Kuuntelimme kesälomamatkalla vaimoni kanssa Kesäseuraradiosta 1960-luvun saarnoja. Seuramuistomme lapsuuden ajalta ajoittuvat osin samaiselle vuosikymmenelle. Elimme uudelleen monia lapsuuden ajan tunnelmia pienistä ja suurista seuroista.
1960-luvulla saarnat olivat usein pitempiä kuin nykyään. Koska käytössä ei yleensä ollut mikrofoneja ja vahvistimia, puhujan oli käytettävä säästelemättä ääntään, ja puheeseen muodostui helposti persoonallinen nuotti. Tunnistimme radiosaarnoista vieläkin joitakin lapsuutemme saarnamiehiä äänen ja puhetavan perusteella.
Maailmanlopun läheisyys askarrutti melko yleisesti 1960-luvun ihmisiä. Elettiin syvää kylmän sodan aikaa. Maailmansodan jäljet verestivät tuoreina sotainvalidien ja -leskien sekä heidän läheistensä elämässä. Kaupungistuminen, sukupuolimoraalin muutos, alkoholipolitiikan vapautuminen, televisio ja elämän viihteellistyminen huolettivat. ”Ajan ilta” kuului myös useissa 1960-luvun saarnoissa. ”Ajan merkit” näyttivät täyttyvän. Puhuttiin, kuinka tärkeää on olla valmiina pitkään iankaikkisuuteen.
Vanhojen saarnojen äärellä muistelimme, miltä meistä 1960-luvun lapsista tuntui elää lopun ajalla. Emme varsinaisesti kokeneet silloin taivasikävää. Toki mielikuva taivaan ilosta ja rauhasta oli olemassa, mutta tuntui lapsen mielessä kovin etäiseltä ja itsestään selvältä. Edessä oli joukko mahdollisuuksia, mutta ei uhkia. Mahdollinen maailmanloppu olisi ollut lähinnä pettymys, jäisihän aikuisen elämä näkemättä ja kokematta. Vielä eivät epäilykset painaneet mieltä.
Päivi toivoi, että ehtisi vielä opiskella, saada kenties kiinnostavan ammatin, ajokortin, aviomiehen ja perheenkin. Minun mieltäni poltteli ison veljen polkupyörä, myöhemmin mopo, ilmakivääri ja auton ajokortti. Kuulentojen vuosikymmenellä tuntui huikealta ajatella, mitä kiinnostavaa tulevaisuus vielä tuokaan elämäämme.
Kuluneet vuosikymmenet ovat avanneet mahdollisuuksia, mutta tarjonneet myös monenlaisia uhkia, vastoinkäymisiäkin. Elämä on kuljettanut polkuja, joita emme tienneet olevankaan. Kaikki lapsuutemme haaveet eivät ole toteutuneet, mutta toisaalta on toteutunut paljon asioita, mistä emme osanneet edes haaveilla. Myös elämän rajallisuus ja ajan merkit ovat tulleet lähelle. Usein mielessä on epäilyksiä, uhkia ja huolta paljon enemmän kuin mahdollisuuksia.
Kuuntelin mansikoita poimiessani kesäseuraradion suoraa lähetystä maakunnallisista opistoseuroista. Puhuja puhui lapsista ja lapsen uskosta. Kunpa osaisimme säilyttää läpi elämämme lapsen kaltaisen, yksinkertaisen uskon ja luottamuksen. Kunpa ajan merkit eivät sumentaisi silmien eteen lapsenuskolla avautuvaa toivon näköalaa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys