Vesa Kumpula
Kuuntelin äänikirjana Harri Vähäjylkän kirjoittaman kirjan Tahdon. Tuon kirjan kuunteluaika oli reilut neljä ja puoli tuntia. Kirjan esipuheessa kirjoittaja toivoi ”tulevien sivujen avaavan lukijoille peilin, jonka kautta tarkastella avioliittoa ja perhettä Jumalan suurena ja kauniina lahjana. Jumalan suunnitelma ihmistä kohtaan on hyvä niin myötä- kuin vastoinkäymisissäkin.”
Miksi minä, jo vaimoni kanssa kahdestaan elävä, halusin pysähtyä tuon kirjan äärelle? Syy oli se, että minua pyydettiin pitämään hääpuhe erään nuoren parin häissä. Näin päädyin avaamaan Kuule-sovelluksen ja sieltä tuo kirja löytyi. Kuunnellessani kirjaa omat tunteeni vaihtelivat ilon ja surun vaiheilla. Tunteitteni vuoristoradalla kohtasin liikuttavia hetkiä, kun iloitsin kirjan henkilöiden puolesta. Toisaalta koin surua niiden puolesta, jotka olivat omissa valinnoissaan päätyneet huonoihin ratkaisuihin.
Kirjan kirjoittajalle Harri Vähäjylkälle Pyhä Henki oli avannut, kuinka armollinen ja rakastava Isä Jumalan lapsilla on. Kirjan kerronta avasi mukavalla tavalla sitä, kuinka meidän tulisi suhtautua lähimmäisiin silloinkin, kun asiat ovat menneet huonosti. Suosittelen kirjan lukemista tai kuuntelemista seurusteleville, kihlautuneille, kaikille aviopuolisoille ja aivan jokaiselle.
Ehkä juuri ajatus armollisuudesta ja Jumalan rakkaudesta ohjasivat ottamaan hääpuheen johdannoksi Kolossalaiskirjeen kolmannen luvun jakeen: ”Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen” (Kol. 3:12). Jumalan lapset ovat Jumalan valittuja ja hänelle rakkaita. Tuo rakkaus vaikuttaa uskon kautta uskovaisissa ihmisissä hengen hedelminä tuossa jakeessa mainitulla tavalla.
Kun nuoret ovat pyytäneet minulta omiin häihinsä puhetta, olen kokenut sen suurena luottamuksen osoituksena. Monesti mieli on herkistynytkin, kun olen kysynyt, haluavatko he juhlapuheen vai enemmänkin seurapuheen. Vastaus on ollut poikkeuksetta se, että Jumalan sanan pohjalta pidettävän seurapuheen. Tätä kirjoittaessani en ole vielä tuota pyydettyä hääpuhetta pitänyt, mutta blogitekstin julkaisupäivänä se on jo takanapäin.
Hääpuheeni halusin päättää sanoihin, jossa toivotan hääparille siunattua ja turvallista yhteistä matkaa:
”Tämä on Teidän hääjuhlanne. Varmasti teidänkin ajatuksissa on päällimmäisenä kiitollisuus siitä, että Jumala on näin teidät ohjannut yhteen. Me kaikki olemme saaneet iloita ja saamme iloita tässä juhlassa. Olemme saaneet pienen hetken viivähtää tärkeän sanoman äärellä kuulemassa, mitä Jumalalla on meille sanottavaa. Toivon, että tärkeimmäksi asiaksi tässä hetkessä nousisi Jumalan armo ja anteeksiantamuksen evankeliumi. Siksi haluan julistaa tämän kalliin evankeliumin sanoman. Evankeliumi on meidän kaikkien voima ja se kuuluu kaikille, sellaisellekin, joka tunnet, että et ole tämän valtakunnan asukas. Evankeliumissa on niin suuri voima, että se siirtää ihmisen kuolemasta elämään. Synnit saa uskoa anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Näin me jokainen saamme jäädä uskomaan.
Rakas hääpari, olkoon evankeliumi Teidän voimananne jokapäiväisen elämän matkalle. Siunattua ja turvallista yhteistä matkaa.”
On kaunis näky, kun nuoret häämarssin tahdissa kävelevät alttarille. Vihkipapin puheessa heille avataan Jumalan sanan pohjalta, mitä avioliitto merkitsee. Se on Jumalan säätämä ja pyhä. Se on myös tahtoa rakastaa aina kuolemaan saakka ja se velvoittaa puolisoita hoitamaan avioliittoa. Ensimmäisen Korinttolaiskirjeen 13. luvun viimeiseen jakeeseen tiivistyy kaikki oleellinen: ”Nyt siis pysyvät nämä kolme: usko, toivo ja rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus.”
”Rakkaus kuin meri kantaa
yli kirkkaan ulapan.
Herra meille suunnan antaa
läpi päivän tulevan.
Itse hän on rakkaus,
häneltä on siunaus.
Saamme voimaa elämäämme,
kun me Herran turviin jäämme.”
(SL 332:2)
Blogit
Luetuimmat
Toimitus suosittelee
Viikon kysymys