Neljännen retkipäivän iltana tuuli tyyntyi. Laskeva aurinko peilautui nopeasti silenevästä Suomenlahden pinnasta. Meloimme kajakeilla Venäjän rajalta kohti Maarianhaminaa. Kolme ja puoli päivää olimme taistelleet navakassa vastatuulessa, ja matka eteni vain tauoista tinkimällä ja yöunta lyhentämällä.
Muistan ensimmäisen retkipäivän vastaan vyöryvän, kajakin kantta huuhtovan aallokon. Tavoitimme avoimella merellä pienen lintuluodon, jonka suojaan jäimme hetkeksi levähtämään. Oli lintujen pesintäaika, eikä luodolle saanut nousta. Jatkoimme vastatuuleen. Vajaan tunnin melonnan jälkeen Matias huusi aallokon seasta, että älä katso taakse. Katsoin. Olimme edenneet luodolta tuskin viittäsataa metriä.
Olen asunut vävypoikani kanssa pienessä teltassa yhteensä kuukauden ajan eripituisilla melontaretkillä. Olemme syöneet samasta kattilasta, taittaneet pitkiä päivämatkoja, olleet väsyneitä, myrskyssä, sumussa ja eksyksissä ja olleet täysin toisistamme riippuvaisia. Pitkällä, fyysisesti raskaalla matkalla on retkitoveriin voitava luottaa täydellisesti.
Yhteistyö ja toveruus eivät aina suju saumattomasti. On tilanteita, joissa välimatka kasvaa, kumpikin tarvitsee omaa aikaa ja tilaa. Aina ei tarvitse puhua. On myös tilanteita, joissa sanotut ja sanomattomat sanat vaivaavat. Mieli pahoittuu ja happanee, kunnes mykkyys avataan. Vain erimielisyyksien selvittäminen ja sopiminen palauttavat ilon ja yksituumaisuuden.
Vaativalla matkalla on tärkeää, että päämäärä tiedetään ja tavoitteeseen sitoudutaan. Vaikka päämäärä olisi selvä, voi reitistä, nopeudesta, taukojen paikoista tai ajoista olla poikkeavia ajatuksia. Jos näitä näkemyksiä ei avoimesti käsitellä, on matkalla odotettavissa pitkiä hiljaisia jaksoja, äreyttä ja epäluottamusta, pahaa mieltä.
Ensimmäinen yhteinen retkemme vei Päijänteen läpi Jyväskylästä Lahteen. Laskimme kajakit veteen yliopiston rannasta. Poikkesin heti ensimetrien jälkeen reitiltä valokuvaamaan järvenselällä suihkuttavaa suihkulähdettä. Jälkeenpäin Matias kertoi miettineensä, kuinkahan kauan retki kestää, jos poikkean valokuvaamaan jokaisen kiinnostavan kohteen.
Kamera kulkee mukana kaikilla retkilläni. Suviseuroissa julkistettiin SRK:n ajankohtaiskirja ”Kristityn vapaus. Kirjan kansikuvassa – joka on myös tämän tekstin alussa – Matias meloo edellä, minä jättäydyn jälkeen valokuvaamaan tyyntyvää, retken neljännen päivän iltaa itäisellä Suomenlahdella. Aurinko kultaa tyyntyvän meren pinnan, meno on kevyttä, kuin meloisi myötämäkeen.
Merellä elämä kutistuu yksinkertaisiin perusasioihin. Selkeä tavoite, fyysinen työ, lepo, ruoka ja uni. Arjen työt, huolet ja taakat jäävät taka-alalle, jopa unohtuvat hetkeksi.
Uskonelämäni meriretkiä ovat suviseurat ja muut suuret kesäseurat, kristillisyytemme julkaisut retkeni merikarttoja. Arjen huolet, taakat ja murheet etääntyvät muutamaksi päiväksi, sydän levähtää, päämäärä ja oikea reitti kirkastuvat.
Olavi Voittonen julkisti vuosikirjan ”Kristityn vapaus” Pyhäjoen suviseurojen avajaisissa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys