Muistan hyvin sen päivän, kun nuorena kävelin sydän pamppaillen kirkonkylän Essolle odottamaan Pohjolanliikenteen autoa. Se ajoi vielä silloin kaksi kertaa päivässä Perhon kautta Kokkolaan ja Jyväskylään.
Olin kuusitoistavuotiaasta asti ollut töissä ompelimossa, paukutellen nappeja nappikoneella farkkujen vyötäröön ja ompelutöitä tehden. Aluksi olin töissä vain iltavuorossa, mutta hieman vanhempana pääsin päivävuoroon.
Vanha teollisuusompelukone.
Vaula Eskeli
Yksitoikkoinen ompelutyö ja nappien paukuttelu alkoivat pikkuhiljaa kyllästyttää. Vanhimman siskoni käydessä viikonloppuisin kotona kuuntelin haikaillen hänen tarinoitaan elämästä kaupungissa. Niinpä minulle heräsi ajatus lähteä töihin kaupunkiin. Siskoni asuntokaveri tiesi, että lastenhoitoharjoittelijaksi voisi päästä melko varmasti, koska harjoittelijoista oli puutetta.
Ommellessani mietiskelin silloin tällöin työtä päiväkodissa tai sairaalassa. Eräänä kevättalven perjantaina minua pyydettiin töissä tehtaan toimistoon puhelimeen. En muista siskoni sanoista muuta, kuin että nyt pitäisi heti maanantaina tulla töihin lastentarhaan, jos haluaisin saada sen työn.
Kotona äitini yllättyneen ilmeen olisi voinut videoida, jos meillä olisi siihen aikaan ollut sellainen mahdollisuus. Minä olin nimittäin päättänyt, että lähden sunnuntai-iltana linja-autossa Jyväskylään, ja menen maanantaiaamuna kahdeksaksi lastentarhaan töihin. Äitini mielestä se ei mitenkään ollut mahdollista, lähteä nyt noin vain. Mitä ompelimon johtaja Pussinenkin siihen sanoisi!
En ollut kaikkia käytännön asioita ehtinyt vielä miettiä, mutta eihän siinä muuta kuin lähdin käymään johtajan kotona lauantaina iltapäivällä. Selitin asiaani kristallilamppujen loisteessa posket punoittaen. Ymmärsin, että hieman yllättävä ja nopea lähtö se oli johtajankin mielestä. Hän antoi kuitenkin minulle luvan lähteä, olinhan henkilökohtaisesti tullut kysymään asiasta. Jälkeenpäin sain ompelimosta kirjeen, jossa oli ensimmäinen työtodistukseni kiitettävin arvosanoin.
Sunnuntaina pakkasin hyvissä ajoin laukkuani. Äitini olisi pitänyt minut vielä kotona. Sanat kaikuivat korvissani kävellessäni tavaroineni linja-autolle.
Lastenhoitoharjoittelijan työ oli kuitenkin mielestäni parasta, mitä tuolloin tiesin. Innostuneena kerroin viikonloppuna kotona käydessäni hoitavani tarhassa Hillaa, Miiaa, Tiiaa, Tuuaa ja Suuaa sekä muita lapsia.
Joskus myöhemmin lähdöstäni riitti juttua sukulaisten ja tuttavien kesken, kun äiti kertoi, kuinka nopea minun päätökseni kotoa muutosta oli ollut. Minä en nimittäin ollut puhunut etukäteen aikeistani yhtään mitään.
Tuosta ensimmäisestä muutosta on kulunut jo vuosikymmeniä. Se antoi kuitenkin suunnan elämälleni ja siihen, mitä olen saanut tehdä työkseni. Lastenhoitotyöstä ja hoitoalan työstä sairaalassa löysin itselleni työn, josta nuorena haaveilin ja josta olen myös nauttinut.
Tänä päivänä ajattelen kiitollisuudella Taivaan Isää siitä, miten hän on johtanut minun elämänpolkuani ja antanut tarkoituksen elämälleni. Mieleeni nousee nuoruudessa oppimani laulun sanat: "Tarkoituksen elämään sinä, Jeesus, näytät, annat selvän määränpään, tehtäviisi käytät. Siunaa, Jeesus, toiveeni, opintoni, työni. Sulje sinä rauhaasi päiväni ja yöni."
Meidän asuinsijamme
lapsuudenkodissa,
opiskelijakodissa,
vuokrakodissa,
omassa kodissa,
vanhuudenpäivien kodissa,
vanhainkodissa.
Rukous sydämessä viimeisestä
muutosta iänkaikkiseen kotiin,
kuormat taaksejätettyinä.
Muuttomatkalle lähdössä.
Vaula Eskeli
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys