Informaatioyhteiskunnassa voi olla joskus vaikeaa keskittyä ihmisten väliseen kohtaamiseen. Lähellämme saattaa olla ihmisiä, jotka kaipaavat kuuntelijaa. Työssäni ja perheessäni olen todennut, että erityisesti lapset kertovat usein avoimesti asioistaan, jos heitä aidosti kuunnellaan. Kohtaaminen vaatii pysähtymistä.
Kun pienet lapsikuorolaiseni tulevat viikoittaisiin harjoituksiin, heillä on yleensä enemmän tai vähemmän uutisia kerrottavanaan. Jollakin on vihdoin irronnut hammas, joku on oppinut päiväkodissa uuden laulun ja jonkun kotiin on otettu kissa. Jos aikuinen malttaa hetkeksi keskittyä lapsen asioihin, pieniltä vaikuttavien uutisten taustalta voi kuulla enemmän – joskus onnea, joskus huolta.
Tähän ensimmäiseen blogikirjoitukseeni valmistautuessa seurailin internetin uutisvirtaa. Ajattelin mahdollisesti löytäväni jonkun ajankohtaisen aiheen. Pysähdyin kuitenkin miettimään, kuinka synkkiä uutiset suurimmaksi osaksi ovat. Oletko sinä tullut ajatelleeksi, että uutiset yleensä sisältävät enimmäkseen negatiivisia viestejä?
Eri uutissivustot täyttyvät rikoksista, onnettomuuksista ja synkistä talousnäkymistä. Sosiaalinen media on tehokas uutisten välittäjä. Siksi moni saa ainakin isommat uutiset tietoonsa sen kautta. Esimerkiksi Facebookissa seuraamamme sisältö on sen näköinen, millaiseksi kaveripiirimme sen tekee, emmekä voi siihen aina vaikuttaa. Mutta sen mitä itse jaamme, päätämme itse. Voisimmeko seuraavalla kerralla jakaa jonkin positiivisen uutisen?
Internetille ja sen mediapalstoille ei kannata antaa liikaa tilaa oman ajattelun ja lähimmäisen kohtaamisen kustannuksella. Ehkäpä ainakin ajoittain kannattaa pikemminkin välttää uutisten seuraamista. Silloin silmillemme ja korvillemme tulee tilaa havaita ympärillämme toisenlaisia "uutislähteitä". Sosiaalisessa mediassa voi hyvin pitää yhteyttä ystäviin, mutta se voi myös hiljalleen tehdä meistä epäsosiaalisempia. Tiedämme kaukaistenkin tuttujen tilapäivityksiä, mutta emme välttämättä tiedä, mitä lähellämme oleville oikeasti kuuluu.
Entä jos tänään kuuntelisimme enemmän toisiamme erilaisten mediasisältöjen sijaan? Ja muistaisimme ennen kaikkea arvokkaimman uutisen, joka on hyvä sanoma maailman Vapahtajasta. Mikä valoisa, ihmeellinen viesti! Tehdään hyviä valintoja uutistulvan keskellä.
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys