, muinaisen Inarin keskuksen, arvostus on palannut ja kirkkoa ja sen ympäristöä huolletaan tarpeen mukaan. V.A. Törmäsen laulun sanat "Vanha kirkko yksin erämaassa, lasit rikki, ovet tuskin haassa..." ovat mennyttä aikaa, ja toisinaan taas "...kaikui saarna, virsi, murtui joskus synnin synkkä kirsi."
Pielpajärven erämaakirkon alttarilla maljakon virkaa edelleen toimittava “tuohitölhö” poimittiin kirkkoon menevän polun varrelta 25 vuotta sitten häihin mennessä.
Ilokseni olen huomannut että häihimme matkan varrelta poimittu tuohitölhö, joka toimitti alttarilla maljakon virkaa ruskaoksineen, on kirkossa yhä! Kukat ovat vaihtuneet varmasti moneen kertaan, mutta maljakko on pysynyt. Näin se ihminen on osallinen historian kulkuun: kerran tehdystä tulee pysyvää, perinne.
Kiitollisuutta koen siitäkin, että mieheni pystyi taas kävelemään tuon matkan – kiitos onnistuneiden jalkaleikkausten. Kymmenen vuotta sitten hän nimittäin arveli, että taisi olla viimeinen kerta, kun hän pystyy kävelemään niin vaikeaa maastoa.
Perhereissuillamme paras palaute lapsilta on ollut se, että kirkolla käynti on ollut aina se reissun huipennus, hotelliaamupalan tai kylpylänkin rinnalla. Niin minullekin! Ja kun sen kokemuksen saa jakaa muiden kanssa, jaettu ilo on moninkertainen!
Toivon meille yhtä onnellisia ja rakkauden täyteisiä vuosikymmeniä tästä eteenpäinkin! Anteeksiantoa ja -saamista, pitkämielisyyttä ja kärsivällisyyttä. Huumoria unohtamatta.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys