Vaula Eskeli
Vaula Eskeli
Muistan edelleen voimakkaasti, kun alaluokilla koulussa ollessani koulumatkat aiheuttivat minulle painajaismaista pelkoa. Kouluun mennessä ennen kirkonkylää erään vanhan talon pihalla käyskenteli kaksi mustaa melko isoa koiraa, jotka seurasivat tiellä kulkijoita. Toinen koirista oli säyseä, mutta toisen koiran murina ja hammasrivit jäivät mieleeni pitkäksi aikaa.
En saanut koskaan kuljettua talon ohi niin, etteivät koirat olisi lähteneet seuraamaan minua. Noista ajoista lähtien kärsin pitkän aikaa koirapelosta. Pelon lieventämiseksi kotiini hankittiin koira, mikä auttoi vähentämään pelkoa, vaikka tunnistan edelleen jonkin verran jännittäväni isokokoisen koiran kohtaamista varsinkin silloin, jos sen ulkoiluttaja on irrottanut remmin ja koira kulkee vapaana.
Kouluvuosien jälkeen olen joskus muistellut, kuinka silloin hartaasti toivoin, että voisin lentää koiratalon ohi musta koululaukku selässäni niin kuin Astrid Lindgrenin sadun Katto Kassinen!
Pelon tehtävä on auttaa meitä ennakoimaan vaaratilanteita ja valitsemaan taistele tai pakene -reaktio. Koulumatkoilla yritin rauhoitella itseäni, vaikka pelko tuntui usein saavan yliotteen minusta.
Pelko on tunne, joka kuuluu ihmisen elämään samoin kuin ilon tai surun tunteet. Se on luonnollinen reaktio, joka ohjaa meidän toimintaamme. Jo varhain pienelle lapselle kehittyy vieraiden ihmisten pelkoa hänen kohdatessaan lähellään tuntemattoman ihmisen. Isommilla lapsilla voi olla erilaisia pelkoja, kuten pimeän pelko, mielikuvitusolentojen pelko tai eläinpelko. Nykyisin myös monet lasten ja nuorten tietokonepelien hahmot voivat olla syynä levottomuuteen ja pelkoihin, mistä seuraa esimerkiksi pelkoa nukkua omassa huoneessa.
Normaali pelko estää tekemästä uhkarohkeita asioita. Joskus pelko voi kuitenkin muuttua huomattavan suureksi, elämää rajoittavaksi reagoinniksi, jolloin puhutaan fobiasta. Liiallinen pelko voi ilmetä ahdistusreaktiona eli paniikkihäiriönä.
Aikuisen tehtävä on auttaa lasta hallitsemaan pelkoa välittämällä lapselle turvaa ja ymmärrystä. Usein pelkkä aikuisen läheisyys ja läsnäolo vähentävät pelkoa ja lisäävät turvallisuuden tunnetta. Vaikea pelko ei tunnukaan enää ylitsepääsemättömältä aikuisen rauhoitellessa lasta.
Aikuisten pelot kohdistuvat enemmän nykyhetkeen, mutta usein tiettyyn pelkoon liittyvät kokemukset ovat peräisin lapsuudesta. Tämän hetken maailmantilanteeseen osaksi tullut koronapelko aiheuttaa ahdistusta ja epävarmuutta monella tavalla. Itseäni sairauden pelko on tullut lähelle, kun kuulemme uutisia pandemian leviämisestä ja tartuntojen lisääntymisestä.
Pelosta puhutaan myös Raamatussa useassa kohtaa. Jumala ei kehota ihmisiä kuitenkaan elämään pelkojen alla vaan rohkeasti luottamaan Vapahtajaamme, johon me saamme turvata elämämme jokaisena päivänä.
Herra on minun valoni ja apuni, ketä minä pelkäisin? Herra on minun elämäni turva, ketä siis säikkyisin? PS.27:1
Herra itse kulkee sinun edelläsi. Hän on sinun kanssasi, hän ei jätä sinua yksin eikä hylkää sinua. Älä lannistu, älä pelkää. 5. Moos. 31:8.
Kirjallisuudessa on paljon pelkoa ja erilaisia tunnetiloja käsitteleviä teoksia, joista löytyy luettavaa jokaiselle. Olennaista on se, että ei anna pelolle ylivaltaa ja hakee siihen tarvittaessa myös ammattiauttajan apua. Pelkojen käsittely tuo elämään tasapainoa ja vapautta.
Anna vastaus
meidän kipuumme
kun pohjoiset tuulet
käyvät kohti,
tummat pilvet
valahtavat askeliin
Anna lounaisten sateiden
koskettaa kaipauksen hartioita,
lähetä levottomille oksille
aamun keveys ja ilolta
tuoksuvat tuulet.
Vaula Eskeli
Lähteet:
https://mieli.fi/fi/mielenterveys/itsetuntemus/tunteet/pelko
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00058&p_hakusana=Pelko
https://www.duodecimlehti.fi/duo92319
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys