– Oletpa ihan äitisi näköinen. Kuin Aune-täti olisi tullut, totesi serkkuni jälleen, kun vierailimme heidän perheessään.
Niinhän se on. Kun katson nuoruudenkuviani ja äidin rippikuvaa, huomaan samat poskipäät ja koko kasvot ja ilmeen. Niin säilyvät suvun piirteet. Mietin, millainen äiti oli minun tämänhetkisessä iässäni. äiti oli jo sairastunut viimeiseen sairauteensa, joka sitten muutamassa vuodessa vei hänet hautaan. Oliko äiti iäkkäämmän, arvokkaamman näköinen kuin minä? Hänellä oli monta lasta ja lapsenlapsiakin enemmän kuin lapsia. Kyllä se isovanhemmuus näkyy ihmisessä. äiti oli lähtenyt evakkotaipaleelle Viipurista talvisodan sytyttyä. Hän oli kätevä käsistään ja palvelevainen, mieleltään hyvin nuorekas ja elämään positiivisesti suhtautuva. Isä kuoli muutamaa kuukautta aikaisemmin kuin äiti.
äitienpäiväaamuna oli monesti tapana käydä retkellä. Nyt Iida-mummo oli vieraanamme. Läheisellä Kettukalliolla äiti levitti kukkaliinan ison kiven peitoksi, kahvipöydän katteeksi. Siinä myös kuvattiin kolme sukupolvea.
äidin äiti, Iida-mummo, oli jäänyt leskeksi 37-vuotiaana seitsemän lapsen kanssa. Perhe joutui pian luopumaan kotimökistään. Minun iässäni mummo asui poikansa perheen vinttikamarissa. Mummolla oli näppärät sormet piirakoita rypyttämään. Kamarissa kukoistivat pelakuut ja verenpisarat. Iida-mummosta muistan tuikkivat silmät. Hänkään ei elänyt kovin vanhaksi, hän sai nukkua pois 76-vuotiaana.
Iida-mummon äiti Stina Maria Simontytär asui minun ikäisenäni tyttärensä Maria Loviisan kanssa pienessä mökissä. Mökissä oli yksi huone, josta ovi avautui sian karsinaan. Elämä oli todella vaatimatonta. Stina Maria neuloi ahkeraan, mutta näkö oli hyvin huono. Tytär auttoi poimimaan pudonneita silmukoita sukanvarresta.
Isomummo Stina Mariaa en koskaan tavannut, en myöskään äidin toista mummoa Josefiinaa. Heistä kertovat muutamat kuvat ja jo poismenneiden kertomukset.
Siskoni kanssa olimme monesti etsineet tuota isomummon mökkiä, Sysmän mummon mökkiä, niin kuin oli tapana sanoa. Jatkosodan aikaan siskoni ja veljeni olivat äidin kanssa käyneet siellä vieraillessaan Iida-mummon luona. Lopulta vuosien etsimisen jälkeen serkkupojan kanssa päädyimme metsittyneelle pikku kumpareelle, josta näkyi järvi. Pensaikon suojaa kahlattuamme ja kepillä koputeltuamme löysimme mökin nurkkakiven ja portaantapaista liusketta. Järvi on nyt huomattavasti kauempana kuin se on isomummon eläessä ollut.
Toinen mummoni, isän äiti Leena-mummo, asui kotonani minun iässäni. Hän oli hyvin hoikka ja kapeaposkinen, hänestä puuttui Iida-mummon pyöreys. Leena-mummokin oli kokenut evakkoon lähdön. Melkein aina huivi peitti valkeat hiukset, essu oli edessä. Mummolla oli keittiön nurkkakomerossa oma suolapurkki, josta hän ripotteli suolaa kahvikuppiinsa. Joskus mummo keitti oman kahvin pienellä pannulla. Leena-mummo rakasti saunomista.
Syntymäni aikaan kotimme oli Jyväskylässä Taulumäen rinteessä. Kuvassa vasemmalta Leena-mummo, juhannusvieraana Veikko-eno, äiti, minä, isä ja edessä Helvi-sisko.
On aika mukava miettiä, millaista on kunakin aikana ollut tietynikäisten ihmisten elämä. Perimässäni asuu hippunen kaikkia näitä muistelemiani naishenkilöitä ja heidän elämäänsä. On hyvä joskus pysähtyä ajattelemaan menneitä sukupolvia, voi nähdä elämästä jotain uutta ja oppia ymmärtämään. Näitä miettiessäni huomaan myös sen tosiasian, että elämäni on kallistumassa loppuaan kohti.
Ja mietin sitäkin, mitä minusta tullaan muistamaan, vaikka minua ei siirrykään kenenkään perimässä tuleviin sukupolviin. Se, kuinka paljon niitä elinpäiviä minulla vielä on ja millaisia ne ovat, on onneksi minulta salattu. Saan ihan vapaasti suunnitella tulevia päiviä ja voimieni mukaan toteuttaa – luottaa Taivaan Isän johdatukseen.
Joskus kuulee sanottavan ”minä jo siinä iässä tein sitä tai tuota” tai ”ei minun aikanani tuonikäiset...”. Mutta entä jos ihan oikeasti muistelisi lapselle tai nuorelle, millaista oli ennen elämä jossain tietyssä iässä? Olen kuullut myös sanottavan, ettei nuoria kiinnosta menneen sukupolven elämä. Minä en kyllä ole sitä huomannut läheisissäni. Paremminkin olen kokenut, että lapset aivan kaipaavat kertomuksia eletystä tosielämästä.
Ylioppilaaksi tultuani lähtö opiskelemaan Ouluun oli elämässäni suuri askel. Yksi pieni yksityiskohta nykypäivään verrattuna oli puhelin. Ensimmäisen vinttikamarissa olleen asuntoni isäntäväellä alakerrassa oli puhelin. Ei tainnut olla niin suurta tarvetta, että olisin sillä soittanut. Hallituskadulla Oulussa oli posti- ja lennätinkonttori. Kun oli tärkeä asia, josta piti soittaa kotiin, menin konttoriin. Yläkerran toimistoluukulta tilasin puhelun ja istuin odottamaan. Jonkin ajan kuluttua minulle ilmoitettiin, mihin koppiin puhelu oli tullut. Sitten sinne rivakasti – ja vain tärkeät asiat puhuttiin. Muut kirjoitettiin kirjeessä.
äitimme syleilee pienintä tyttärentytärtä Aune-Maaritia isän hautajaisten jälkeen.
Eikä siitä ajasta ole enempää kuin reilut 50 vuotta! Nyt tekniikka palvelee ja helpottaa elämää monin tavoin, mutta se myös häiritsee. Olisi hyvä, että se pysyisi palvelijana, eikä siitä tulisi isäntää.
Entä mikä oli samanlaista omassa nuoruudessani ja tämän päivän nuorilla? Nuoruuden haaveet ja toiveet, epävarmuus ja vaihtuvat tunteet. Kuitenkin sama luottamus tulevaisuuteen.
Yhä kuulen voimallisen laulun, kun kuuntelen Oulun rauhanyhdistyksen nettiseuroja – aivan kuin minun nuoruudessani. Sitä on ihana kuunnella.
Blogit
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys