Elin lapsuuttani siihen aikaan, jolloin oli tavallista, että jokainen poti kaikki niin sanotut lastentaudit. Nykyisin ne ovat maassamme hyvän rokotusohjelman vuoksi niin harvinaisia, että niistä ihan uutisoidaan.
Olin pieni alakoululainen 1950-luvulla, kun sairastuin tuhkarokkoon. Pian kaikki neljä nuorempaa sisarustani alkoivat oirehtia. Vanhemmat sisareni ja veljeni olivat jo taudin sairastaneet. Ihottuma kutisi, kuume vei voimat, korviin pisti, oli kipeä olo.
Meille saapui kunnanlääkäri, suuri tumma mies. Mukanaan hänellä oli pelottava lääkärinsalkku, jonka avautumista jännittyneinä seurasimme. Hän katsoi kurkkuun ja korviin, kuunteli ja tutkaili polttavia ihottumapaikkoja. Kamariin levisi ”lääkärin haju”. Tutkimuksen lopputuloksena saimme korvatulehduksiin penisilliiniä. Se oli siihen aikaan valkoista pistävän makuista jauhoa, jota äiti annosteli tarkasti ruokalusikkaan sekoitettuun sokeriin. Piti äkkiä nielaista puuron kanssa ja juoda vettä päälle.
Voi sitä touhua ja meteliä, kun sitten kuume laski ja voimat alkoivat palautua. Oli talvi, joten ei heti voitu ulkoilla. Pienessä kamarissa oli kaksi kerrossänkyä, pinnasänky ja äidin ja isän kapea sänky, ikkunan edessä joku matala kaappi. Siinä rakenneltiin leikkejä yksinkertaisilla leluillamme ja majoja vuodevaatteista. Ikkunassa piti olla paksu verho, kun valo niin kovasti silmiä aristi. Muutamien viikkojen kuluttua alkoi ruoka maistua. Päästiin lumileikkeihin.
Vuonna 1957 olimme suviseuroissa Kuopiossa. Meillä oli yksityismajoitus niin lähellä seurakenttää, että ikkunasta näimme seurateltan ja kentälle menevän autoliikenteen. Oli hyvin sateista, vain vähän olimme seurakentällä. Esteenä oli myös kova yskä, joka alkoi meitä lapsia vaivata. Jo ennen seurojen päättymistä lähdimme kotiin.
Äiti sanoi, että jos meidän lapsilla ei ole nyt hinkuyskä, sitä ei ole olemassakaan. Kotiin tultua äiti otti mukaansa yhden lapsista ”malliksi” ja lähti lääkäriin. Silloin käytiin tällaisessa tapauksessa kaupungin tuberkuloositoimistossa, jossa oli sen alan lääkäri.
Hinkuyskäksihän kokenut lääkäri sen tunnisti. On muuten taudilla hyvin kuvaava nimi. Luulen, että hinkuyskää eivät monetkaan tämän päivän lääkärit tunnistaisi.
Meidät määrättiin moneksi viikoksi eristykseen. Ei saatu olla yhdessä naapurin lasten eikä keidenkään vieraiden kanssa. Sateinen sää onneksi muuttui. Muistan, että aurinko näyttäytyi. Ulkona olimme sitten kun jaksoimme. Pihaltamme kuului varsinainen hinkumiskonsertti.
Alkuvaiheessa yskiminen otti voimille, oikein rintaan pisti. Yskänlääkettä, lienee ollut sitä kajaanilaista ”Uotin yskänlääkettä”, saimme helpotukseksi.
Viikkojen kuluttua marssimme rivissä keuhkojen röntgenkuvaukseen. En varmaan ollut ennen nähnytkään sellaista kuvaavaa konetta. Mukavalta tuntui, kun lääkäri sanoi kaiken olevan hyvin ja lupasi meidän palata normaaliin elämään.
Vuonna 1972 kävin vierastunnilla katsomassa ystäviäni, kahta siskosta, jotka olivat saaneet salmonellatartunnan ja joutuivat aluksi olemaan sairaalassa eristyksessä. Kun heidän vointinsa parani, heitä sai tavata ulkona.
Aili Pasanen
Päivittäin pyöräilin sairaalaan, kun siskoni oli myös siellä potilaana, ylimmässä kerroksessa olevalla osastolla. Vietimme varsin hauskoja iltapäivätuokioita sairaalan seinustalla. Minulla oli mukana termospullossa kahvia ja jotain hyvää kahvileipää.
Paras kuvaus näistä päivistä on siskoni ystävilleen kirjoittamassa runossa Ylhäältä käsin:
On neitoa kaksi kuin marjaa, ilman peltoa, ilman karjaa,
ilman työtä ja ilman huolta
kun katsotaan vain yhtä puolta.
– Päivän varjo siirtyy, kuvat kankaalle piirtyy.
Olisi työtä ja palkka ja rahaa, eivät ole tehneet kellekään pahaa.
Joutuivat he silti ristikon taa, on lähellä maa.
– Päivän varjo siirtyy, kuvat kankaalle piirtyy.
Edessä sairaalan mäki, lähellä Luojan luonto.
Enää ei kukahda käki, on kesälle vaihtunut muoto.
– Päivän varjo siirtyy, kuvat kankaalle piirtyy.
Herkut, kahvitkin maistuvat kankahalla,
sairaalan mäellä, tien partahalla.
Seurassa suuren ystäväpiirin, keskelle voisimme pystyttää viirin.
Kohta jo koittavi vapaus suuri, murtui kaikilta eristysmuuri.
– Päivän varjo siirtyy, kuvat kankaalle piirtyy.
Aili Pasanen
Tämänkin kevään koronakaranteenin jälkeen pääsemme jonain tulevana päivänä vapauteen. Katsomme uteliaina ympärillemme kuin karhu pentuineen talviunilta herätessä. Tai kirmaamme iloisina kuin vasikat päästessään kesälaitumille pois talvinavetan pimeydestä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys