Mietin ja pyörittelen lauseita mielessäni, ja sanoja täynnä olevia papereitakin on jo pino. Voinko sittenkään kirjoittaa tästä aiheesta, vaikka ystävänikin kannusti siitä kirjoittamaan?
Puhelinkeskustelu tulee kuin tilauksesta. Aihe on juuri sama. Miten lähestyisin epäilysten alla olevaa tai jo uskonsa kieltänyttä läheistä? Miten olisi hyvä toimia ja puhua?
"Anna Herra herkkä mieli, lähestyä horjuvaa. Totuuden ja taidon kieli, puhutella torjuvaa..."
Kannustanko lastani jatkamaan ystävyyttään uskosta luopuneen nuoren kanssa vai kehotanko jättämään hänet – siinä pelossa että epäusko valtaa lapsenikin? Miten toivoisin itseäni tai esimerkiksi omaa lastani kohdeltavan vastaavassa tilanteessa? Sitäkö, että minut hylättäisiin ja minua kartettaisiin kuin ruttosairasta? Jätettäisiin porukasta pois, koska en kuulu joukkoon.
Ymmärrän vanhempien huolen lapsensa puolesta, mutta olisi hyvä muistaa, että rakkaudella saadaan aikaan hyvää toisin kuin vihalla ja hylkäämisellä.
Olisiko hyvä toimia siten kuin kummitätini nuoruudessani kehotti: Ole yhteydessä uskosta luopuneeseen ja juttele uskosta. Ennen kaikkea: välitä hänestä – silloinkin, jos hän ajattelee uskosta hyvin eri tavalla kuin mitä itse ajattelet.
Monesti olen muistanut lämmöllä kummitätiäni. Hän hoiti hyvin kummin tehtäväänsä: tuki vanhempia kristillisessä kasvatuksessa.
Läheisen uskon kieltäminen tuo pintaan monenlaisia tunteita. Jos kyseessä on oma lapsi, saattaa etsiä virheitä omasta kasvatuksestaan. Saattaa kokea vihaa, voimattomuutta, pelkoa, epäilyksiä, pettymystä, surua. Ja erityisesti rakkautta ja kiitollisuutta tuota läheistä kohtaan.
Itse olen saanut lohtua seurapuheista, Siionin lauluista ja rukouksesta. Ja myös keskusteluista. Siitä, että lapsi tai ystävä kertoo kokevansa, että hänestä välitetään niin kotona kuin lähipiirissäkin. Että hänet hyväksytään ihmisenä, vaikka tekoja ei aina hyväksyttäisikään. On ollut koskettavaa kuulla: ”Hyvä kun otit puheeksi." ”Kiitos, kun hait minut kotiin.”
Erityisesti oman lapsen ja nuoren kanssa keskustellessa tunteet sekoittuvat tosiasioihin. Keskustelu on joskus kaikkea muuta kuin rakentavaa, vaikka siihen haluaa pyrkiäkin. Saattaa tulla mökötystä, huutoa tai paikalta pakenemista.
Joskus sopivat sanat tuntuvat löytyvän helposti, osaa rakkaudella ja armo edellä lähestyä. Rohkenee puhua suoraan mutta arvostavasti. Joskus tilanne on niin tulehtunut, että ei tiedä mitä sanoisi, ettei sanoisi jotain sellaista, joka pahentaisi tilannetta ennestään.
Pidemmän päälle puhumattomuus ei kuitenkaan ole hyvä ratkaisu. Ajattelen, että jos asiat eivät ole hyvin, ne näkyvät ihmissuhteissa, vaikka niistä ei puhuttaisi. Jos on salailua, se hiertää välejä.
Itse uskon puhumisen merkitykseen. Tai ylipäänsä vuorovaikutukseen, vaikka kirjoittamalla. Jos on itse kirjoittanut päiväkirjaa nuorena, niihin teksteihin kannattaa palata. Siten voi ehkä paremmin ymmärtää nuoren mietteitä.
Olen kokenut, että asiat eivät yleensä selkene, jos niitä miettii vain yksin mielessään. Ainakin minun mielikuvituksellani ne saattavat paisua ja muuttua hirviöiksi! Yleensä aina, kun on uskaltanut avata suunsa ja purkaa tuntojaan jollekin, vaikka ihan ventovieraallekin, huomaa, että en ole yksin ajatusteni kanssa.
Tukea löytyy joskus yllättävältäkin taholta. Joskus ajatuksia voi selventää keskustelu sellaisen ihmisen kanssa, jolla on täysin eri arvomaailma kuin itselläni, mutta esimerkiksi monenlaista elämänkokemusta.
Minua on mietityttänyt eräiden tuttavieni kokemukset. Toiselta uskovaiset kysyivät kuulumisia vasta sitten, kun hän oli jo uskon menettänyt. Sitä ennen kenelläkään ei tuntunut hänen kuulumisensa kiinnostavan. Toinen taas ihmetteli sitä, että kukaan ei kysynyt, miksi hän luopui uskosta. Tuli tunne, että se ei liikuttanut ketään.
Ehkä meidän pitäisi yleensäkin olla enemmän kiinnostuneita läheisistämme. Vai haluammeko me ihmiset oikeasti tietää, mitä läheisillemme oikeasti kuuluu? Onko helpompaa olla tietämätön? Olisiko meidän hyvä kysyä niin kuin ennen vanhaan: "Oletko Jumalassa terve? Miten on uskosi laita?"
Mitä jos uskaltaisimme jutella uskosta epäuskoisten kanssakin? Vaikkapa siten kuin 25 vuotta sitten lapsuuskodissani: Meillä oli käymässä ohikulkijoita, jotka eivät tunteneet toisiaan. Viimeksi tullutta tervehdittiin "Jumalan terveellä" ja hän vastasi: " Ikävä kyllä en voi vielä vastata samalla lailla."
En muista, että tilanne olisi ollut kiusaantunut tai nolo. Pikemminkin puhutteleva. Ja mikä parasta, tuo mies sai sinä iltana uskoa syntinsä anteeksi ja on saanut olla uskomassa tähän päivään asti.
Se tapahtuma oli minulle niin merkittävä, että koen silloisten paikallaolijoiden kanssa jotain erityistä yhteenkuuluvuutta. Muistelen sitä monesti, ja toivon että jokainen, joka ei vielä usko, saisi kokea parannuksen ihmeen.
Pidetään ovi auki, välitetään. "Niin kauan kuin on elämää, on toivoa."
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys