Aili Pasanen
Aili Pasanen
Ihmiselämässä on monia viimeisiä kertoja. Niihin liittyy riemua, tulevaisuuden odotusta, mutta monesti myös tuskaa, kipua ja kaipausta.
"Jippii! Eipä tarvitse enää syksyllä tulla tähän kouluun", saattaa nuori riemuita kevätjuhlapäivänä peruskoulun päätettyään tai valmistuttuaan ammattiin.
Vanhemmat neuvovat haikein mielin lastaan vielä viimeisinä iltoina ennen hänen hääpäiväänsä.
Sanotaan monesti, että työ on valmis viimeistä silausta myöten. Neuloja päättelee työnsä viimeiset langat, talonrakentaja maalaa viimeisen portaan. Lapsi on piirtänyt ja kirjoittanut onnittelukortin. Viimeiseksi hän pyörittää värikynällä pisteen ja katsoo ylpeänä. Se on nyt valmis.
Evakoksi lähtevä katsoi kotiaan ja kotiseutuaan ja tiesi näkevänsä sen viimeisen kerran.
Muistan omassa elämässäni monia viimeisiä kertoja. Omana viimeisenä työpäivänäni ennen eläkkeelle jääntiä oli ruokana rakastamaani ranskalaista kalaa. Taustamusiikkina tuttua koulun kolinaa ja raikuvia huudahduksia kauempaa. Mieleni oli kiitollinen menneistä vuosista ja alkavasta vapaudesta.
Kaikkien viimeisten kertojen jälkeen elämä muuttuu. Jotain uutta tulee tilalle.
Äitimme tiesi sairautensa olevan sellaisessa vaiheessa, että elinpäiviä oli vähän. Hän halusi vielä käydä Pohjois-Karjalassa hyvästelemässä tutut seudut, siskonsa ja veljensä. Siskoni kanssa lähdimme häntä kayttämään. Se oli puhutteleva matka. Emme aavistaneet, että kotiinpaluumme jälkeisenä päivänä isämme elämä päättyy yllättäen.
Pian tuon jälkeen kävimme ystäväperheessä, jonka äiti huokaili ikäväänsä, kun vanhin tytär oli lähtenyt käymään Amerikassa. Siihen aikaan ei sellainen matkustaminen ollut vielä yleistä. "Entä jos sattuu jotakin, ja tyttö on niin kaukana, suuren meren takana!" "Tulee mies merentakainenkin, vaan ei turpehen alainen", muistan äitini sanoneen. Se oli lohdun sana, joka tuli syvästä kokemuksesta.
Äidin voimat vähenivät. Joulukuisena päivänä käytin siskoni kanssa hänet suihkussa. Hän istui suihkutuolissa ja sanoi minulle: "Tämä on nyt viimeinen kerta. Seuraavan kerran minut pestään toisella tavalla."
Pesin ja rasvasin äidin, leikkasin kynnet. Sitten äiti halusi vielä kiertää tuolissa istuen kaikki huoneet, hyvästellä ja vähän muistellakin. Olohuoneessa hän katsahti pöytään ja sanoi: "Teillä on kohta paljon valkoisia kukkia."
Vaikka kaipaus poltti silmiäni, äidin luottavaisuus teki päivästä valoisan.
Ei kulunut montakaan päivää, kun äidin elämänlanka katkesi. Pöydällä oli paljon valkeita kukkia.
Olen joskus miettinyt, miltä ihmisestä tuntuu, kun hänelle sanotaan elinaikaa olevan vähän. Kuukausia, viikkoja, jopa vain päivissä laskettuna. Olen siitä keskustellutkin jonkun kanssa. Moni toivoo lähtevänsä ”saappaat jalassa”, kuten sanonta kuuluu. Kuitenkin moni läheisensä menettänyt toteaa hyväksi sen, että on saanut totutella läheisensä elämän päättymiseen. On saatu yhdessä valmistautua, puhua tarpeellisia asioita. Liian moni huomaa, että on jäänyt paljon tärkeää kertomatta, jopa kipeitä asioita sopimatta.
Kun olen saanut läheisen tai tuttavan kuolinsanoman, on mieleeni tullut monia yhdessä koettuja tapahtumia. Usein muistan sen, millainen oli viimeinen tapaamisemme. Näen hänet mielessäni, kuulen hänen äänensä. Joskus on käynyt niin, että olemme sopineet tapaamisesta, jota olen odottanut. Kuolema on niin arvaamaton ja kutsumaton vieras, että se on tullut väliin.
Olen tuntenut äitejä, jotka haluavat sairauden riuduttaessa rohkaista lapsiaan tuleviin päiviin. Oli halu elää ne viimeiset ajat siten, ettei muistoihin jää vain tuskainen ja valittava äiti.
Olisiko hyvä, jos voimia on, elää viimeisiä päiviä jotain rakasta puuhastellen? Haluaisin käydä luonnossa rakkaissa paikoissa, katsella veden välkettä, kukkaketoa, metsää tai yötaivasta lumisen maiseman kattona. Haluaisin tavata läheisimpiä rakkaitani. Jospa olisi vielä tilaisuus sanoa se, mikä on tärkeintä, se, mistä haluan kiittää.
Saammehan elää täyttä elämää loppuun asti. Muistan Martti Lutherin sanat: ”Jos tietäisin, että huomenna kuolen, istuttaisin silti tänään omenapuun.”
Ennen kaikkea haluaisin muistuttaa siitä tärkeimmästä, joka kantaa viimeisestä hetkestä turvallisesti ikuisuuteen.
Vaikka elämästä lähtijän ympärillä olisi kuinka monta saattajaa, siihen viimeiseen hetkeen on astuttava aivan yksin. Tarvitaan vain sydämen usko.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys