Aili Pasanen
Aili Pasanen
Aili Pasanen
Ihmistä ei ole luotu yksin elämään. Nyt tänä korona-aikana toisen ihmisen kaipaus korostuu. Sen tunnen itsessänikin yksin elävänä rajoitusten joskus puristaessa.
Lapsia näen liian vähän, kaipaan lapsen käden kosketusta. Minä voin kuitenkin liikkua vapaasti ja nähdä toisia ihmisiä. Monet ovat olopaikkaansa sidottuja ja kohtaavat kenties vain hoitajia. He kaipaavat tutun rakkaan käden kosketusta ja läheisen ääntä. Lohdutusta.
Nykyaikainen tiedotus lisää pelkoa ja huolta. Hetkessä kaikkialla maailmassa suuret tapahtumat ja kauheudetkin voidaan nähdä ja kuulla. Jos niitä paljon seuraa eikä ole päiville riittävästi muuta sisältöä, ahdistus valtaa mielen. Näkevätkö lapset liikaa, miettivätkö asioita, joita eivät voi ymmärtää eikä niistä vastata?
Minusta on tuntunut toisinaan, että monet ihmiset eivät muista elää. Päällimmäisenä on koko ajan koronan seuraaminen, siitä puhuminen ja huoli omasta sairastumisesta.
Tänä aikanakin elämä vyöryy eteenpäin. Lapsia syntyy, joidenkin elämä päättyy, lapset kasvavat, jokainen vanhenee, muut sairaudet eivät mihinkään häviä. Arkinen työ jatkuu, läheisistä on huolehdittava.
Luonnon kiertokulku ei pysähdy ihmisten ahdistuksista ja ristiriidoista huolimatta. Kevään muuttolinnut ovat saapuneet, tuomet tuoksuvat. Koko luonto on herännyt.
Pysähdyin miettimään, kuinka paljon pelkoa ja surua tunnen maailman tapahtumista, ilmaston muuttumisesta, tautien leviämisestä, sodan uhkasta tai jostakin muusta. Seuraan kyllä niitä, mutta ehkä varsin pinnallisesti. Ei kenenkään kannattaisi ottaa liian suurta huolta asioita, joista ei joudu vastaamaan. Riittää, kun huolehtii siitä, mikä on tehtäväksi annettu.
Kun näitä mietin, mieleeni muistuu jo poismenneiden läheisten kokemat ajat. Nyt elämme rauhan aikaa. Maassamme meidän turvallisuudestamme ja hyvinvoinnistamme huolehditaan. Tunnen kiitollisuutta. Jumala tietää tämän päivän ja tulevatkin.
Minun suruni ja huoleni keskittyvät minulle tärkeiden ihmisten elämän koettelemuksiin. Lähelläni, ympärilläni tapahtuu niin paljon, että yksi asia väistyy taka-alalle toisen tieltä. Se ei pääse kasvamaan liian suureksi. Monesti huomaan, että omat asiani ovat pieniä jonkin toisen rinnalla.
Arkipäivästä, läheltäni, löytyvät myös ne pienet ilon aiheet ja puuhat, joihin voin huoleni hukuttaa. Läheiset ihmiset tuovat jo olemassa olollaan iloa ja tukea.
Luonto hoitaa.
Yhteisten seurojen merkitys on valtava. Kun istun seurapenkkiin, tuntuu kuin hengittäisin yhteistä raikasta ilmaa. Tuttujen kasvojen näkeminen, iloiset lasten äänet – ne kaikki minut ympäröivät. Tulee hyvä ja turvallinen olo jo ennen laulun ja puheen alkamista.
Etäseurat tuovat Jumalan sanan kuultavaksi. On arvokas asia, kun niiden lähettämiseen on taitoa ja niitä saadaan kuulla. Eivät ne kuitenkaan kasvokkain kohtaamista täysin korvaa. Varmasti moni kanssani odottaa taas normaalia seurakäytäntöä. Eletään toivossa.
Ihmisen kohtaaminen oikeasti on syvempi kokemus kuin näkeminen. Se on sitä, että on läsnä jonkun ihmisen huolissa ja iloissa. Se on sitä, että kuuntelemme toista herkällä korvalla. Nyt rajoitusten aikana tunnen monesti neuvottomuutta. Haluaisin tavata jotain ystävää, eikä siihen ole mahdollisuutta. Puhelin on hyvä väline, jos sen käyttö on mahdollista. Miten monesti olenkaan ilahtunut, kun yllättäen viesti kilahtaa. Ystäväni muisti minua!
Olen nähnyt vanhuksilla kortteja, jotka he ovat rakkaasti hyväilleet melkein puhki. Korttia voi lukea ja katsella aina uudelleen ja uudelleen. Kannattaa postittaa tervehdyksiä!
Kekseliäisyyttä tarvitaan, miten muistaa ja ilahduttaa, vaikka ovenraosta. Pienikin muistaminen ilahduttaa, myös muistajaa. Aina on kuitenkin yksi tie – rukous.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys