Katselin salkoon nostettua Suomen lippua lapsen oikeuksien päivän hämäränä aamuna. Mieleeni tulvahti paitsi oma lapsuuteni muistoineen myös monet tuntemani lapset vuosikymmenten ajalta.
Tunnen, että sain elää turvallisen lapsuuden. Sain kaiken tarpeellisen, mitä perheemme silloisissa olosuhteissa oli mahdollista saada. Monelle tämän päivän lapselle sellainen elämä toisi kenties tyytymättömän mielen. Kodissamme riitti rakkaus ja anteeksiantamus.
Meidän maassamme lasten olosuhteet kokonaisuudessaan ovat hyvät, sillä myös yhteiskunta huolehtii lapsista. Silti monet lapset elävät turvatonta elämää.
On rikkoutuneita koteja, joissa lapsi joutuu kantamaan vastuuta hänelle kuulumattomista tehtävistä. On lapsia, joilla ulkoapäin katsoen on kaikki hyvin. Heiltä ei puutu mitään aineellista, mutta turvallisuuden ja rakastetuksi tulemisen tunne puuttuu.
Saattaa olla, että joissakin kodeissa lapsi ei saa olla lapsi. Hänet ohjataan liian varhain aikuisten maailmaan, kokemaan sellaista, mikä ei ole hänen kehitykselleen sopivaa. Tarvitaan läheisiltä aikuisilta herkkiä korvia kuulla ja herkkiä silmiä nähdä lasten hätä.
Yhdistyneiden kansakuntien Lapsen oikeuksien julistuksen mukaan jokaisella lapsella on oikeus nimeen, kansalaisuuteen, fyysiseen, henkiseen ja sosiaaliseen kehitykseen, sosiaaliseen turvaan ja koulutukseen. Oikeuksia on niin paljon, että kaikkien lasten kanssa tekemisissä olevien olisi hyvä lukea tuo julistus silloin tällöin.
Lapsi on arvokas omana itsenään syntyperästään, ulkonäöstään ja mahdollisista vammoistaan riippumatta. Lapset ovat erityisen tärkeitä, sillä heissä kasvaa tulevaisuus. He ottavat vartuttuaan vastuun. Voimme oppia lapsen aitoudesta paljon, mutta toisaalta myös lapset tarvitsevat aikuisilta mallin, jonka mukaan elää yhdessä toisten kanssa.
Niilo Rauhala on kirjoittanut paljon runoja lapsen ainutkertaisesta arvosta. Eräässä hänen joulurunossaan on säkeet:
Kiitos, Jeesus, kun synnyit lapseksi ankaraan maailmaan.
Minunkin lapsellani on oikeus syntyä, elää
ja ottaa vastaan vaikea tiensä samasta kädestä,
joka piirsi jo valmiiksi Sinunkin tiesi,
ennen kuin maailma perustettiin.
Minunkin lapseni lähtee tielleen puhtain silmin,
saan katsella niitä, kun päivä on minulle raskas.
Silmien laulu ei ole vielä rikki,
toivossa kuuntelen katsellen tietäsi, Jeesus.
Minusta noissa säkeissä on kuvattuna lapsen arvo, koko lapsen oikeuksien ydin. Lapsella on oikeus syntyä ja elää. Lapsi on myös uskon esikuva.
Tänä poikkeuksellisena aikana moni kaipaa lapsia lähelleen tuomaan aitoa jouluiloa. Aikuinenkin tarvitsee itselleen lapsenmielisyyttä ja huolettomuutta. Sitä, ettei voi kaikesta vastata, vaan iloita vähästäkin.
Toivotan kaikille lukijoille Joulun Lapsen siunaamaa juhlaa ja valoa, aitoa lapsenmielistä jouluiloa.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys