Oli kesä 1951. Meidän perheeseen odotettiin uutta vauvaa. Nuorin sisaruksistamme oli jo tomera reilun vuoden ikäinen.
Äiti valmisteli tulevalle lapselle uusia vaatteita ja pesi entisiä käyttökelpoisia. Me lapsetkin odotimme.
Eräänä loppukesän päivänä äiti kuitenkin seurasi huolestuneena vauvan liikehdintää. Pelko täytti sydämen, hän ei tuntenut potkuja. Äiti käveli pellonlaitaa läheiselle terveystalolle, jossa kätilö totesi, ettei lapsen sydänääniä enää kuulunut.
Isosiskoni muistelee, että me pienemmät leikimme kesällä monesti hautajaisia pihalla. Äitiä lohdutimme, että sehän on vain leikkiä. Nyt äiti varmasti tunsi syvää surua ja koki leikin olleen enne.
Alkoi synnyttämisen odotus, joka ei ollutkaan tavanomainen. Odottavan äidin ajatuksen kulku ja tarpeet ovat varsin kummallisia. Kaikesta huolimatta äiti vielä pesi vauvanvaunut varustuksineen. Oliko sekin surutyötä, sitä, että lapsi oli odotettu ja kaikki häntä varten valmistettu?
Tuli vauvan syntymisen päivä. Isä oli työmatkalla, poissa kotoa. Äiti synnytti yöllä kotona kätilön avustuksella poikavauvan.
Isoveli kävi kirkonkylältä hautausliikkeestä hakemassa pienen valkoisen arkun pyörän tarakalla. Arkku nostettiin keittiön pöydälle. Saimme kaikki katsoa, kun kätilö asetteli veljen valkoisiin puettuna arkkuun.
Pihan kukkapenkistä sirottelimme orvokkeja ja hajuherneitä vauvan peiton päälle. Minusta vauva oli niin kaunis, kauniimpi kuin mikään nukke. Mutta melkein säikähdin, kuinka kylmä oli pikkuveljen poski sitä varovasti koskettaessani.
Siihen aikaan ei kuolleena syntyneelle lapselle saanut omaa hautapaikkaa. Veljen arkku laskettiin erään juuri haudatun ihmisen hautaan, kun vainajan omaiset antoivat luvan.
Äiti ei pystynyt lähtemään haudalle. Pappi kyllä kävi haudalla. Meillä ei ole muistikuvaa, kuka valokuvaajan pyysi, mutta on ihana, kun tilanteesta on oikea valokuva. Vauvaa saattamassa oli muutamia uskollisia iäkkäitä ystäviämme, jotka tulivat kotiimmekin käymään ja tuomaan lohtua.
Eräs monia vaikeita kokenut ystävä lohdutti äitiä, ettei tämän ikävän itkun jälkeen tarvitse yhtään murheen kyyneltä pojan vuoksi vuodattaa. Saa vain kiittää. Sitä elämänviisautta äiti monesti muisteli.
Kuva Aili Pasaselta
Niinä vuosina, jotka asuimme paikkakunnalla, tiesimme veljen haudan. Vuosien jälkeen, muutettuamme jo pois paikkakunnalta, etsimme veljen hautaa löytämättä sitä. Luimme siskoni kanssa hautakivien tekstejä, eikä löytynyt yhtään sillä alueella sinä vuonna haudattua. Olikohan se hauta jo unohdettu ja paikka käytetty uudelleen?
Meillä sisaruksilla heräsi ajatus laittaa veljellemme muistolaatta äidin ja isän hautakiveen. Nuorin siskoni totesi, että se on tärkeä tulevillekin sukupolville. Muistolaatasta näkyy, että meidän perheeseemme on kuulunut tämäkin pieni poika.
Äiti mainitsi useamman kerran, että hän olisi halunnut sen pojan nimeksi Heikki. Siispä päätimme, että tämän nimen voi muistolaattaan kirjoittaa.
Aili Pasanen
Tuntuu kuin veljellämme olisi nyt oma paikka äidin ja isän lähellä, ihan äidin sylissä. Muistolaatta muistuttaa pienestä perheenjäsenestä, jonka näimme vain hetken verran. Hän on perillä, ja voimme sytyttää hänelle kynttilän.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys