Salla Pätsi
Joulukuussa saimme mieheni kanssa olla ensimmäisen yhteisen kummilapsemme häissä, ja kuukautta myöhemmin, tammikuussa, saimme yhdennentoista yhteisen kummilapsemme.
Olen pähkäillyt kummiutta. Itselleni se on ollut aina mieluinen, kunniatehtävä. Kummiuden toteuttaminen käytännössä on ollut moninaista, johtuen erinäisistä asioista. Huomaan että muun muassa ikä, elämäntilanne, asumisetäisyys ja ihan perus henkilökemia vaikuttavat kummisuhteeseen.
Itselläni lähimmät kummit asuivat alkuun samassa rakennuksessa kun meidän perhe. Asuimme opistolla. Myöhempinä vuosinakin talomme olivat lähempänä toisiaan kuin meidän nykyinen talomme ja pihasauna!
Se kummisuhde oli semmoista arkipäivässä elämistä: synttäreillä ja vielä kihlajaisissakin oli helppo käydä ja tuli käytyä, kutsumattakin. Kummitäti ompeli minulle hameen samalla kun omille tytöilleenkin, ja sain sinisen, valkopitsisen hameen, ihan vaan toukokuun kunniaksi.
Toiset, kauempana asuvat kummit olivat lähinnä heitä, joilta oli kiva saada lahja ja joiden luo oli erityistä päästä yöksi – joskus yksin, joskus sisarusten tai serkkujen kanssa. Kaikki kummini ovat myös sukulaisiani, ja joskus se harmitti, kun olisi ollut mukava olla ”ihan omia ihmisiä”. Tädit, sedät ja enot kun olivat sitä myös sisaruksilleni.
Olen kokenut elämän eri vaiheissa lähentyneeni eri kummien kanssa. Jokaisen kanssa on joitain yhtymäkohtia. Tyttöjen jutut, esikoisen syntymät samoihin aikoihin, asuinpaikan läheisyys. Ja elämäntilanteiden muututtua roolit voivat vaihtua niinkin, että minä saan olla se antaja, auttajakin.
Ajattelen, että vanhempani ovat valinneet juuri nuo ihmiset minulle kasvukavereiksi. Ja vielä ollessani lähes viisikymppinen kaikki kuusi kummiani ovat elossa!
Lohdutan itseänikin juuri sillä, että jos joku kummilapsista on jäänyt etäisemmäksi, aina voi tulla aikoja, jotka lähentävät. Ja joka tapauksessa jokaisen kanssa suhde on omanlaisensa. Yhden kanssa sain jakaa karitsoiden syntymän ihmeen, toisen kanssa mieheni ajeli ympäri eteläistä Lappia opettaen kummitytölle autolla ajamisen jalon taidon, ja siinä sivussa tuli juteltua paljon muutakin.
Itseäni on lohduttanut myös erään kastepapin sanat, että asuipa kummi lähellä tai kaukana, hän voi aina rukoilla kummilapsensa puolesta. Se on tärkeä tehtävä, myös kristillistä kasvatusta ajatellen. Nyt uusimman kummilapsen kastepuheesta tajusin sen, että kristillisen kasvatuksen velvollisuus kestää, niin vanhemmilla kuin kummeillakin, kasteesta rippikouluun. Se oli helpottavakin kuulla ja tajuta, mutta myös velvoittava.
Rippikouluun mennessä minunkin kummina tulisi osata antaa tukeni lapsen vanhemmille nimenomaan kristillisessä kasvatuksessa! Mietin, mitä kaikkea se voikaan olla. Etänäkin voin rukouksen ohella vaikka tilata Lasten polku -lehden, kirjoitella kirjeitä tai laittaa tekstiviestiä. Lähempänä asuvaa voin huomata edes tervehdyksen verran, seurahulinassa tai missä kohtaammekaan.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys