Teksti ja kuvat: Vaula Eskeli
Istun kirjoittamaan tämän vuoden ensimmäistä blogia. Olen juuri tullut pihalta lumitöistä. Niitä onkin saanut täällä Pohjanmaalla tehdä joulun ja tämän vuodenvaihteen aikana jo useasti. Lumitöitä tehdessä aika kuluu huomaamatta, sisälle tullessa on tyytyväinen mieli tehdystä työstä ja ulkona olemisesta.
Uuden vuoden alkaessa tulee väistämättä mieleen kysymys “Mihin viime vuosi hurahti?” Nyt lähestymme tammikuun puoltaväliä ja olemme saaneet opetella kirjoittamaan uutta vuosilukua.
Lehdet tuntuivat loppuvuodesta olevan täynnä kirjoituksia siitä, kuinka ottaa uusi vuosi vastaan ja tehdä suunnitelmia tulevaisuuden varalle. Luin artikkelin, jossa neuvottiin varaamaan enemmän aikaa läheisille ja perheelle. Vaihtamaan terveellisempään ruokavalioon ja lisäämään terveyttä edistäviä harrastuksia. Vähentämään sohvalla löhöämistä sekä puhelimen ja sosiaalisen median selailua.
Artikkeli toi esille myös ilmiön, jonka voi havaita joulunpyhien mentyä ohitse: halusta aloittaa jokin uusi harrastus tai ryhtyä opettelemaan jotain uutta asiaa. Kaikkien näiden lisäksi moni pohtii, miten voisi päästää irti jostain huonosta tavasta, ehkä myös halua ymmärtää tämän ajan haasteita ja yrittää vähentää koronaan liittyviä katkeria ajatuksia.
Oletko sinä mahdollisesti listannut itsellesi tärkeitä asioita vai kuulutko niihin, joiden elämä jatkuu ilman mitään suurempia tavoitteita tai listoja – mikä on muuten ihan hyvä vaihtoehto? Ei ole syytä stressata liiallisella tehtävälistalla.
Vuodenvaihteessa ajan kuluminen konkretisoituu ja voimme todeta, että taas on vuosi takana ja uusi alkanut. Vuoden päättyessä moni palaa menneeseen käyden läpi kuluneen vuoden tapahtumia ja miettii samalla myös tulevaa vuotta ja kenties uuden vuoden lupauksia ja toiveita.
Aikaa hahmotettaessa puhutaan menneestä ajasta, tulevaisuudesta eli eteenpäin menemisestä sekä vuoden kiertokulkuun liittyvästä syklisyydestä. Tätä tekstiä pohtiessani ja nykyhetken tilannetta miettiessäni joudun väistämättä käymään läpi myös sitä, miten pandemia vaikuttaa meihin kaikkiin.
Tällä hetkellä elämä tuntuu kutistuneen enemmän paikallaan pysyväksi, mikä näkyy esimerkiksi työn ja vapaa-ajan rakentumisessa. Arkipäiväiset, vapaa-aikaan tai työhön kuuluvat asiat eivät kaikki enää olekaan mahdollisia johtuen esimerkiksi tilarajoituksista ja sosiaalisten kontaktien vähenemisestä. Tulevaisuuden näkymät muuttuivat epävarmoiksi ja erilaisiksi kuin mitä olimme odottaneet. Monen kohdalla esimerkiksi suunnitelmat työssä tuntuvat ulottuvan vain seuraavaan videopalaveriin tai kahvitaukoon asti.
Pandemian myötä olemme parin edellisen vuoden aikana eläneet ajoittain hyvin rajoitetusti ja moni asia on jäänyt toteutumatta. Kulunut vuosi ei mennytkään niin kuin itse olimme suunnitelleet ja toivoneet. Meidät on pysäytetty sen tosiasian äärelle, että kaikki ei ole omissa käsissämme. Vuodet ovat olleet monella tapaa opettavaisia. Ne ovat pitäneet sisällään monta oivallusta siitä, mikä elämässä on tärkeintä ja tavoiteltavaa. On ollut aikaa miettiä omaa elämänkulkua.
Kun ympärillä moni asia tuntuu rapistuvan, on olemassa kuitenkin yksi, mikä pysyy vakaana ja mihin saamme turvata synkimpinäkin hetkinä: ajoittaisen epävarmuuden keskellä olen halunnut luottaa siihen varjelukseen, joka annettu on meille joulun lahjassa. Se tuo valon vuoden jokaiseen päivään.
Mieleeni muistuvat eräässä joulun alla esitetyssä laulutilaisuudessa laulettu laulu ja erityisesti sen toisen säkeistön sanat: “Kiitävi aika, vierähtävät vuodet, miespolvet vaipuvat unholaan. Kirkasna aina sielujen laulun taivainen sointu säilyy vaan.” (VK 30:2.) Silloin, kun elämä ei mene niin kuin itse olisin halunnut sen menevän, saan lohtua seuraavista sanoista: ”Herralle yksi päivä on kuin tuhat vuotta ja tuhat vuotta kuin yksi päivä. Ei Herra vitkastele täyttäessään lupaustaan, vaikka hän joidenkin mielestä on myöhässä.” (2. Piet. 3:8–9.)
Alkaneen vuoden tärkeimpänä asiana joulun sanoma opastaa meitä etsimään todellista rauhaa ja vahvaa pohjaa elämällemme. Sama sanoma elää yhä, ja se voi lähestyä sinuakin, joka juuri nyt mietit oman elämäsi tarkoitusta. Tuossa sanomassa on tämänkin ajan syvin olemus, joka vaikuttaa joulun jälkeenkin. Se korjaa rikkoutunutta elämää ja tuo valoa levottoman maailman keskelle.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys