Olen ollut tänä kesänä kolme kertaa rippijuhlassa. Jokainen juhla oli omalla tavallaan koskettava ja erilainen. Lähellä asuvan nuoren rippijuhlassa saimme kokea niin sisäistä kuin ulkoistakin lämpöä kauniina hellepäivänä. Oli mukava olla hänen läheistensä kanssa yhdessä juhlimassa.
Toinen rippijuhla puhutteli koskettavalla tavalla kaikkia läsnä olleita. Erityisrippikoulun juhlasta jäivät mieleen virsi Herra, olet Luojani ja psalmin sanat ”minä olen ihme, suuri ihme, ja kiitän sinua siitä. Ihmeellisiä ovat sinun tekosi, minä tiedän sen”. (Ps. 139:14.) Rippikouluun osallistuminen ja konfirmaatiojuhla olivat tärkeitä nuorelle itselleen sekä hänen perheelleen. Tuntui ihmeelliseltä, että tutusta pienestä pojasta oli kasvanut rippikoululainen.
Herra, olet Luojani,
tunnet minut tarkasti.
Sinulta sain elämäni,
suojelit jo syntymäni.
Olen ihme, tiedän sen,
sinulle tuon kiitoksen.
Virsi 808:1
Seuraavana olivat vuorossa omassa kodissamme pidettävät rippijuhlat ja niiden järjestelyt. Oli mietittävä, mitä tarjottavaa juhlassa olisi. Vaihdettaisiinko olohuoneen muovimaton tilalle vihdoin laminaatit, kelpaavatko keittiöön samat verhot, jotka siellä olivat? Miltä etupihan kukkapenkit näyttävät, kun helle on paahtanut niitä koko kesän ja kasteluvesikin uhkaa kaivossa jo loppua?
Leiriviikolla olin muutaman päivän yksin kotona ja sain intoa siivota enemmän kuin juhla olisi vaatinut. Pesin pyykkiä, verhoja ja päiväpeittoja, siivosin kellaria ja porraspieliä ja kitkin rikkaruohoja. Edellisellä viikolla nuoren pesemät matot tuoksuivat puhtaina ja odottivat, kunnes ne laitetaan lattioille. Äidin kutomat räsymatot saivat tehtäväkseen peittää kuluneen muovimaton olohuoneessa. Kun puhtaita mattoja katsellessani muistelin taivaan kotiin päässyttä äitiäni ja hänen uskonkilvoitustaan, harmistus lattiaremontin toteutumattomuudesta häipyi vähitellen.
Kuumat hellepäivät tuntuivat menevän askareissa joutuisasti aamusta iltaan. Välillä istuin pihahuoneen keinussa miettimässä tulevaa juhlaa samalla, kun kuuntelin Kesäseuraradiosta kuuluvia lauluja ja puheita. Lauluja kuunnellessa laitoin äänenvoimakkuuden sopivan isolle, jotta sain tuntuman kuin olisin seurateltassa. Myöhään illalla ei olisi malttanut sulkea radiota ja mennä nukkumaan.
Viikon loppupuolella sain hakea rippikoululaisen kotiin leiriltä. Kuulin häneltä tuolloin ensimmäisenä sanat: ”Leiri oli tosi mukava, en ehtinyt lukemaan sitä mukaan ottamaani kirjaa yhtään, kun aika kului niin nopeasti”.
Samana iltana kirjoitin runoa onnittelukorttiin ja ilahduin kummityttäreni ja hänen sisarensa vierailusta. Perhon hillasuolta poimitut lakat päätyivät heidän tekemään hyytelökakkuun. Kotikin alkoi vähitellen näyttää siltä, että juhlat voidaan järjestää.
Juhlia valmistellessa huoli kaiken ehtimisestä valmiiksi stressasi välillä, mutta apua oli saatavilla myös lähellä asuvan sukulaisperheen nuorilta, jotka ovat tottuneet auttamaan kotonaan vastaavissa tilanteissa. Gluteenittomat piparitkin saatiin leivottua juhlaa edeltävänä iltana, ja pihan kukista taiottiin kauniit kukka-asetelmat maljakoihin.
Juhlapäivän aamuna halaus rippinuorelle ja siunauksen toivotus hänen tärkeänä päivänään. Kirkossa olimme ajoissa paikalla, ja oli aika pysähtyä. Kauniin urkumusiikin soidessa ja konfirmoitavien astellessa kohti kirkon etuosaa tunsin liikutuksen sydämessäni. Katselin rippinuortamme lämmöllä ja rakkaudella. Ajattelin onnittelukortin sanoja, tänään on sinun päiväsi. Olimme kiitollisia, että sijaisvanhempina saimme olla mukana juhlimassa sinun kanssasi.
Kotona kahvipöytä oli valmiina, ja vieraiden puheensorina täytti kotimme pian kirkosta tulon jälkeen. Rippikoululaiselle tärkeät ihmiset onnittelivat häntä ja toivottivat kaikkea hyvää tulevaisuuteen.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys