Laskin kaksitoista päivää alas Vuoksen vesistöä kapealla kajakilla. Kesäkuun alussa luonto on raikkaan vihreä, puut ja pensaat kukkivat, linnut ovat hautoneet poikasensa, vesi on raikkaan viileää ja kesämökkirannoilla vielä hiljaista. Veneitä liikkuu harvakseltaan. Retkisatamissa ja tulipaikoilla saa olla yksin. Kesä on ennen juhannusta kauneimmillaan.
Päivästä toiseen yksin luonnon keskellä liikkuessa ajatuksella on tilaa hengittää. Asioiden mittasuhteet asettuvat luonnolliseen järjestykseen, etäisyys arkipäivän yksityiskohtiin auttaa näkemään kokonaisuuksia. Sopiva fyysinen rasitus ja yksinkertainen elämä virkistävät mieltä. Olen kiitollinen, että tässä elämänvaiheessani voin viettää jonkin verran aikaa luonnossa ja vesillä.
Kun olin pari vuotta sitten reissutyössä kaukana kotoa, vaimoni oli arki-illat kotona yksin. Lapset ovat tuoneet meille puun muotoisen kuvakehyksen, jossa on kuva jokaisesta lapsestamme, puolisoista ja lastenlapsista. Vaimoni on kertonut, kuinka hän joka ilta katseli puuta ja sen oksia. Ajatus viipyi vuorollaan tuokion jokaisessa lapsessa, lasten perheissä ja lastenlapsissa. Lämmin ajatus, huolikin ja sydämen puhe. Samanlaisin ajatuksin meloin yksinäistä matkaani alas Vuoksen vesistöä.
Luonnon keskellä aistit herkistyvät. Retkelläni pysähdyin seuraamaan lintuja, maisemaa ja aaltojen liikettä. Joutsenen lento näytti kauniilta ja kevyeltä, mutta sen on tehtävä paljon työtä saadakseen ilmaa siipiensä alle. Siivet kauhovat, leveät räpylät polkevat vauhtia, vesi pärskyy. Joutsenten lentoa katsellessani mietin omaa työtilannettani, tulevaisuuttani. Kuinka niin monet pyrkimykseni yksi toisensa jälkeen ovat palanneet tyhjänä takaisin. Saisinko minäkin vielä kerran ilmaa siipieni alle? Ei tarvitse lentää kauas eikä korkealle, lyhytkin pyrähdys riittää.
Lauloin Siionin lauluja autioilla selillä. Monessa vanhassa lauluissa verrataan uskonelämää myrskyisillä vesillä seilaamiseen. Kuvasto nousi lauluntekijöiden omasta elämänpiiristä. Opetuslastenkin joukossa oli vesillä liikkujia, kalastajia. Raamattu kertoo, kuinka opetuslapset joutuivat myrskyyn.
Kevyissä tuulissa on helppo kulkea. Suunnan säilyttäminen on vaivatonta ja eteneminen sujuu jouhevasti. Edestä ja sivulta tuleviin aaltoihin on helppo varautua hyvissä ajoin. Tuulen yltyessä voimaa tarvitaan enemmän. Myrskyssä eteneminen vaatii taitoa ja kestävyyttä. Veden ja tuulen voima on valtava. Aalto voi kaataa veneen, ja se voi ajautua hallitsemattomasti kohti karikoita ja hakkautua kiviä vasten nopeasti kappaleiksi. Siionin lauluissa puhutaan kiusausten vyöryvistä laineista ja rauhan satamaan pääsemisestä.
Myötätuulella ja myötävirrassa meno on kevyttä ja vauhdikasta. Jos rohkeus ja taito riittävät, voi surffata aallon harjalla tuulen nopeudella. Mutta myötätuuli voi kääntää kajakin hetkessä poikittain takaa vyöryvän aallon alle. Siksi myötätuuli vaatii malttia ja jatkuvaa tarkkaavaisuutta. Pienikin väärä liike voi suistaa kapean kajakin nurin silmänräpäyksessä.
Tyyni veden pinta on kaunis. Se heijastaa taivaan korkeutta, mutta voi kätkeä sileän pinnan alle terävän kiven tai kokonaisen karikon. Vaikka vesi olisi kirkasta, pinnan alla vaanivan kiven huomaa vasta, kun on liian myöhäistä pysähtyä tai väistää. Kevyelläkin tuulella tai virrassa veden liike antaa merkkejä kivikoista, mutta tyyni vesi ei kerro, mitä pinnan alla piilee. Tyyni sää houkuttelee huolettomaan menoon. Siksi tyyni vesi on kaikista keleistä petollisin.
Merikartta ja kompassi ovat tarpeen, vaikka kulkisi tutuilla vesillä. Kun sumu, hämärä tai vesisade peittävät näkyvyyden, ne osoittavat oikean väylän, vaaran paikat ja suojasatamat. Niin kuin vesillä, on uskonelämässäkin tärkeä tietää, millaisia virtoja on kulkemassa ja missä kulkee turvallinen tie määränpäähän, suojasatamaan.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys