– Iskä, ootko sä nähny ihan oikean veteraanin?
Kysymys hätkähdytti. Minun täytyi tarkistaa, että 7-vuotias poikani on tosissaan kysymyksensä kanssa. Hetken asiaa mietittyäni ymmärsin, etteivät lapsemme todellakaan tunne ketään veteraania! Oman sukummekin veteraanit ovat siirtyneet tästä ajasta pois niin kauan sitten, etteivät lapsemme ehtineet heitä tavata. Omia isoisiäni en tavannut minäkään.
Edellä kuvatusta kohtaamisesta on kulunut vuosia. Olemme monet kerrat tämän jälkeen saaneet keskustella lasten kanssa veteraaneista ja isänmaasta, sodasta ja rauhasta. Minulle on tullut tärkeäksi pyrkiä kasvattamaan lapsia isänmaan kunnioittamiseen ja palvelemiseen.
Turvallinen kotimaa ja rauha ovat suurta lahjaa. Tämän lahjan vaalimiseen kuuluu myös vastuu. Usein oma palveluksemme isänmaalle voi rauhan aikana tuntua pieneltä ja vaatimattomalta. Pienilläkin asioilla on kuitenkin merkitystä. Haluaisin lasteni oppivan esimerkiksi sen, että jokaisen äänioikeutetun on velvollisuus ja kunnia-asia käyttää oikeuttaan vaaleissa. Se on meiltä hyvin pieni uhraus yhteiskunnalle, mutta tärkeä osallistumisen väline.
Järkyttävistä sodan jättämistä seurauksista huolimatta kannamme mukanamme arvokasta tarinaa. Monet antoivat taisteluissa suuren uhrin, että jälkipolvilla olisi hyvä ja turvallinen maa asua. Sodan ja jälleenrakentamisen ajan sukupolvien perintöä ei saa unohtaa. On meidän tehtävämme kiitollisina kertoa lapsillemme ja lastenlapsillemme, mitä itse tiedämme ja olemme kuulleet. Ainakin sen, että isovanhemmillamme oli tahto puolustaa henkensä uhalla rakasta kotimaatamme.
Kalervo Hämäläisen kirjoittaman laulun sanat kehoittavat meitä vaalimaan muistoja:
”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet.
Muistakaa, heille kallis ol' maa.
Kertokaa lastenlapsille lauluin,
himmetä ei muistot koskaan saa.”
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys