Puhelimeni surahtaa. Siellä on Outi. ”Voisitko kirjoittaa Päivämiehen verkkolehteen blogitekstin hallinnon näkökulmasta, vaikkapa parin viikon sisään?”
Voisinko? Kai minun jotenkin olisi voitava. Kyllähän minä. Näpytän: ”Joo’o, koetan jotakin.”
Siis: Reisjärven kristillinen opisto, sen hallinto ja minä. Voi, miten nopeasti aika on rientänyt. Kun ynnäilen vuosiani opiston johtokunnassa, huomaan yhteisen matkamme jatkuneen jo parin vuosikymmenen ajan – aluksi olin vuosia varajäsenenä, sitten yhtä pitkän rupeaman varsinaisena jäsenenä.
Muistan vieläkin se arkuuden, jolla katselin ympärilleni ensimmäisessä johtokunnan kokouksessani. Olin hieman yli kolmikymppinen, epäilemättä nuorimpien joukossa. Kurkinpa mihin tahansa, näin vain minua paljon kokeneempia, monissa tehtävissä rutinoituneita veljiä ja sisaria.
He olivat tehneet tätä työtä vuosia, monet jo vuosikymmenien ajan. Olipa joku ollut mukana jopa Reisjärven kristillisen opiston alkuajoista lähtien. Minua huimasi; oletan, että vapisuttikin.
Kun nyt katselen ympärilleni johtokunnan kokouksessa, huomaan, että väki ja asiantuntemus ovat vaihtuneet – totisesti. Opiston työnäkykin on muuttunut, ei tokikaan täysin.
Tämä joukko tässä tekee yhä vielä samaa kallisarvoista opistotyötä. Yhdessä opiston henkilökunnan ja rehtorin kanssa sommittelemme nuorillemme ponnahduslautoja, turvapaikkoja, aallonmurtajia, elämän eväitä
Aivan, kuten se johtokunta silloin, niin kuin opistoissa on aina tehty.
Omaa opistomatkaa aloittaessani elimme 1990-luvun puolta väliä. Olimme ravistautumassa syvältä kouraisseen laman otteesta. Olimme menossa muun läntisen maailman kanssa kovaa kyytiä informaatioyhteiskuntaan.
Muistan, kuinka otimme kokouksissamme ensi tuntumaa ”ATK:hon” (automaattiseen tietojenkäsittelyyn) ja internetiin. Muiden koulutuksen järjestäjien tavoin arvioimme tietoteknologian koulutuksen ja työelämän mullistajaksi. Uskoimme, että niin tulisi käymään myös kansanopistoissa.
Niinpä rakensimme, remontoimme ja varustimme opistojamme uudella teknologialla. Kokouksissa saimme tämän tästä luettavaksemme opetusohjelmia, joita oli uudistettu sieltä ja täältä.
Askelet eteenpäin olivat lyhyitä, keskipitkiä tai jopa harppauksia, mutta aina ne olivat perusteltuja.
Emmekä me hallinnossa olleet pelkkiä kumileimasimia. Näin koin. Muistan, kuinka kyselimme rehtorilta perusteita muutoksille, uudistusajatuksille ja lukuisille hankesuunnitelmille. Kuuntelimme, nyökyttelimme, keskustelimme, ynnäilimme ja pyysimme vielä kerran tarkennusta.
Työtämme on kaiken aikaa siivittänyt luottamus. Tämän molemminpuolisen luottamuksen rohkaisemana olemme synnyttäneet rehtorin avuksi (ja joskus ilmiselväksi vaivaksi) yhä uusia ideoita oppilasmäärien lisäämiseksi, talouden tasapainottamiseksi ja opistotiedon eteenpäin viemiseksi.
Joka ainoa syksy olen ihastellut sitä antautuvaa ja iloista mieltä, jolla opistojen henkilökunnat ovat jälleen kerran ottaneet vastaan uudet punaposkiset, kirkaskatseiset koulukkaansa – nuoret, toivoa täynnä.
Muistan talvet, myöhäisten kokousten jälkeiset illat kotimatkoineen. Kokous oli jälleen jatkunut pitkään. Näky auton ikkunasta oli pimeä ja joskus hyvinkin pöppyräinen.
Nyt ajattelen: vaikka silmäni näkivät tien edessäni vain vaivoin, oli opistokotimme työnäky aina selkeä. Juuri tällaista työtä tarvitaan nyt ja jatkossa entistäkin enemmän.
Entäpä uusi kevät ja uusi kesän kynnys? Sydäntäni on lämmittänyt se suuri nuorten joukko, joka on saanut hyvästellä toisensa opiston pihamaalla.
Monella tavalla vahvistuneina he ovat saaneet astua kohti uutta tulevaisuutta. He ovat saaneet viemisikseen jotakin sellaista, mitä ei tarjota tämän maan muissa oppilaitoksissa, ei yhdessäkään.
He ovat saaneet suuren ystävien, saattomiesten joukon, heillä on takanaan yhdessä asumisen ainutkertainen kokemus ja repun täysi tieto-taitoa.
Tätä kaikkea on mahdoton mitata yhdelläkään koulutuksen arvioinnin mittareilla. Myös tutkijana ajattelen näin: opistotyön merkityksen arviointiin ei edes tiede saavutuksineen yllä.
Miksi? Siksi, että tämän työn arvo kantaa yli katseemme, yli ymmärryksemme. Se kantaa yli ajan rajan.
Juha Hakala
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys