Ministeri järjesteli siviilitoimensa palkkatulot niin, että välttyi maksamasta palkastaan veroja. Hän perusteli menettelyä sillä, että käytäntö on hänen toimialallaan yleinen, työnantajia oli useita ja että yhtiömuotoinen keikkatyö oli elämäntilanteeseen sopiva. Ministerin menettelyä paheksuttiin yleisesti, jopa eroa tehtävästä väläyteltiin. Tämän jälkeen hän kertoi, ettei enää menettelisi samalla tavalla, vaikka järjestely ei olekaan lainvastainen.
Päivän sanomalehdessä pohditaan ministerin saaman veroedun suuruutta ja epäillään, kertoiko ministeri koko totuutta saamastaan hyödystä. Saman lehden palvelusivuilla opastetaan, miten perintö tulisi jakaa lapsille tai lapsenlapsille niin, että verotus jäisi mahdollisimman pieneksi.
Onko oikeampaa välttää laillisin keinoin perintövero kuin palkkavero? Onko kunniallisempaa yhtiöittää palkkatyönsä ja maksaa kevyempää pääomatuloveroa tai välttää vero kokonaan yhtiöiden ketjuttamisella kuin tehdä työ täysin harmaan talouden markkinoilla? On tehtäviä, joissa verosuunnittelu on mahdollista ja tehtäviä, joissa voi syyllistyä vain veronkiertoon.
Progressiivinen ansiotulon verotus nousee korkeaksi, jos palkkatuloa karttuu paljon. Verosuunnittelua pidetään yritysmaailmassa ja hyvin ansaitsevien piirissä kunniallisena, tavoiteltavana taitona. Muistan ulkomaalaisen suuryhtiön toimitusjohtajan kerran ihmetelleen, kuinka paljon meillä käytetään voimavaroja verotuksen minimoimiseen kun sama energia tulisi suunnata myynnin ja tuloksen kasvattamiseen.
Luulen, että suuryhtiön toimitusjohtaja oli oikeilla jäljillä. Olisiko viisaampaa keskittyä siihen, mitä meillä on ja mitä ehkä tulee, kuin siihen, mitä meiltä on otettu pois? Jos me kaikki suunnittelisimme verotuksemme lähestulkoon nollaksi, kuka ylläpitäisi terveydenhuoltoa, kuka koululaitosta, kuka huolehtisi vanhuksista, kuka lapsista, kuka ylläpitäisi järjestystä, kuka pitäisi yhteiskunnan toiminnassa?
Sain elää kasvavan lapsiperheen elämää yhteiskunnallisesti hyvään aikaan. Eri elämänvaiheissa yhteiskunta tarjosi meille mm. opintotukea, asumistukea, sotilasavustusta, äitiysavustuksia, lapsilisää, kotihoidontukea, kotihoidontuen kuntakohtaista lisäosaa, vanhempainrahaa, kodinhoitopalveluja, hoitotukea, asuntolainan korkotukea ja sairauspäivärahaa. Viime kuussa kunta ilmoitti avustavansa pienellä summalla yksityistä tiehoitokuntaamme.
Sain viimeksi valmistuneen verotuksen perusteella muutaman satasen jälkiveroja. Puoliso sai reilummin palautuksia eli jäämme kokonaisuutena mukavasti saamapuolelle. Paljon merkittävämpää, kuin joulun alla tilille ilmestyvä veronpalautus, on kaikki se yhteiskunnan välillinen ja välitön tuki, mitä olemme saaneet osaksemme vuosikymmenten aikana.
Eiköhän anneta tasavallalle se, minkä Jeesus kehotti keisarin aikana keisarille antamaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys