Soitin hiljattain iäkkäälle Alli-tädilleni. Halusin kysellä, mitä hänelle kuuluu. Hän kertoi päiviensä kulusta koronakaranteenissa, eristyksissä muista ihmisistä omassa kodissaan. Yksinäisyydestä, joka oli täyttänyt päivät jo vuoden ajan. Kaipauksesta, kun puolison ajallinen elämä päättyi lähes pari vuotta sitten. Keskustelussa polveilivat vuoroin huoli ja ilo. Välillä nauroimme mukaville muistoille ja sattumille niin, että tädin hersyvä nauru soi korvissani pitkään vielä puhelun jälkeenkin.
Mitä sinulle kuuluu? Vastaamme kysymykseen usein lyhyesti parilla sanalla: ihan hyvää tai siinähän se, ei kummempaa. Saatat sanoa kysyjälle samaan hengenvetoon olevasi kiireinen, täytyy mennä, puhutaan toisen kerran.
Maltammeko myös kysyjänä pysähtyä kuuntelemaan? Katsoa noiden sanojen taakse niin, että toinen voi aistia sinun olevan kiinnostunut kuulemaan, mitä hänelle todellisuudessa kuuluu.
Tänä aikana, kun rajoitukset estävät tapaamisia, olemme kuulleet kehotuksia kysellä toisiltamme, mitä kuuluu juuri nyt. Esittäisimme kysymyksiä ystäville, naapureille, tutuille ja niillekin, joita emme ehkä tunne yhtä hyvin tai joiden kanssa olemme tekemisissä harvemmin. Yhteyttä toisiimme voimme pitää puhelimella, vierailemalla jos se suinkin on mahdollista, tai vaikka lähettämällä kortin.
Kuuntelin vähän aikaa sitten seurakuntapäivän tallennetta rauhanyhdistykseltä Etelä-Suomesta. Puhuja avasi Raamatun sanoja, joissa kehotetaan jakamaan toistemme ilot ja surut ja kannustamaan toisiamme rakkauteen ja hyviin tekoihin. Näin voimme tehdä antamalla aikaa niille, jotka kokevat yksinäisyyttä tai tarvitsevat apua arkiseen päivään.
Tallenteelta erottuivat erityisesti koskettavat sanat: ”parasta ystävyyttä on rohkaista lähimmäistä Jumalan sanan kuuloon ja anteeksiantamuksen evankeliumiin.” "Olkaa kaikki yksimielisiä, jakakaa toistenne ilot ja surut, rakastakaa toisianne ja olkaa hyväsydämisiä ja nöyriä" (1. Piet. 3:8.).
Seurojen kuuntelua netin välityksellä.
Vaula Eskeli
Kirjoittaessani tätä tekstiä huomasin ajatuksiini nousseen muistikuvan eräästä kohtaamisesta, nimittäin käynnistäni yksinään asuvan iäkkään naapurini luona. Siitä on kulunut jo jonkin aikaa. Ovella lupasin tulla käymään uudestaan. En ole käynyt, joten teen sen nyt.
Ruokatoimituksia kotiin kaupan ruokapalvelulla.
Vaula Eskeli
Sain myös viestin lähellä asuvalta uskon ystävältä, kävisinkö hänelle kaupassa vallitsevan tilanteen vuoksi. Tuo viesti muistutti myös tallenteella kuulemani puhujan sanat: kantakaa toistenne kuormia. Taivaan Isä tietää meidän tarpeemme ja lähettää avun. Meidän elämämme on vahvalla perustella niin ilon kuin koettelemustenkin keskellä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys