Kello – ajan mittaaja ja näyttäjä. Sen rakenne ja toimintatekniikka on aikojen myötä muuttunut, mutta yhä se on tärkeä. Olennaisesti kelloon kuuluu kellotaulu osoittimineen. Kellotaulun ympäryksessä on monta muotia, kello on persoonallinen. Kellotaulun rakenne ja osoittimien liike opettaa lapselle monta asiaa häntä ympäröivästä maailmasta ja ajan syklisyydestä. Mitä kertovat nykykellon kovassa näytössä vilisevät numerosarjat? Moni lapsi ei välttämättä ymmärrä kännykän näytöltä, miten pian on kello 8 tai jotain muuta. Puoli kuusi ja vartin yli kolme ovat käsittämättömiä juttuja. Ei ole ihme, jos myöhästyy.
Monissa pirteissä oli ennen könninkelloja, upeita kaappikelloja. Niiden pitkät heilurit heiluivat tasaisesti ja kello poukutti juhlallisesti tasa- ja puolet tunnit. Lapsuuteni ja nuoruuteni aikaan oli radiossa joitakin ohjelmia, jotka ovat erityisesti jääneet mieleeni. Yksi niistä oli kuunnelma "Könninkello". Etsin ja löysin siitä vanhan nauhoituksen Yle Areenasta. Muistin aivan oikein sen kohtalonomaiset lyönnit. Kuunnelma kertoo erään kartanon ja suvun tarinaa könninkellon ostosta sen viimeisiin lyönteihin. Se on samalla erään henkilön elämän kuvaus syntymästä kuolemaan. Kello todella pysähtyi, kun sen aika tuli. Kello poukutti: ”Aika, ystävät kaikkoo, uskollinen, ikuinen säilyy.”
Luulen, että joka kodin kalustukseen kuuluu olennaisesti kello ja useampiakin. Kellot ovat myös sopivia lahjoja. Minä ostin ensimmäisen kelloni, kun olin jo aloittanut tyttökoulun. Sitä varten olin ahkerasti säästänyt silloisen Yhdyspankin maapallon näköiseen säästölippaaseen. Taisivat vanhemmat avustaa rahallisesti. Kelloni piti muistaa vetää, ettei se pysähtynyt. Siihen aikaan ei paristoja kelloissa juuri käytetty.
Sen jälkeen olen omistanut monia kelloja. Lahjaksi saadut kellot ovat rakkaimpia.
Olohuoneeni seinällä on kello, jonka nimilaatassa on päivämäärä 24.12.1983. Se on lahja äidiltä ja isältä. Miten lie sinä jouluna ollut vanhemmilla mahdollista ostaa niin arvokas lahja? Viime vuosina se oli alkanut väsyä. Ei se kauan jaksanut käydä patterin vaihdon jälkeen, lyömisen se oli jo aiemmin lopettanut. Kellolla on seinällä oma paikkansa, johon silmäni on tottunut. Jotain puuttuisi, jos sitä ei olisi. Mutta viisarit vain hidastelivat ja lopulta aika pysähtyi.
Toinen kaunis kello minulla on keittiössä, oviaukon kaaren päällä. Kellon on ystäväni minulle juuri siihen suunnitellut ja itse valmistanut. Kellon takana teksti kertoo kellon tarkoitetun ”eläkepäivien iloksi, ei kiireeksi”. Eräänä päivänä kesän loppupuolella kuulin keittiöstä pienen tömähdyksen. Kellon ripustusnaru oli katkennut ja kello tömähtänyt kasvoilleen lattialle. Arvaahan sen, miten käy hennoille viisareille. Yritin niitä hellästi nostella ja asetella paikoilleen useita kertoja. Mutta jonkin tunnin kuluttua ne taas takertuivat toisiinsa.
On minulla toki rannekello ja makuuhuoneessa pieni herätyskello, mutta kellon pitää olla näkyvissä tavallisessa arjessa. No, voisihan ajatella, että mitä tuosta, onhan kännykässä kello! Kännykän aika on sieluton numerosarja, joka pitää aina napsauttaa näkyviin. Kelloon kuuluu kellotaulu ja viisarien liike. Lahjakelloilla on oma persoonallisuutensa.
Olin todella surullinen kellojeni kohtalosta. Eräänä päivänä menin kellokauppaan katselemaan kelloja. Mikä onni: minulle kerrottiin, että heillä on kelloseppä, joka voisi korjata kelloni. Niin minä kannoin rakkaat kelloni kauppaan. Isompaan vaihdettiin uusi koneisto. Kaikki muu on entisellään, mutta heiluri piti vaihtaa, kun se ei sopinut koneiston kanssa. Keittiön kellon viisarit kelloseppä sai omille radoilleen mitään uusimatta.
Taas minun ajannäyttäjäni ovat omissa tehtävissään. Tunsin valtavaa riemua, kun ripustin ne takaisin seinälle.
Niin on ihmisen elämässäkin: voi tulla tapaturma, jonka seurauksia täytyy paikata ja korjata. Iän karttuessa koneisto vanhenee ja hidastuu, tarvitsee hoitoa. Suurempiakin tohtorointeja tarvitaan. Kirurgit leikkaavat ja tekevät jopa elinsiirtoja. Moni nykylääketieteen saavutuksista avun saanut toteaakin, että hänelle annettiin lisäaikaa. Sellainen henkilö todella tuntee saaneensa lahjan, jota kuitenkin sitä edeltänytkin elämä on.
Jokaiselle tulee päivä, jona mikään apu ei jatka elämää. Koko lahja on loppuun käytetty. Kello pysähtyy. Nousee nöyrä rukous Taivaan Isän puoleen: anna minun silloin olla valmiina ikuisuuteen.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys